Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

nyhedsoverblik

20.000 svigtede børn i Sri Lanka er det, der kan ske, når børn bliver business

I denne uge zoomer vi ind på, hvad der sker i organisationer, der kæmper for børns rettigheder og pludselig bliver fanget i overgreb og korruption. Vi begynder i Sri Lanka og bevæger os videre til Venezuela, hvor andelen af børnearbejdere stiger, og slutter i Filippinerne, hvor en 10-årig chatbot ved navn Sweetie fanger pædofile på nettet.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Denne uges nyhedsoverblik begynder i Sri Lanka og risikerer at ende i afmagt. I den sydasiatiske østat står 10 landsbyer forladt. Som faldne monumenter over noget, der gik galt, er der intet bag murene med fabeldyr malet på væggene. Sådan har det været siden 2019, hvor den humanitære organisation PLAN International – dem med PLAN-børnene – trak sig ud af landet efter 38 års nødhjælp? til fattige børn. PLAN sagde deres opgave var nået, og at fattigdom og borgerkrig ikke længere var et problem for landets 20.000 PLAN-børn. Derfor  ville de overlade børnene til lokale organisationer. 

“En djævelsk løgn”, siger en tidligere guvenør til det norske medie Bistandsaktuelt, der i denne uge afslørede en anden grund til PLANs exit fra Sri Lanka: Det var for dyrt. Bistandsaktuelt har fået fingre i en rapport, der viser, at for hver gang PLAN brugte en norsk krone på børnene i Sri Lanka, brugte de to kroner på administration. Ikke flere penge til uddannelse til de srilankanske børn. Ikke flere breve og bidrag fra faddere i Vesten.

Det er ikke første gang, at fattige børn svigtes af dem, der tjener penge på løfter om at redde dem. For nogle uger siden indrømmede SOS Børnebyerne, at vold, omsorgssvigt, overgreb og korruption har været et problem i 20 ud af 136 lande, som organisationen arbejder i. I 2019 blev organisationen Oxfam Ibis beskyldt for sexovergreb mod børn, der var ofre for orkanen i Haiti  i 2010. Og året før afslørede et svensk tv program, Uppdrag Granskning, hvordan børn der skulle være under Unicefs beskyttelse i Den Centralafrikanske Republik, i årevis er blevet misbrugt af FN soldater. 

Hvad har de forskellige sager til fælles? At samfundets mest uskyldige svigtes ikke bare én, men flere gange. Først af krænkere og dernæst af whistleblowersystemer, der ikke virker eller blev tiet i stykker. En tavshedskultur har ifølge 15 anonyme kilder i avisen The Guardian hersket i FN-systemet i årevis. 

Hvis du kender til lignende historier, vil jeg meget gerne undersøge dem nærmere. Skriv til mig, Louise Voller, lv@danwatch.dk.

Her er seneste nyt om krænkelse af børns rettigheder i verden:

Børn i Sri Lanka betragter en soldat. der holder vagt under et visit fra FN Generealsekretær General Ban Ki-moon i 2016. Syv år efter enden på årtiers krig mod tamilske seperatister. SCANPIX/ ISHARA S.KODIKARA / AFP
  • I Venezuela har Covid-19 forværret børns vilkår, skriver Aljazeera. Massemigration, lukning af skoler og manglende indtægter i allerede fattige familier har sendt børn på gaden eller ind til naboerne for at tjene penge eller arbejde for mad, advarer organisationer.
  • På Jomfruøerne har det amerikanske miljøagentur, EPA, beordret et raffinaderi, Limetree Bay Refining lukket på grund af risici for lokalbefolkningens helbred. EPA har målt giftige gasser som svovlbrinte, der “har forgiftet luft og drikkevand og skadet menneskers helbred”. “Vores børn lider”, sagde en lokal aktivist til Washington Post.
  • I London er tobaksplukkere fra Malawi og deres børn under pres fra to tobaksvirksomheder, British American Tobacco og Imperial Brands, der vil have en domstol til at droppe en sag mod dem. Anklager om tvangsarbejde og grov udnyttelse er i strid med britisk lov mod slaveri, men familierne kan ikke bevise, at tobakken, de har dyrket, er landet i deres cigaretter, skriver The Guardian
  • I Nepal tracker organisationen Terre Des Hommes pædofile på nettet via den virtuelle karakter, “Sweetie”, der ligner en 10-årig filippinsk pige. “Sweetie” svarer, når hun får henvendelser med seksuelt indhold, og hun kan deltage i 1000 samtaler af gangen. Indholdet af samtalerne videregives til myndighederne og har ført til flere arrestationer, hævder Terre Des Hommes. 
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Under fredagsbønnen blev 37 uskyldige afghanske shiamuslimer dræbt, da en bombe gik af i Afghanistans tredje største by Kandahar. Det er anden fredag i træk, at en bombe detoneres og dræber uskyldige shiamuslimske afghanere i provinshovedstaden Kandahar. Selvom ingen har taget ansvar for angrebet, menes Islamisk Stat at stå bag ifølge New York Times.

