14. januar 2021

Apple sættes i forbindelse med tvangsarbejde i Kina, igen

Den kinesiske virksomhed Lens Technology, der er Apples leverandør af Iphone skærme, har ifølge ngo’en Tech Transparency Project tvangsforflyttede uighurer i produktionen. Det er femte sag om tvangsarbejde hos Apples kinesiske leverandører inden for et år.

Overvågning af skolebørn i Xinjiang Provinsen i Kina. Ifølge flere eksperter udgør massiv overvågning en del af en systematisk undertrykkelse af det muslimske mindretal særligt i Xinjiang men også i resten af Kina. Human Rights Watch

Hvis du skulle vælge mellem at blive sendt langt væk fra dit hjem for at arbejde på en fabrik i mange timer uden pause eller komme i fængsel, hvad ville du så helst? Tusindvis af mennesker fra det muslimske mindretal uighurerne i Kina har stået over for det valg, før de blev sendt til Lens Technologys fabrikker i det sydøstlige Kina. Det skriver Tech Transparency Project.

Tech Transparency Project, der er en ngo og et researchcenter med fokus på techindustrien, har fået adgang til dokumenter, der viser, at den kinesiske virksomhed Lens Technology har taget imod 2.200 tvangsforflyttede uighurer. På Lens Technologys fabrikker, bygger de blandt andet de touchskærme, der er afgørende for, at Apples Iphones og Ipads fungerer, som de skal. Udover Apple har Lens Technology også Tesla og Amazon som kunder, skriver Washington Post.

Militær-metoder og genopdragelse

Uighurerne er i dette tilfælde blevet tvangsforflyttet mere end 4000 km tværs over Kina fra Kashgar i nordvest til Lens Technologys fabrikker i Hunan Provinsen i det sydøstlige Kina. Flytningen sker som en del af regeringens integrationssystem, der ifølge regeringen selv skal styrke arbejdsløse minoriteters kompetencer. Det skal altså forstås som en slags arbejdsprøvning eller aktivering. Det regionale handelsministerium i Xinjiang, der handler på vegne af regeringen og står for størstedelen af tvangsforflytningerne, skriver i en opgørelse over forflytningerne:

“I løbet af de år, hvor handelsministeriet har sendt grupper af unge til det centrale Kina, har paramilitære metoder været effektive og givet gode resultater hos virksomhederne”, skriver handelsministeriet.

Menneskerettighedsorganisationer verden over omtaler forflytningerne som en del af en systematisk undertrykkelse og såkaldt genopdragelse af det muslimske mindretal. I september 2020 sendte 321 ngo’er fra 60 forskellige lande et åbent brev til FN, hvor de på det kraftigste opfordrer FN til at undersøge omfanget af menneskerettighedskrænkelser begået af de kinesiske myndigheder, herunder behandlingen af uighurer. Som det er nu, har den kinesiske regering forbudt, at uafhængige observatører undersøger, hvorvidt der faktisk sker menneskerettighedskrænkelser i landet.

Fem anklager om tvangsarbejde i Kina på et år

Det er ikke første gang, Apple sættes i forbindelse med den kinesiske undertrykkelse af uighurerne. Sidste år rapporterede den australske tænketank ASPI om uighursk tvangsarbejde på fabrikker hos de fire virksomheder O-Film Technology, Highbroad Advanced Material, Hubei Yihong Precision Manufacturing og Foxconn Technology, der alle leverer til Apple. Siden marts 2020 har der altså været sager om tvangsarbejde hos i alt fem af Apples leverandører.

Apple har lovet at overholde FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv, der forpligter dem til at undersøge, om deres produktion af blandt andet mobiltelefoner har en negativ påvirkning af menneskerettighederne. Men ifølge Tech Transparency Project sår de fem sager tvivl om, hvorvidt Apple har tilstrækkelig styr på arbejdsvilkårene i deres varekæde.

En stor del af Tech Transparency Projects dokumentation består af udmeldinger fra officielle regeringshjemmesider, der beskriver hvilke fabrikker, der har fået tilsendt uighurer. Af denne arkiverede side fremgår det, at Lens Technology har fået tilsendt uighurer fra Kashgar i Xinjiang.

Alligevel afviser Apple overfor Washington Post, at der skulle være tvangsforflyttede uighurer i deres varekæde. Talsmand for Apple Josh Rosenstock siger til Washington Post, at de ikke har fundet tegn på tvangsforflytninger hos Lens Technology, da de undersøgte leverandøren sidste år. Hverken Tech Transparency Project eller Washington Post har dog set dokumentation for dette. 

Idet der fortsat ikke er menneskerettighedsobservatører til stede i Xinjiang Provinsen eller resten af Kina, er der ingen uafhængige kilder, der kan enten be- eller afkræfte regeringens tvangsforflytninger af uighurer.

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down