Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Yngler din opsparing i ulovlige bosættelser?

Danske pensionskasser og investeringsforeninger investerer i stor stil kundernes opsparinger i ulovlige israelske bosættelser. FN’s særlige rapportør anbefaler frasalg, men investorerne mener ikke, at det er vejen frem.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Danskere, der sparer op i pensionskasser eller investeringsforeninger, har med stor sandsynlighed penge stående i virksomheder, der støtter de israelske bosættelser på besat palæstinensisk land. En ny undersøgelse foretaget af DanWatch viser nemlig, at landets ti største pensionskasser og otte største investeringsforeninger har henholdsvis 1,125 og 1,135 milliarder kr. stående i virksomheder, der bidrager til opførelsen og driften af de ulovlige bosættelser.

De israelske bosættelser er flere gange blevet erklæret i strid med folkeretten af FN, og der er enstemmig enighed i EU om, at de er ulovlige. Derfor kan pensionskasser og investeringsforeninger ikke sidde kritikken overhørig, forklarer Steen Vallentin, lektor på CBS og ekspert i ansvarlige investeringer.

“Når der er tale om brud på folkeretten, FN-konventioner eller menneskerettigheder, så er der ingen vej udenom. Selskaberne bliver nødt til at forholde sig til problemet og spørge sig selv: Hvor går grænsen? Vil vi virkelig være med til at støtte det her formål?”, siger han.

Investorer afviser ansvar – men FN’s rapportør er uenig

Pensionskasserne og investeringsforeningerne forklarer over for DanWatch, at deres investeringer lever op til FN’s principper for ansvarlige investeringer, og at aktiebeholdningerne løbende vurderes ud fra principperne i Global Compact. Global Compact er FN’s initiativ for virksomheder, der forpligter sig til at leve op til grundlæggende standarder indenfor menneskerettigheder, miljø, antikorruption og arbejdstagerrettigheder.

Men i en nylig rapport understreger Richard Falk, FN’s særlige rapportør om menneskerettighedssituationen i de palæstinensiske områder, at principperne i Global Compact ikke er forenelige med virksomhedernes involvering i bosættelserne. Derfor opfordrer Falk til at “boykotte, frasælge og sanktionere virksomhederne, indtil de bringer deres forretninger i overensstemmelse med de internationale love og standarder”.

Thomas Torp, der er kommunikationsdirektør i Danmarks største pensionskasse PFA, indrømmer, at der er et problem, men han mener ikke, at frasalg vil rykke noget.

“Vi anerkender fuldt ud, at der væsentlige etiske problemer forbundet med investeringer i virksomheder, der opererer på Vestbredden”, udtaler han til DanWatch. “Men vores udgangspunkt er, at vi som investorer ikke løser nogen problemer ved at sælge ud af aktierne. Vi mener, at vi bidrager bedst ved at bedrive aktivt ejerskab og forsøge at påvirke de her virksomheder.”

Thomas Torp bekræfter overfor DanWatch, at PFA i øjeblikket har verserende sager overfor nogle af virksomhederne. Han afviser dog at oplyse, hvilke det drejer sig om.

Byggemaskiner, infrastruktur og overvågning

Pensionskasserne og investeringsforeningerne har store summer investeret i virksomheder, der har leveret byggemaskiner og cement til opførelsen af bosættelserne og muren på Vestbredden. Også banker med filialer i bosættelserne og leverandører af telekommunikation, infrastruktur og sikkerhedsydelser figurerer på listen.

Den israelske våbenproducent Elbit er en af de mere kontroversielle investeringer: Elbit står bag et specialudviklet overvågningssystem langs muren, der er dømt ulovlig af Den internationale Domstol. Dette har fået nogle danske pensionskasser til at ekskludere selskabet, ligesom også den statsejede norske pensionskasse Oljefondet har gjort. Alligevel har Danmarks tredjestørste pensionskasse, Sampension, investeret knap tre millioner kr. i Elbit.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.