5. april 2024

Danmark indfører “meget restriktiv” linje for militær eksport til Israel

Udenrigsministeriet kan ikke svare på, om den nye linje vil få konsekvenser for danske virksomheders milliardeksport til Israels F-35-kampfly

Israel anklages blandt andet for at bruge sult som et ulovligt våben i krigen mod Hamas. Her venter sultende kvinder og børn på mad fra et suppekøkken i Rafah Foto: Abaca/Ritzau Scanpix

Danmark har foretaget et bemærkelsesværdigt kursskifte i spørgsmålet om eksport af våben til Israel.

I seks måneder har regeringen konsekvent afvist at stramme reglerne for eksport af militært udstyr til Israel, der beskyldes for at begå krigsforbrydelser mod civilbefolkningen i Gaza.

Men i denne uge skiftede Udenrigsministeriet pludselig kurs og bebudede, at Danmark fremover vil indføre en “meget restriktiv” linje over for militær eksport til Israel.

Det har udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) meddelt i en mail.

»Som følge af den fortsatte krig mellem Israel og Hamas og de katastrofale konsekvenser,  det har for civilbefolkningen i Gaza, har Udenrigsministeriet fra den 25. marts 2024 yderligere skærpet vores tilgang til eksport af militært udstyr til Israel,« skriver Lars Løkke Rasmussen.

»Dermed går vi fra en allerede restriktiv tilgang til en meget restriktiv tilgang, når vi vurderer konkrete ansøgninger om eksport af militært udstyr og dual-use produkter til Israel,« hedder det.

Ikke noget eksportstop 

Udenrigsministeren tilføjer, at den nye strammere kurs ikke betyder, at Danmark nødvendigvis suspenderer “al våbeneksport til Israel”.

Ansøgninger om eksporttilladelse vil fortsat blive vurderet “fra sag til sag«, men nu ud fra en »meget restriktiv tilgang« forklarer ministeren med henvisning til både FN’s traktat om våbenhandel og EU’s Fælles holdning om våbenhandel.

Danwatch og Information har gennem det seneste år afdækket, hvordan danske regeringer ifølge eksperter i våbenkontrol og folkeret løbende har omgået begge dele.

Både FN’s og EU’s regler for våbenhandel fastslår, at Danmark ikke må tillade eksport af militært udstyr, når der er en »klar« eller »overvejende« risiko for, at det »kan« blive anvendt til at begå krigsforbrydelser.

Beslutningen kommer efter et stigende pres på lande, der leverer udstyr til Israels militær. 

I februar besluttede den hollandske landsret at suspendere al eksport af reservedele fra Holland til Israels F-35-kampfly med omgående virkning efter et sagsanlæg fra flere ngo’er. 

Og tidligere i denne uge blev det danske udenrigsministerium selv sagsøgt af flere ngo’er for våbeneksporten, som ngo’erne ifølge stævningen mener strider mod international ret. Lignende retssager er undervejs i flere andre lande.

Udviklingen kommer også, efter at Den Internationale Domstol (ICJ) ad to omgange har pålagt Israel såkaldte midlertidige foranstaltninger, fordi domstolen finder det plausibelt, at Israel er i færd med at overtræde FN’s folkedrabskonvention i Gaza.

Uklare konsekvenser

Implikationerne af Udenrigsministeriets kursskifte er foreløbig uklare. 

Udenrigsministeriet har ikke umiddelbart kunnet svare på, hvorvidt den nye restriktive kurs får konsekvenser for danske virksomheders milliardeksport af komponenter til de amerikanskproducerede F-35-kampfly, som videresælges blandt andet til Israel.

Som Danwatch og Information har afdækket, anvendes de dansk-udstyrede F-35 fly til at bombe i Gaza.

Netop kampflyeksporten har i mere end ti år været omfattet af en særligt lempelig procedure, som indebærer, at Udenrigsministeriet overlader det til USA at vurdere, om videreeksport til f.eks. Israel indebærer en risiko for, at udstyret bliver anvendt til krigsforbrydelser.

Det er ligeledes uklart, hvad den nye, skrappere kurs betyder for den direkte militære eksport til Israel. Som Danwatch og Informations har dokumenteret, er den direkte eksport til fortsat på et forholdsvis lavt niveau, men har dog været voksende siden udenrigsminister Kristian Jensen (V) i 2016 i al hemmelighed lempede for eksporten.

Som Danwatch og Information har dokumenteret, blev hverken Folketinget eller offentligheden oplyst om lempelsen.

En gennemgang af tal, som Danmark har rapporteret til EU, og tal fra Rigspolitiet viste, at der efter ændringen havde været en vækst i antallet af tilladelser til våbeneksport. 

Målt i kroner og øre nåede den direkte eksport fra Danmark til Israel et nyt højdepunkt, da krigen i Gaza brød ud. 

En oversigt fra Justitsministeriet viser, at de danske myndigheder i 2023 gav tilladelse til permanent eksport af militært udstyr til Israel til en samlet værdi af godt 28,5 millioner kroner.  

I samarbejde med

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right