31. august 2019

Børn plukker hasselnødder til din Nutella

I de her uger er nøddehøsten i gang i Tyrkiet. Her plukker børn en stor del af verdens hasselnødder, som er hovedingrediensen i bl.a. Nutella

Der er stor risiko for at tyrkiske børn har plukket de nødder, der er en af hovedingredienserne i dine børns Nutella Foto: STOP Child Labour International

I august bliver hasselnødderne i Tyrkiet modne. Når det sker, rejser tusindvis af sæsonarbejdere til Sortehavskysten i Tyrkiet, hvor 70 procent af verdens hasselnødder stammer fra.

Arbejdsforholdene er både farlige og opslidende, og mindst en tredjedel af plukkerne er børn. 

Det viser en rapport fra Fair Labor Association (FLA), en international non-profit der samler virksomheder, universiteter og NGO’er i arbejdet for bedre arbejdsvilkår internationalt.    

“Arbejdet med at plukke hasselnødder er både farligt og opslidende. De bærer tunge sække i stejlt terræn, også børnene, og de arbejder syv dage om ugen”, siger Sinem Kavak til Danwatch. [Boks1] 

Hun er gæsteforsker ved Lunds Universitet, og har i fem år forsket i sæsonarbejdere og hasselnøddeproduktion i Tyrkiet. 

Ned til syv år

“De arbejder gerne 11-12 timer om dagen. Der er børnearbejdere, der er under 12 år gamle, og en gang imellem er jeg stødt på børn i plantagerne, der var under syv år”, siger Sinem Kavak. 

Arbejdsforholdene for nøddeplukkerne i Tyrkiet er også beskrevet i New York Times og det franske undersøgende medie Mediapart

Ifølge de to medier ligger dagslønnen for en plukker mellem 100 og 140 kroner om dagen, arbejderne bor ofte i telte uden adgang til wc eller rindende vand. Mindst en tredjedel af arbejderne er børn mellem 13-17 år. 

De arbejder i gennemsnit 9,5 timer om dagen, syv dage om ugen og må ofte betale en procentdel af deres løn til de mellemmænd, der har skaffet dem jobbet. 

Afhængige af mellemmænd

Det hårde arbejde i nøddeplantagerne udføres hovedsageligt af kurdiske og arabiske minoriteter i Tyrkiet,  fremgår det af rapporten fra FLA. 

“Plukkerne har ikke kontrakter, og arbejdet organiseres af mellemmænd. De tager typisk ti procent af lønnen i kommission, og efterlader arbejderne med en løn under minimumslønnen i Tyrkiet”, fortæller Sinem Kavak. 

Forskeren har selv deltaget i feltarbejde blandt nøddeplukkere i Ordu og Düzce ved den tyrkiske sortehavskyst. Seks ud af ti arbejdere, hun mødte, var kvinder eller piger. 

“Jeg har interviewet piger på 15 og 16 år, som fortalte, at de ikke har adgang til toiletter, når de har deres menstruation. De må ikke forlade nøddeplantagerne”, siger Sinem Kavak.

Tyrkiet har det seneste år haft “moderat fremgang” i kampen mod de værste former for børnearbejde, ifølge den amerikanske regerings Bureau of International Labor Affairs

Også de identificerer hasselnødderne som en industri, hvor børnearbejde er særligt udbredt.

Nutella køber en tredjedel

Hasselnødder fra Tyrkiet opkøbes af internationale chokoladeproducenter som Ferrero og  Néstle.

Ferrero, der blandt andet producerer det populære nøddepålæg Nutella, opkøber 30 procent  af alle de hasselnødder, som produceres i Tyrkiet, fremgår det af en reportage i The New York Times.

Ferrero, som stammer fra Italien, har ikke besvaret Danwatchs anmodninger om et interview om sagen. 

Men på deres hjemmeside oplyser de, at de har et program for bæredygtighed, der indebærer, at de nu kan spore, hvor 25 procent af de hasselnødder, de anvender, stammer fra.

Det vil omvendt sige, at de ikke ved, hvilken nøddeplantage tre fjerdedele af de nødder, der bruges til at producere Nutella, kommer fra. 

Tidligere på året skrev Ferrero i en mail til New York Times, at Ferrero er optaget af sikkerhed og anstændighed for deres arbejdere, og at de anmoder ejerne af hasselnøddeplantagerne om det samme.

Men firmaet afviste ikke, at deres nødder kan være plukket af børn.

Imod børnearbejde

Hos Néstle har de tilsyneladende bedre styr på varekæden. 

Ifølge en talsmand for Néstle er 100 procent af deres hasselnødder “produceret ansvarligt”. Hvad det vil sige, præciserer firmaet ikke nærmere. 

Men Nestlé er modstander af børnearbejde, skriver en talsmand til Danwatch. 

“Børnearbejde hører ikke hjemme i vores varekæde. Vi køber størstedelen af vores hasselnødder i Tyrkiet. Alle vores nødder kan spores til den nøddeplantage, de kommer fra,” skriver talsmanden i en mail til Danwatch.

Hun oplyser, at Néstle af samme grund samarbejder med Fair Labour Organisation og deres leverandører Olam, Balsu og Yavuz om at “forbedre forholdene for høstarbejderne og reducere risikoen for børnearbejde i hasselnøddesektoren.”

Derudover har Néstle været med til at oprette sommerskoler for høstarbejdernes børn, oplyser talsmanden.

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down