Sidste uge blev 40 shiamuslimer fra Hazara-minoriteten dræbt i et lignende terrorangreb i den nordafghanske by Kunduz.

Mere

Mindst seks mennesker er i dag blevet dræbt og 30 mennesker er blevet såret i Beirut, da væbnede kampe brød ud i den libanesiske hovedstad, skriver AlJazeera.

Skyderierne brød ud mellem ukendte rivaliserende grupper ved en demonstration, hvor Hizbollah-tilhængere havde samlet sig i den libanesiske hovedstad for at protestere for at kræve fyringen af en ledende efterforsker i sagen om havneeksplosionen i Beirut d. 4. august sidste år, som kostede 217 mennesker livet.

Mere

I et åbent brev bragt i den engelske avis The Guardian, fordømmer over 390 anonyme medarbejdere i techgiganterne Google og Amazon, at deres arbejdspladser vil sælge teknologi til det israelske militær, som bruges til at undertrykke palæstinensere. Ifølge brevet er medarbejderne anonyme, fordi de frygter repressalier fra deres to respektive arbejdsplader.

Det såkaldte “Project Nimbus” er en kontrakt på 1,2 milliarder dollars mellem Israel og Google/Amazon, hvor sidstnævnte techgiganter skal bygge et omfattende cloud-system med sensitive data, der bl.a. skal bruges af det israelske militær.

I det åbne brev advarer medarbejderne mod “et bekymrende mønster af militarisering, manglende transparens og opsyn” med henvisning til at deres arbejdspladser i stigende grad byder ind på militær- og sikkerhedskontrakter i USA og Israel.

“Vi kan ikke se den anden vej, mens vi bygger produkter, som bruges til at nægte palæstinensere deres basale rettigheder, tvinge palæstinensere ud af deres hjem og angribe palæstinensere i Gaza-striben,” skriver medarbejderne bl.a. i det åbne brev.

Mere

En ny meningsmåling fra YouGov viser, at 80 procent af borgere i forskellige EU-lande bakker op om at indføre nye EU-love, der holder virksomheder ansvarlige for menneskerettighedskrænkelser og miljøovertrædelser, som de begår i lande udenfor Europa.

Borgere i ni forskellige lande indgik i undersøgelsen – f.eks. Tjekkiet, Slovenien, Spanien og Holland – og der var i alle landene en opbakning på over 80 procent til, at europæiske virksomheder skal være juridisk bundet til at overholde menneske- og miljørettigheder, samt at ofre for sådanne overtrædelser skal kunne sagsøge virksomhederne, i landet hvor de har hovedsæde.

Mere

I et åbent brev kalder 12 direktører i prominente koncerner på politisk handling fra verdens regeringer. Business for Nature, som sammenslutningen kalder sig, tæller virksomheder, der ifølge dem selv sammenlagt repræsenterer over 4.7 billioner dollars i årlig omsætning. 

Blandt underskriverne findes både direktører for Unilever, H&M og Holcim.

