Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Vietnam forbyder sprøjtemidlet glyfosat

Den vietnamesiske regering har forbudt al brug af glyfosat i deres landbrug. Beslutningen er ifølge ekspert motiveret af amerikanske retssager om konsekvenser ved sprøjtemidlet.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Vietnams regering har forbudt alle sprøjtemidler, der indeholder glyfosat, og begrunder det med, at glyfosat, der er kendt som den aktive ingrediens i firmaet Bayer-Monsantos sprøjtemiddel Roundup, er mistænkt for at være kræftfremkaldende.[Boks1]

I følge WHO’s kræftforskningsorgan IARC viser studier, at glyfosat er kræftfremkaldende, mens European Food Safety Authorities (EFSA) har konkluderet, at glyfosat ikke er kræftfremkaldende indenfor, hvad EFSA har fastsat som rimelige grænseværdier.

Nu har Vietnams regering imidlertid valgt side.

Ifølge Hoang Trung, leder af afdelingen for plantebeskyttelse i Vietnams landbrugsministerium, er beslutningen blevet truffet, fordi der igennem en længere periode er blevet advaret mod farligheden ved sprøjtemidler, der indeholder glyfosat.

På en pressekonference i april uddybede han, at pesticiderne har konsekvenser for miljøet og er “meget usunde” for dem, der bliver udsat for sprøjtemidlerne, hvis det foregår over længere tid. [Citat1]

Amerikansk præcedens

Beslutningen kommer kort efter, at en domstol i Californien i marts 2019 besluttede at give Edwin Hardeman medhold i, at Roundup var en væsentlig grund til, at han fik non-hodgkins lymfekræft af at sprøjte i sin private have igennem årtier.

Bayer-Monsanto blev i den forbindelse dømt til at betale over 500 millioner kroner i skadeserstatning i sagen, der blot er den seneste i en længere række af lignende sager i USA.

“Jeg håber, det her er et skelsættende vendepunkt i Monsantos historie”, sagde den kræftramte Edwin Hardeman til the Guardian, efter at han vandt retssagen.

Monsanto, i dag Bayer-Monsanto, fastholdt i forlængelse af sagen, at der er masser af forskning, der understøtter, at glyfosat ikke er kræftfremkaldende. Det standpunkt fastholder de den dag i dag.

Stephanie Seneff, der er seniorforsker i afdelingen for Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory på Massachusetts Institute of Technology (MIT) i USA, har forsket i glyfosat.

Hun tror, at de amerikanske retssager kan få afgørende betydning for salget af glyfosat og fremhæver, at en større amerikansk distributør, Harell’s, helt har stoppet salget, fordi ingen ville forsikre dem mod mulige retssager.

“Jeg tror, at de her retssager potentielt kan undergrave hele systemet, så virksomhederne bag glyfosat helt må stoppe salget”, siger Stephanie Seneff til Danwatch.

Vietnam-boykot er ikke lig mere økologi

[Boks2]Den vietnamesiske regerings beslutning betyder ikke, at Vietnam har tænkt sig at stoppe med at bruge andre sprøjtemidler eller overgå til økologisk produktion.

Hoang Trung oplyste på pressekonferencen, at “der er 54 sikre og effektive aktive herbicid-ingredienser, der kan erstatte glyfosat”, fremgår det af pressemeddelelsen. Herbicider vil sige sprøjtemidler målrettet planter.

Glyfosat har været tilladt at bruge i Vietnam siden 1994. Siden er 104 produkter, der indeholder glyfosat, blevet registreret i landet.

Danwatch har i undersøgelsen ‘Sojaens syge slagside’ beskrevet, hvordan forskere forbinder glyfosat-baserede pesticider med, at flere og flere argentinere bliver dødeligt kræftsyge, og hvordan flere og flere kvinder aborterer og føder børn med misdannelser i områder med et højt forbrug af pesticider.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.