Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Amnesty: Populært japansk øl-firma gav penge til Myanmars militær under Rohingya-krise

Imens det internationale samfund kritiserede Myanmars militær for udrensning af Rohingya-folket, donerede det store øl-firma Kirin penge til militæret, ifølge ny rapport fra Amnesty International. Kirin erkender donationerne, men hævder at pengene gik til “humanitære formål”.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Amalie Linde
Amalie Linde
Journalist

Den japanske Kirin-øl er en populær drik, ikke bare på verdensplan men også på sushi-restauranter og asiatiske spisesteder i Danmark. Men nu er det  japanske øl-firma Kirin er kommet i problemer efter, at menneskerettighedsorganisationen Amnesty International nyligt afslørede, at Kirins datterselskab Myanmar Brewery har doneret penge til Myanmars militær i efteråret 2017.

Myanmar Brewery donerede 30.000 dollars (190.000 kroner) til militæret gennem tre donationer i perioden 1. september – 3. oktober 2017, skriver Amnesty International.

I samme periode var kritikken af Myanmars militærs overgreb mod Rohingya-folket ikke til at tage fejl af. Omkring 300.000 mennesker formodes på daværende tidspunkt at være flygtet til Bangladesh og leder af FN’s højkommissariat for menneskerettigheder Zeid Raad Al Hussein sagde til BBC d. 11. september, at militærets handlinger var et “tekstbogs-eksempel på etnisk udrensning” og opfordrede militæret til at standse sine “onde militære operationer”.

Kirins direktør Yoshinori lsozaki forklarer i et brev til Amnesty, som ligger offentligt tilgængeligt, at han fik en mundtlig tilkendegivelse af, at pengene er gået til ris og olie samt til fattige mennesker i området og at de ikke gik til militæret, hvilket ville være i strid med virksomhedens retningslinjer. Men Yoshinori lsozaki erkender, at det ikke er godt nok.

“Men vi har været ude af stand til at spore, hvordan donationerne er blevet brugt og som I korrekt pointerer, så var vores beslutnings-proces ikke god nok”, skriver direktør for Kirin, Yoshinori lsozaki i et brev til Amnesty International d. 22. maj.

Amnesty: Myndigheder bør undersøge sagen

Ved en ceremoni, som blev sendt på tv i september 2017, udtalte lederen af Myanmars militær senior general Min Aung Hlaing, at donationer fra virksomheder og joint ventures ville gå til “sikkerhedspersonale og statslig sikkerhedspersonale”, som opererer i Rakhine regionen ifølge generalens egen facebookside, skriver Amnesty.

“Det er helt utroligt, at en international investor ville give donationer til Myanmars militær på et tidspunkt, hvor netop de styrker udfører etnisk udrensning af Rohingya-befolkningen i det nordlige Rakhine stat”, siger Seema Joshi, leder af Erhverv og Menneskerettigheder ved Amnesty International i rapporten.

Kirins forklaring om, at donationerne var givet i god tro er ikke tilstrækkelig for Amnesty International, som nu opfordrer de japanske myndigheder til at gå ind i sagen.

“Japan har et ansvar for at sikre, at dets virksomheder ikke bidrager til krænkelser af menneskerettighederne uagtet hvor de opererer. De japanske myndigheder bør straks undersøge disse Japan tvivlsomme gaver”, siger Seema Joshi fra Amnesty.

Kirins datterselskab Myanmar Brewery opererer i et joint venture selskab med Union of Myanmar Enterprise Holding Limited (UMEHL), som indtil 2016 var et konglomerat ejet af militæret og som nu er en offentlig virksomhed. UMEHL anses fortsat at have stærke forbindelser til militæret og være yderst sparsom med oplysninger om, hvordan det driver sine mange forretninger, skriver Financial Times. Siden 1990’erne har UMEHL og dets underselskab Myanmar Economic Corporation domineret økonomien og industrien i Myanmar.

Det japanske øl-firma kontrollerer efter sigende omkring 80 procent af Myanmars voksende øl-marked. Udover sin andel på 55 procent i Myanmar Brewery, købt for 560 millioner dollars, så investerede Kirin 4 millioner dollars i Mandalay Brewery i 2017, og ejer nu 51 procent af det bryggeri ifølge Amnesty. Kirin er på top ti af verdens største øl-firmaer.

Kirin vil ændre praksis

Kirins direktør Yoshinori lsozaki, skriver flere steder i sine svar til Amnesty, at sagen har givet ham anledning til at reflektere over, hvordan virksomheden i fremtiden vil donere penge.

Kirin vil nu forbedre sin vurdering af donationer “ved at indføre en mere stringent og defineret proces for at vurdere arten og hensigtsmæssigheden af den organisation, der administrerer donationerne, formålet med donationerne, og hvordan donerede midler vil blive brugt og offentliggjort”, skriver Kirins direktør Yoshinori lsozaki.

“Det har vist sig, at vores eksisterende proces ikke var tilstrækkeligt formaliseret og anvendt”, skriver Kirins direktør Yoshinori lsozaki d. 22. maj 2018.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.