“Vi må anerkende naturtab for den krise, det er”, lyder det i brevet, der lander på åbningsdagen for FN’s konference om biodiversitet, som afholdes i Kina disse dage. Der opfordres til, at der indgås en ambitiøs politisk aftale i stil med Paris-aftalen. 

Brevet opfordrer således  til, at verdens regeringer forpligter sig på at vende udviklingen i tab af natur og biodiversitet inden 2030. Desuden lyder det, at regeringer verden over skal opstille “ambitiøse og handlingsorienterede” mål, der kan danne rammer for alle typer af aktører.

“Vi opfordrer regeringer til at fjerne eller omlægge alle skadelige støtteordninger. Regeringer subsidierer stadig en masse industrier og initiativer, der er yderst skadelige for naturen”, udtaler Roberto Marquez, direktør i Natura & Co. til the Guardian.

Virksomheder: | | |
Lande:
Mere

FN’s Menneskerettighedsråd mener, at det skal være en menneskeret at have adgang til et sikkert og sundt miljø. Et forslag, som får stor opbakning fra lande, der især er sårbare over for klimaforandringer.

Der er dog også en række lande, som på nuværende tidspunkt ikke tilslutter sig forslaget. Det gælder lande som USA, Storbritannien, Brasilien og Rusland, hvoraf de to sidstnævnte er lodret imod.

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) dør cirka 13,7 millioner mennesker om året på grund af luftforurening og andre former for dårligt miljø. Det svarer til næsten hvert fjerde af det samlede antal dødsfald i verden.

Temaer:
Mere

Menneskerettighedsorganisationen Global Witness kan i en ny rapport “The true price of palm oil” dokumentere, hvordan store finansielle institutioner såsom BlackRock er med til at finansiere skovrydning og menneskerettighedskrænkelser i palmeoliens tjeneste i Papua Ny Guineas.

Undersøgelsen viser, hvordan tre af Papua Ny Guineas nyeste palmeolieproducenter er impliceret i alvorlig kriminalitet, mens deres praksisser har alvorlige konsekvenser for miljø og mennesker. Blandt andet kan medarbejdere i virksomhederne fortælle om bestikkelse af ministre, skatteunddragelse og brugen af børnearbejde.

Ifølge rapporten har flere store internationale brands, herunder Kellogg’s, Nestlé, Colgate og Danone, købt palmeolie fra de nævnte producenter.

Brancher:
Mere

To journalister, der begge sætter livet på spil for at afdække magtmisbrug og menneskerettighedskrænkelser, er i dag udnævnt til vinderes af Nobels fredspris.

Prisvinderne er Maria Ressa, som har startet det filippinske undersøgende medie Rappler, og Dmitrij Muratov, der er redaktør for det russiske undersøgende medie Novaja Gazeta.

Seks journalister fra Novaja Gazeta er blevet dræbt som følge af deres arbejde, blandt dem Anna Politkovskaja, som blev dræbt i oktober 2006.

Mere

FN’s generalsekretær advarede i går om, at konflikten i Tigray i det nordlige Etiopien nu har ført til, at omkring 400.000 mennesker står overfor en sultkatastrofe.

Op til syv millioner mennesker i det nordlige Etiopien er nu afhængige af nødhjælp, sagde han.

Mere

Et nyt studie fra IMF viser, at kul, olie og gasindustrien, der alle bidrager til den globale opvarmning når de fossile brændstoffer afbrændes, er endog meget tungt subsidieret.

Det skriver The Guardian. 11 millioner USD, tilsvarende cirka 70 millioner danske millioner kroner, modtager industrien i subsidier hvert eneste minut, døgnet rundt, viser IMF-rapporten.

Mere

En række store, multinationale selskaber er medlemmer af en lobbyorganisation, der forsøger at sætte kæppe i hjulene for en ny klimalov i USA, der skal bidrage til at begrænse den globale opvarmning.

Det gør virksomheder som Apple, Amazon, Microsoft og Disney, til trods for at de selv hævder, at de er optaget af at bekæmpe klimakrisen, skriver The Guardian.

Mere
Ikke flere "Kort Nyt"
No more articles to load

Få vores nyhedsbrev

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.