Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Alstom trækker sig fra kontroversielt letbaneprojekt

International kritik får franske Alstom til at trække sig fra vedligehold af letbane i Østjerusalem, men DSB’s nye samarbejdspartner er stadig involveret i en kontroversiel togforbindelse mellem Tel Aviv og Jerusalem
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

DSB’s valg af franske Alstom som leverandør af Danmarks nye eltog har mødt kritik, fordi den franske toggigant er at finde på FN’s liste over virksomheder, der har aktiviteter, der understøtter de israelske bosættelser på Vestbredden.

Ifølge FN er de israelske bosættelser ulovlige, og såvel FN som menneskerettighedsorganisationer betegner dem som en forhindring for en fredsløsning mellem Israel og palæstinenserne.

Men nu har det franske firma stoppet sine aktiviteter ved Jerusalems letbane.

Det fremgår af et svar fra udenrigsminister Jeppe Kofod til Folketingets udenrigsudvalg. 

Massiv kritik 

Beslutningen om at forlade letbaneprojektet, der forbinder israelske bosættelser med Jerusalem, sker efter international kritik. 

Herhjemme har blandt andet Sune Skadegaard Thorsen, ekspert i virksomheders samfundsansvar hos GLOBAL CSR sagt til Danwatch, at “i og med, DSB og staten tydeligvis ikke lever op til den globale standard ved at vælge Alstom, så kan man heller ikke sige, de respekterer menneskerettighederne i det her tilfælde”.

Alstom er på FNs sortliste 

Alstoms arbejde på det kontroversielle letbaneprojekt Jerusalem Light Rail er blevet udført af Alstoms datterselskab Citadis Israel, der ligesom moderselskabet optræder på FN’s officielle liste over virksomheder med økonomiske bånd til israelske bosættelser. 

Citadis Israel har vedligeholdt letbanen frem til april 2021, fremgår det af udenrigsministeriets svar til Folketinget, men har nu overdraget opgaven til et andet firma.. 

FN’s menneskerettighedsråd, der har udarbejdet listen over firmaer med bånd til de israelske bosættelser, har fastslået, at etableringen af letbanen er i strid med international lov og Genève-konventionernerne.

Alstom trækker sig 

Danwatch har forsøgt at få Alstom til at bekræfte, at firmaet har forladt letbaneprojektet, men trods flere henvendelser er Alstom ikke vendt tilbage. 

I svaret til Folketingets udenrigsudvalg hedder det:

“Ifølge de oplysninger, Udenrigsministeriet er i besiddelse af, har Alstom ikke siden april i år været involveret i drift og vedligeholdelse af letbanen i Jerusalem”. 

Selvom Alstom trækker sig fra letbaneprojektet i det besatte Jerusalem mener Christian Juhl, medlem af folketinget for Enhedslisten, ikke, at firmaet er i mål endnu:

“Det er positivt, at de stopper deres aktiviteter med letbanen, men jeg vil gerne helt til bunds i denne sag”, siger Christian Juhl. 

Stadig involverede i hurtigtog på besat land 

Selvom Alstom nu er ude af letbaneprojektet, kan den israelske ngo WHO Profits fortælle, at det franske selskab stadig er involveret i driften af et hurtigtog mellem Tel Aviv og Jerusalem, en banestrækning, der også løber gennem dele af den besatte Vestbred.

Det er ikke lykkedes Danwatch at få Alstom til at svare på, hvorfor firmaet fortsætter sit engagement i togforbindelsen, der, i strid med international lov, kører igennem det palæstinensiske område, uden at palæstinenserne selv har adgang til togforbindelsen.   

“Alstoms fortsatte involvering i hurtigtoget fra Tel Aviv til Jerusalem er problematisk”, siger Christian Juhl. 

“Jeg vil grave videre i denne her sag. Jeg vil have klare linjer for, om der er grundlag for at kræve, at  DSB stopper samarbejdet med Alstom på baggrund af denne her historie”.  

Alstoms levering af de nye eltog til DSB starter i 2024 og har en samlet værdi af 2,6 milliarder euro, hvilket svarer til knap tyve milliarder kroner. 

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.