Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Bredt flertal vil styrke rådgivning om investeringer i ulovlige israelske bosættelser

Bred enighed i Folketinget om at styrke vejledning til private og offentlige danske aktører, der i strid med regerings politik investerer i virksomheder med aktiviteter i eller omkring ulovlige israelske bosættelser. Kun Dansk Folkeparti er imod.
Mikkel Bahl
Mikkel Bahl
Journalist
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

Sidste år afslørede Danwatch, at Danmarks 23 største pensionskasser, investeringsforeninger og kommuner havde investeringer i virksomheder med aktiviteter i eller omkring ulovlige israelske bosættelser for i alt ca. 3 milliarder kroner. Det strider mod eksportråd fra den danske regering og FN’s retningslinjer.

Undersøgelsen fik en samlet opposition til at kalde to ministre i forespørgselsdebat, som i dag et år senere afholdes i Folketingssalen. Inden debatten er et samlet Folketing med undtagelse af Dansk Folkeparti blevet enig om at styrke rådgivning til private og offentlige danske aktører.

“Konflikten er lang og kompliceret, men den eneste løsning er en tostatsløsning,” siger udenrigsminister Anders Samuelsen som også takker for muligheden for at debattere spørgsmålet.

“Israel bør indstille sin bosættelsespolitik. De er ulovlige efter international folkeret. Bosættelserne må ikke blive legitimeret og få bedre økonomiske muligheder. Det er ikke ulovligt at investere i virksomheder med aktiviteter i bosættelser, men det svækker muligheden for en tostatsløsning. Derfor fraråder regeringen disse investeringer, og derfor støtter regeringen op om FN’s resolution 2334, der klart skelner mellem Israel og de besatte områder,” siger udenrigsministeren fra talerstolen.

Se debatten i Folketinget her

Regeringen forventer, at danske virksomheder efterlever retningslinjer

Anders Samuelsen har også kommentarer med fra erhvervsminister Brian Mikkelsen, som understreger, at FN’s retningslinjer gælder for stater og virksomheder, og at regeringen forventer, at danske virksomheder efterlever UNGP og OECD’s retningslinjer.

Socialdemokraternes Nick Hækkerup er enig med regeringen.

“Udgangspunktet er nemt. Bosættelser er ulovlige og forhindrer en tostatsløning. Når man investerer i virksomheder med aktiviteter i området, så hjælper man bosættelserne,” siger Nick Hækkerup, der dog også understreger, at det er kompliceret at bestemme, hvornår en virksomhed overtræder retningslinjerne.

Dansk Folkeparti alene

Dansk Folkeparti er som det eneste parti ikke med i den fælles vedtagelse, og udviklingsordfører Claus Kvist Hansen kan ikke forstå, at vi normalt efterlyser investeringer i områder, vi vil udvikle, men ikke i dette tilfælde.

“Det er et forsøg på at isolere Israel økonomisk. Det løser intet at trække penge ud af området. Det vil undergrave forudsætningerne for en løsning,” siger han.

Venstres udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen understreger, at danske investorer bør være opmærksomme.

“Fra vores side er der ingen tvivl: Danske pensionskasser, investeringsforeninger og kommuner skal følge FN’s retningslinjer, som Danmark bakker op om.  Målet er en fredsaftale baseret på en tostatsløsning. Derfor skal vi skelne mellem Israel og de besatte områder,” siger han.

Michael Aastrup Jensen pointerer, at alle faktisk er enige om, at FN’s retningslinjer skal efterleves, og at palæstinensernes rettigheder skal beskyttes.

Bred aftale

Debatten i Folketingssalen bærer netop præg af den brede aftale mellem partierne. Kun Dansk Folkepartis Claus Kvist Hansen er uenig og spørger gentagne gange sine kollegaer, om de virkelig mener, at danske investorer skal trække alle penge ud af virksomheder, der bryder FN’s retningslinjer. Ja, svarer de andre ordførere.

Tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard takker også for det gode samarbejde om vedtagelsen, som vil blive stemt igennem i næste uge.

“I vedtagelsen står det helt klart, hvor Danmark står i forhold til resolution 2334. Og vi er enige om at styrke den vejledende indsats overfor virksomheder og investorer. Vi vil nu samle erfaringer fra MKI og andre offentlige myndigheder hver gang vi bliver klogere,” siger han.

Flere ordførere henviser også til sekretariatet for FN’s højkommissær for menneskerettigheder OHCHR, som om en måneds tid vil fremlægge en liste over virksomheder med aktiviteter på besat område i strids med FN’s retningslinjer.

“Jeg glæder mig over det brede flertal i Folketinget om Danmarks linje, nemlig at bosættelser er ulovlige og underminisrer tostatsløsningen. Regeringen står bag beslutning V 53 og bakker aktivt op om FN og EU, som skelner skarpt mellem Israel og de besatte områder. Og regeringen vil aktivt at rådgive danske investorer,” runder udenrigsminister Anders Samuelsen af.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.