Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Miljødomstol giver oprindelige folk ret i klage over litiumudvinding i Chile

Chilensk miljødomstol afviser mine-gigants plan for at mindske dets forbrug af Atacama-ørkenens vand under litiumudvinding. Det er for usikkert, hvordan udvindingen påvirker områdets miljø, lyder det i afgørelsen.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Nikolaj Houmann Mortensen
Nikolaj Houmann Mortensen
Journalist - Phone/ Signal: + 45 61652353

En ny dom fra chilensk miljødomstol giver oprindelige folk fra Chiles Atacama-ørken medhold i en klage over den chilensk-kinesiske minegigant SQM’s forbrug af områdets sparsomme vandressourcer.

Som Danwatch har beskrevet, hævder Atacamas oprindelige folk, at den accelererende udvinding af litium til batterier i elektronik og elbiler skaber vandmangel i ørkenen, som i forvejen betegnes som verdens tørreste sted.

Forskere, miljøforkæmpere og Atacamas oprindelige folk har længe kritiseret, at lokalbefolkningens klager over vandmangel ikke er blevet taget alvorligt af de chilenske myndigheder.

Men miljødomstolen ser nu ud til at have kommet noget af kritikken i møde. Ifølge domstolen blev afgørelsen taget med henblik på Atacamas økosystemers “særlige skrøbelighed” og “den store grad af videnskabelig usikkerhed”, der stadig hersker angående litiumudvindingens påvirkning af områdets vandressourcer.

”Vi skal beskytte følsomme økosystemer endnu mere, når de er en del af vores oprindelige folks nedarvede territorier – dem er den chilenske stat forpligtet til at beskytte,” sagde domstolspræsident Mauricio Oviedo i en erklæring ifølge Reuters.

Kan få lukket produktionen ned

De chilenske myndigheder har tidligere afsløret SQM i at overskride de maksimale tilladelser for udvinding af Atacamas vandressourcer. Selskabet er siden blevet sanktioneret og har skulle præsentere en omfattende plan for, hvordan det vil udbedre skaderne i fremtiden.

I miljødomstolens afgørelse lyder det, at SQM’s forslag til forbedringer ikke er tilstrækkelige til at “reducere eller fjerne de negative effekter, som virksomhedens overtrædelser har resulteret i.”

Det betyder ifølge dommen, at myndighederne nu skal indføre nye sanktioner overfor SQM. Chiles miljømyndigheder skal afgøre, om selskabet står til millionbøder, om dele af dets operationer i Atacama skal lukkes ned, eller om dets miljølicens til minedrift skal trækkes tilbage.

Miljødomstolens afgørelse er et godt tegn, især for de markeder og internationale organismer, der fremmer brugen af litiumbatterier uden at indtænke konsekvenserne af mineralets udvinding

Ramón Morales Balcázar, det Flernationale Observatorium for Andesregionens Saltørkener

Reuters og flere andre medier vurderer, at afgørelsen risikerer at sætte en stopper for SQM’s længe ventede plan om en udvidelse af litiumudvindingen i Chile, hvilket selskabet havde planlagt at investere omkring 2,7 milliarder kroner i.

Overfor Danwatch afviser SQM imidlertid at dommen skulle komme til at stoppe deres planer om en udvidelse af minedriften. Selskabet skriver på dets hjemmeside, at man nu overvejer retlige muligheder for at få dommen omstødt.

“Vi beklager denne afgørelse og er overbevist om, at vores plan for overholdelse af reglerne – som var omhyggeligt evalueret af de relevante myndigheder – værner om en beskyttelse af miljøet”, lyder det i en udtalelse fra selskabet.

Ramón Morales Balcázar fra det Flernationale Observatorium for Andesregionens Saltørkener – et netværk af NGO’er, forskere og lokale indbyggere i Atacama – mener omvendt, at SQM’s gentagne overskridelser af dets tilladelser bør få konsekvenser.

“Hvis selskabet mister sin miljølicens, vil det være muligt for den chilenske stat at bevise, at den er i stand til at respektere og beskytte oprindelige befolkninger og biodiversitet over private interesser”, siger han til Danwatch.

Hvid guldfeber

Litium er helt essentielt for batterierne i vores telefoner, computere og ikke mindst i de elbiler, der af mange anses som afgørende for en omstilling til mere grøn energi.

Knap 40 procent af verdensmarkedets litium er over de sidste 20 år kommet fra Chile.

Danwatch afslørede i begyndelsen af december, at selskaber som Apple, Samsung, Panasonic og BMW køber batterier fra selskaber, der anvender chilensk litium.

Med den vildtvoksende elbilindustri vurderes efterspørgslen på litium at blive tidoblet i løbet af de næste 11 år, og det er denne stigende efterspørgsel, som SQM har forsøgt at komme i møde med udvidelsen af deres minedrift i Chile.

Dommen giver tid til at overveje, hvilke konsekvenser den voksende udvinding har, mener Ramón Morales Balcázar.

“Miljødomstolens afgørelse er et godt tegn, især for de markeder og internationale organismer, der fremmer brugen af litiumbatterier uden at indtænke konsekvenserne af mineralets udvinding”, siger han til Danwatch.

 

Rettelse: I den oprindelige udgave af denne artikel skrev vi, at miljødomstolens afgørelse sætter en stopper for SQM’s udvidelse af litiumudvindingen i Chile. Det er imidlertid kun en vurdering fra iagttagere, at afgørelsen kan sætte en stopper for SQM’s plan om en udvidelse af udvindingen. Danwatch beklager fejlen.
Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.