Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Apple sættes i forbindelse med tvangsarbejde i Kina, igen

Den kinesiske virksomhed Lens Technology, der er Apples leverandør af Iphone skærme, har ifølge ngo’en Tech Transparency Project tvangsforflyttede uighurer i produktionen. Det er femte sag om tvangsarbejde hos Apples kinesiske leverandører inden for et år.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Mie Obbekær
Mie Obbekær
Journalist
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

Hvis du skulle vælge mellem at blive sendt langt væk fra dit hjem for at arbejde på en fabrik i mange timer uden pause eller komme i fængsel, hvad ville du så helst? Tusindvis af mennesker fra det muslimske mindretal uighurerne i Kina har stået over for det valg, før de blev sendt til Lens Technologys fabrikker i det sydøstlige Kina. Det skriver Tech Transparency Project.

Tech Transparency Project, der er en ngo og et researchcenter med fokus på techindustrien, har fået adgang til dokumenter, der viser, at den kinesiske virksomhed Lens Technology har taget imod 2.200 tvangsforflyttede uighurer. På Lens Technologys fabrikker, bygger de blandt andet de touchskærme, der er afgørende for, at Apples Iphones og Ipads fungerer, som de skal. Udover Apple har Lens Technology også Tesla og Amazon som kunder, skriver Washington Post.

Militær-metoder og genopdragelse

Uighurerne er i dette tilfælde blevet tvangsforflyttet mere end 4000 km tværs over Kina fra Kashgar i nordvest til Lens Technologys fabrikker i Hunan Provinsen i det sydøstlige Kina. Flytningen sker som en del af regeringens integrationssystem, der ifølge regeringen selv skal styrke arbejdsløse minoriteters kompetencer. Det skal altså forstås som en slags arbejdsprøvning eller aktivering. Det regionale handelsministerium i Xinjiang, der handler på vegne af regeringen og står for størstedelen af tvangsforflytningerne, skriver i en opgørelse over forflytningerne:

“I løbet af de år, hvor handelsministeriet har sendt grupper af unge til det centrale Kina, har paramilitære metoder været effektive og givet gode resultater hos virksomhederne”, skriver handelsministeriet.

Menneskerettighedsorganisationer verden over omtaler forflytningerne som en del af en systematisk undertrykkelse og såkaldt genopdragelse af det muslimske mindretal. I september 2020 sendte 321 ngo’er fra 60 forskellige lande et åbent brev til FN, hvor de på det kraftigste opfordrer FN til at undersøge omfanget af menneskerettighedskrænkelser begået af de kinesiske myndigheder, herunder behandlingen af uighurer. Som det er nu, har den kinesiske regering forbudt, at uafhængige observatører undersøger, hvorvidt der faktisk sker menneskerettighedskrænkelser i landet.

Fem anklager om tvangsarbejde i Kina på et år

Det er ikke første gang, Apple sættes i forbindelse med den kinesiske undertrykkelse af uighurerne. Sidste år rapporterede den australske tænketank ASPI om uighursk tvangsarbejde på fabrikker hos de fire virksomheder O-Film Technology, Highbroad Advanced Material, Hubei Yihong Precision Manufacturing og Foxconn Technology, der alle leverer til Apple. Siden marts 2020 har der altså været sager om tvangsarbejde hos i alt fem af Apples leverandører.

Apple har lovet at overholde FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv, der forpligter dem til at undersøge, om deres produktion af blandt andet mobiltelefoner har en negativ påvirkning af menneskerettighederne. Men ifølge Tech Transparency Project sår de fem sager tvivl om, hvorvidt Apple har tilstrækkelig styr på arbejdsvilkårene i deres varekæde.

En stor del af Tech Transparency Projects dokumentation består af udmeldinger fra officielle regeringshjemmesider, der beskriver hvilke fabrikker, der har fået tilsendt uighurer. Af denne arkiverede side fremgår det, at Lens Technology har fået tilsendt uighurer fra Kashgar i Xinjiang.

Alligevel afviser Apple overfor Washington Post, at der skulle være tvangsforflyttede uighurer i deres varekæde. Talsmand for Apple Josh Rosenstock siger til Washington Post, at de ikke har fundet tegn på tvangsforflytninger hos Lens Technology, da de undersøgte leverandøren sidste år. Hverken Tech Transparency Project eller Washington Post har dog set dokumentation for dette. 

Idet der fortsat ikke er menneskerettighedsobservatører til stede i Xinjiang Provinsen eller resten af Kina, er der ingen uafhængige kilder, der kan enten be- eller afkræfte regeringens tvangsforflytninger af uighurer.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.