Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

“Vi har ikke sagt OK til, at Tyrkiet skyder på flygtninge”

Ordførere er overraskede over afsløringen af, at EU har betalt udstyr til at overvåge en grænse, hvor Tyrkiet anklages for at skyde mod krigsflygtninge fra Syrien.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Emilie Ekeberg
Emilie Ekeberg
Journalist / Mobil: +45 53771104 / Signal: +47 45033479

John Hansen

Journalist / Politiken

“Jeg synes det er dybt mærkeligt, at danske skatteyderes penge går til at udruste Tyrkiets militær”.

Kenneth Kristensen Berth, Dansk Folkepartis EU-ordfører, blev som en række andre ordførere i Folketinget overrasket, da han læste Danwatch og Politikens afsløringer af, at EU har betalt mere end 600 millioner kroner til militærudstyr, som Tyrkiet bruger til grænsekontrol.

"Hele ideen med Tyrkietaftalen og den kapacitetsopbygning som vi gør i Tyrkiet var, at de skulle agere mere og mere som et klassisk europæisk land."

Michael Aastrup Jensen (V)

Blandt andet 282 millioner kroner til pansrede militærkøretøjer, som er posteret ved Tyrkiet lukkede grænsemur mod Syrien, hvor Tyrkiet anklages for at holde flygtninge ude med vold og maskingeværild.

“Folketinget har et utal af gange spurgt ind til, hvad der bruges penge til i Tyrkiet i forbindelse med flygtningekrisen. Det overordnede svar har hele tiden været, at det går til at hjælpe syriske flygtninge, som befinder sig i Tyrkiet. Jeg har aldrig fået indtryk af, at vi bruger penge på militærudstyr til en lukket grænse”, siger Rasmus Nordquist, Alternativet.

Han vil have en forespørgselsdebat om sagen i Folketinget.

“Et bredt udsnit af partier bakker op om samarbejdet med Tyrkiet. De må forholde sig til, om det er den her måde, vi vil håndtere en borgerkrig og en flygtningesituation på. Der er en tendens blandt flere partier til, at man ikke rigtig vil snakke om flygtningesamarbejdet med Tyrkiet, fordi man godt ved, at det er en grim aftale”.

"Jeg har aldrig fået indtryk af, at vi bruger penge på militærudstyr til en lukket grænse."

Rasmus Nordquist (Å)

“Langt fra europæiske værdier”

V-ordfører Michael Aastrup Jensen »har det skidt« med oplysningerne:

“Hele ideen med Tyrkietaftalen og den kapacitetsopbygning som vi gør i Tyrkiet var, at de skulle agere mere og mere som et klassisk europæisk land. Den hårdhændede behandling mod folk, som ønsker bare en ting, nemlig at komme i sikkerhed, væk fra død og ødelæggelse, det er så langt fra europæiske værdier, som det kan være”, siger han.

Michael Aastrup mener ikke, at hverken Danmark eller EU risikerer et medansvar for de brud på menneskerettigheder og folkeret, som Tyrkiets grænsevagter ifølge eksperter tilsyneladende begår ved at bruge vold mod flygtninge, og forhindre dem i at søge asyl.

“Nej, for vi har ikke på nogen måde sagt til Tyrkiet at det er OK at skyde efter flygtninge, og med vold og magt sende flygtninge tilbage til krigszoner. Det har vi hverken direkte eller indirekte sagt OK til. Tværtimod”, siger han, og opfordrer til dialog med Tyrkiet, både via EU og i Europarådet.

Men Michael Aastrup Jensen understreger, at forholdet til Tyrkiet er svært:

“Tyrkiet er i en fase lige nu, hvor de ikke rigtig lytter til andre end sig selv. Og vi er i en speciel situation, hvor vi bliver nødt til at støtte Tyrkiet, fordi de huser 3,5 millioner flygtninge, og hvis de flygtninge ikke bliver i Tyrkiet, er næste stop Europa”.

Nikolaj Villumsen (Enh.) mener, at EU og Danmark må tage ansvar for, hvad der foregår på grænsen mellem Tyrkiet og Syrien:

“Når man giver så store beløb til pansrede køretøjer og dermed bidrager til en brutal grænsebevogtning, så gør man sig medansvarlig for grove krænkelser, med det formål at holde mennesker væk fra at flygte mod Europa. Vi gør despoten Erdogan til Europas grænsevagt, og tager brud på menneskerettigheder med i købet. Det kan godt være, at Anders Samuelsen synes, at det er en god politik, men så må han stå ved den, og det gør han ikke”, siger Villumsen.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) har ikke ønsket at svare på spørgsmål om emnet.

Henrik Dahl, Liberal Alliances udenrigsordfører, har brug for flere oplysninger, før han drager konklusioner, siger han.

“Vi må høre, hvad Tyrkiet og EU siger – hvad foregår der egentlig her? Tyrkiet har legitim interesse i at varetage nationens sikkerhed. Og det er jo ikke verdens mest fredsommelige land (Syrien, red.), som Tyrkiet grænser op til”, siger han.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.