Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Børn plukker hasselnødder til din Nutella

I de her uger er nøddehøsten i gang i Tyrkiet. Her plukker børn en stor del af verdens hasselnødder, som er hovedingrediensen i bl.a. Nutella
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Charlotte Aagaard
Charlotte Aagaard
Journalist / Mobile or Signal: +45 20840040

Emilie Ekeberg

Journalist / Mobil: +45 53771104 / Signal: +47 45033479

I august bliver hasselnødderne i Tyrkiet modne. Når det sker, rejser tusindvis af sæsonarbejdere til Sortehavskysten i Tyrkiet, hvor 70 procent af verdens hasselnødder stammer fra.

Arbejdsforholdene er både farlige og opslidende, og mindst en tredjedel af plukkerne er børn. 

Det viser en rapport fra Fair Labor Association (FLA), en international non-profit der samler virksomheder, universiteter og NGO’er i arbejdet for bedre arbejdsvilkår internationalt.    

“Arbejdet med at plukke hasselnødder er både farligt og opslidende. De bærer tunge sække i stejlt terræn, også børnene, og de arbejder syv dage om ugen”, siger Sinem Kavak til Danwatch.

Sådan ender tyrkiske hasselnødder i din Nutella

  • Nutella produceres af det italienske firma Ferrero 
  • 65% af de nødder, som Ferrero anvender, kommer fra Tyrkiet.
  • Det svarer til 30 procent af den samlede tyrkiske produktion.
  • Mindst en tredjedel af de tyrkiske høstarbejdere er børn. 
  • I alt kommer 70 procent af verdens hasselnødder fra Tyrkiet 
Kilde: www.mediapart.fr

Sådan ender tyrkiske hasselnødder i din Nutella

  • Nutella produceres af det italienske firma Ferrero 
  • 65% af de nødder, som Ferrero anvender, kommer fra Tyrkiet.
  • Det svarer til 30 procent af den samlede tyrkiske produktion.
  • Mindst en tredjedel af de tyrkiske høstarbejdere er børn. 
  • I alt kommer 70 procent af verdens hasselnødder fra Tyrkiet 
Kilde: www.mediapart.fr
 

Hun er gæsteforsker ved Lunds Universitet, og har i fem år forsket i sæsonarbejdere og hasselnøddeproduktion i Tyrkiet. 

Ned til syv år

“De arbejder gerne 11-12 timer om dagen. Der er børnearbejdere, der er under 12 år gamle, og en gang imellem er jeg stødt på børn i plantagerne, der var under syv år”, siger Sinem Kavak. 

Arbejdsforholdene for nøddeplukkerne i Tyrkiet er også beskrevet i New York Times og det franske undersøgende medie Mediapart

Ifølge de to medier ligger dagslønnen for en plukker mellem 100 og 140 kroner om dagen, arbejderne bor ofte i telte uden adgang til wc eller rindende vand. Mindst en tredjedel af arbejderne er børn mellem 13-17 år. 

De arbejder i gennemsnit 9,5 timer om dagen, syv dage om ugen og må ofte betale en procentdel af deres løn til de mellemmænd, der har skaffet dem jobbet. 

Afhængige af mellemmænd

Det hårde arbejde i nøddeplantagerne udføres hovedsageligt af kurdiske og arabiske minoriteter i Tyrkiet,  fremgår det af rapporten fra FLA. 

“Plukkerne har ikke kontrakter, og arbejdet organiseres af mellemmænd. De tager typisk ti procent af lønnen i kommission, og efterlader arbejderne med en løn under minimumslønnen i Tyrkiet”, fortæller Sinem Kavak. 

Forskeren har selv deltaget i feltarbejde blandt nøddeplukkere i Ordu og Düzce ved den tyrkiske sortehavskyst. Seks ud af ti arbejdere, hun mødte, var kvinder eller piger. 

“Jeg har interviewet piger på 15 og 16 år, som fortalte, at de ikke har adgang til toiletter, når de har deres menstruation. De må ikke forlade nøddeplantagerne”, siger Sinem Kavak.

Tyrkiet har det seneste år haft “moderat fremgang” i kampen mod de værste former for børnearbejde, ifølge den amerikanske regerings Bureau of International Labor Affairs

Også de identificerer hasselnødderne som en industri, hvor børnearbejde er særligt udbredt.

Nutella køber en tredjedel

Hasselnødder fra Tyrkiet opkøbes af internationale chokoladeproducenter som Ferrero og  Néstle.

Ferrero, der blandt andet producerer det populære nøddepålæg Nutella, opkøber 30 procent  af alle de hasselnødder, som produceres i Tyrkiet, fremgår det af en reportage i The New York Times.

Ferrero, som stammer fra Italien, har ikke besvaret Danwatchs anmodninger om et interview om sagen. 

Men på deres hjemmeside oplyser de, at de har et program for bæredygtighed, der indebærer, at de nu kan spore, hvor 25 procent af de hasselnødder, de anvender, stammer fra.

Det vil omvendt sige, at de ikke ved, hvilken nøddeplantage tre fjerdedele af de nødder, der bruges til at producere Nutella, kommer fra. 

Tidligere på året skrev Ferrero i en mail til New York Times, at Ferrero er optaget af sikkerhed og anstændighed for deres arbejdere, og at de anmoder ejerne af hasselnøddeplantagerne om det samme.

Men firmaet afviste ikke, at deres nødder kan være plukket af børn.

Imod børnearbejde

Hos Néstle har de tilsyneladende bedre styr på varekæden. 

Ifølge en talsmand for Néstle er 100 procent af deres hasselnødder “produceret ansvarligt”. Hvad det vil sige, præciserer firmaet ikke nærmere. 

Men Nestlé er modstander af børnearbejde, skriver en talsmand til Danwatch. 

“Børnearbejde hører ikke hjemme i vores varekæde. Vi køber størstedelen af vores hasselnødder i Tyrkiet. Alle vores nødder kan spores til den nøddeplantage, de kommer fra,” skriver talsmanden i en mail til Danwatch.

Hun oplyser, at Néstle af samme grund samarbejder med Fair Labour Organisation og deres leverandører Olam, Balsu og Yavuz om at “forbedre forholdene for høstarbejderne og reducere risikoen for børnearbejde i hasselnøddesektoren.”

Derudover har Néstle været med til at oprette sommerskoler for høstarbejdernes børn, oplyser talsmanden.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.