22. juni 2018

Amnesty: Populært japansk øl-firma gav penge til Myanmars militær under Rohingya-krise

Imens det internationale samfund kritiserede Myanmars militær for udrensning af Rohingya-folket, donerede det store øl-firma Kirin penge til militæret, ifølge ny rapport fra Amnesty International. Kirin erkender donationerne, men hævder at pengene gik til “humanitære formål”.

Foto: Johnny Silvercloud, Flickr creative commons

Den japanske Kirin-øl er en populær drik, ikke bare på verdensplan men også på sushi-restauranter og asiatiske spisesteder i Danmark. Men nu er det  japanske øl-firma Kirin er kommet i problemer efter, at menneskerettighedsorganisationen Amnesty International nyligt afslørede, at Kirins datterselskab Myanmar Brewery har doneret penge til Myanmars militær i efteråret 2017.

Myanmar Brewery donerede 30.000 dollars (190.000 kroner) til militæret gennem tre donationer i perioden 1. september – 3. oktober 2017, skriver Amnesty International.

I samme periode var kritikken af Myanmars militærs overgreb mod Rohingya-folket ikke til at tage fejl af. Omkring 300.000 mennesker formodes på daværende tidspunkt at være flygtet til Bangladesh og leder af FN’s højkommissariat for menneskerettigheder Zeid Raad Al Hussein sagde til BBC d. 11. september, at militærets handlinger var et “tekstbogs-eksempel på etnisk udrensning” og opfordrede militæret til at standse sine “onde militære operationer”.

Kirins direktør Yoshinori lsozaki forklarer i et brev til Amnesty, som ligger offentligt tilgængeligt, at han fik en mundtlig tilkendegivelse af, at pengene er gået til ris og olie samt til fattige mennesker i området og at de ikke gik til militæret, hvilket ville være i strid med virksomhedens retningslinjer. Men Yoshinori lsozaki erkender, at det ikke er godt nok.

“Men vi har været ude af stand til at spore, hvordan donationerne er blevet brugt og som I korrekt pointerer, så var vores beslutnings-proces ikke god nok”, skriver direktør for Kirin, Yoshinori lsozaki i et brev til Amnesty International d. 22. maj.

Amnesty: Myndigheder bør undersøge sagen

Ved en ceremoni, som blev sendt på tv i september 2017, udtalte lederen af Myanmars militær senior general Min Aung Hlaing, at donationer fra virksomheder og joint ventures ville gå til “sikkerhedspersonale og statslig sikkerhedspersonale”, som opererer i Rakhine regionen ifølge generalens egen facebookside, skriver Amnesty.

“Det er helt utroligt, at en international investor ville give donationer til Myanmars militær på et tidspunkt, hvor netop de styrker udfører etnisk udrensning af Rohingya-befolkningen i det nordlige Rakhine stat”, siger Seema Joshi, leder af Erhverv og Menneskerettigheder ved Amnesty International i rapporten.

Kirins forklaring om, at donationerne var givet i god tro er ikke tilstrækkelig for Amnesty International, som nu opfordrer de japanske myndigheder til at gå ind i sagen.

“Japan har et ansvar for at sikre, at dets virksomheder ikke bidrager til krænkelser af menneskerettighederne uagtet hvor de opererer. De japanske myndigheder bør straks undersøge disse Japan tvivlsomme gaver”, siger Seema Joshi fra Amnesty.

Kirins datterselskab Myanmar Brewery opererer i et joint venture selskab med Union of Myanmar Enterprise Holding Limited (UMEHL), som indtil 2016 var et konglomerat ejet af militæret og som nu er en offentlig virksomhed. UMEHL anses fortsat at have stærke forbindelser til militæret og være yderst sparsom med oplysninger om, hvordan det driver sine mange forretninger, skriver Financial Times. Siden 1990’erne har UMEHL og dets underselskab Myanmar Economic Corporation domineret økonomien og industrien i Myanmar.

Det japanske øl-firma kontrollerer efter sigende omkring 80 procent af Myanmars voksende øl-marked. Udover sin andel på 55 procent i Myanmar Brewery, købt for 560 millioner dollars, så investerede Kirin 4 millioner dollars i Mandalay Brewery i 2017, og ejer nu 51 procent af det bryggeri ifølge Amnesty. Kirin er på top ti af verdens største øl-firmaer.

Kirin vil ændre praksis

Kirins direktør Yoshinori lsozaki, skriver flere steder i sine svar til Amnesty, at sagen har givet ham anledning til at reflektere over, hvordan virksomheden i fremtiden vil donere penge.

Kirin vil nu forbedre sin vurdering af donationer “ved at indføre en mere stringent og defineret proces for at vurdere arten og hensigtsmæssigheden af den organisation, der administrerer donationerne, formålet med donationerne, og hvordan donerede midler vil blive brugt og offentliggjort”, skriver Kirins direktør Yoshinori lsozaki.

“Det har vist sig, at vores eksisterende proces ikke var tilstrækkeligt formaliseret og anvendt”, skriver Kirins direktør Yoshinori lsozaki d. 22. maj 2018.

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down