Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Billige indeksfonde investerer i klyngebomber og atomvåben

Store indeksfonde, der anbefales af eksperter, investerer i klyngebomber samt atomvåben og krænker dermed FN-konventionerne.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Sammendrag af artikler fra www.finans.dk d. 13. februar 2015Flere store indeksfonde har penge investeret i bl.a. klyngevåbenfabrikanter som General Dynamics og atomvåbenproducenter som Lockheed Martin og United Technologies. Indeksfonde og ETF’er – internationale børsnoterede indeksfonde, udbydes af bl.a. Sparinvest og Nordea Invest, og de anbefales af bl.a. Forbrugerrådet til private investorer frem for de langt dyrere aktivt forvaltede fonde, som bankerne tjener godt på.

Men investorer risikerer at købe aktier, der overtræder FN’s våbenkonventioner, dokumenterer det digitale erhvervsmedie Finans.dk i dag. De store ETF’er investerer i indeks til lavpris. Hvis indekset består af bæredytige aktier, får investorerne bæredygtighed. Hvis indekset består af verdens største aktier, får investorerne dem, uanset hvilke FN-konventioner de måtte overtræde.

Danwatch direktør, Jesper Nymark, pointerer, at både investeringsforeninger og pensionskasser er forpligtet til at overholde internationale konventioner og retningslinjer for ansvarlige investeringer, og lade deres kunder vide, hvordan de sikrer, at de investerer etisk forsvarligt. Til Finans.dk siger han:

»De, der har etiske retningslinjer for deres investeringer, som de aktivt forvalter, er et bedre valg end dem, der undlader at screene deres investeringer for krænkelser af menneskerettigheder, CO2-aftryk eller uetiske våben, hvilket er det rene cowboyland,« siger Jesper Nymark og tilføjer:

»Hermed vil man også som forbruger kunne stille dem til ansvar og stille krav om forandring, når deres investeringer viser sig at være uetiske.«

Valg mellem etik eller større afkast

Forbrugerrådet, der indtil nu har anbefalet indeksfonde, mener ikke det er rimeligt, at forbrugerne skal vælge mellem etik og investeringsstil. Til Finans.dk siger seniorøkonom i Forbrugerrådet Tænk, Troels Holmberg:

»Danskerne skal ikke vælge mellem etik og investeringsstil. De enkelte forbrugere har ikke en chance for selv at gennemskue det her. Og det koster ikke mange kroner at sortere de værste virksomheder fra. Danske investeringsforeninger bør garantere, at den screening er foretaget i alle indeksafdelinger, og det samme bør de banker, der tilbyder kunderne ETF’er,« siger Troels Holmberg.

Den manglede screening er en logisk følge af, at fondene spejler et indeks, påpeger Professor Carsten Tanggaard fra Institut for Finansiering ved Aarhus Universitet, der er blandt fortalerne for de billige ETF’er og indeksfonde frem for de langt dyrere aktivt forvaltede investeringsforeninger.

»Sådan må det nødvendigvis være, når man som investor vælger at fokusere på omkostningerne og gå benhårdt i indeks. Disse virksomheder er ikke ulovlige. Hvis man først begynder at vælge virksomheder fra som mindre etiske, stiger omkostningerne, og fonden får sværere ved at matche indekset,« siger Carsten Tanggaard.

(Artiklen er uddrag fra artiklerne Billige indeksfonde investerer i klyngebomber og atomvåben og Pas på investering i det rene cowboyland bragt i det digitale erhvervsmedie Finans.dk d. 23.02.2015)

DanWatch undersøger, hvordan danske pengeintitutter og pensionskasser bidrager til rettighedskrænkelser og fødevarespekulation.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.