Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

CSR-rapport: Pandora scorer middelkarakter i guld- og diamanthandel

Ved du, hvor diamanten på din vielsesring kommer fra? Eller guldet i dine øreringe? I en global milliardindustri skal smykkefirmaer holde sig på en snæver sti mellem bloddiamanter, børnearbejde, mineforurening og tvangsforflyttelser. Danske Pandora vakler lidt ifølge en ny rapport.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Den danske smykkeproducent Pandora får middelkarakter i en ny rapport fra NGO’en Human Rights Watch, som har rangeret store smykkefirmaer ud fra deres ansvarlighedsprincipper, når de køber guld og diamanter.

Rapporten har rangeret 13 selskaber, som sammen omsætter for omtrent 30 milliarder dollars (ca. 182 milliarder kroner) om året, i seks kategorier. Rapporten undersøger, hvad selskaberne, såsom Tiffany & Co. og Cartier, gør for at sikre, at menneskerettigheder ikke bliver krænket i deres varekæder.

Dernæst bliver selskaberne dømt på en skala fra “Meget svag” til “Excellent”. Pandora landede i den tredjebedste kategori “Moderat”. Selskaber i denne kategori beskrives i rapporten som: “Selskaber, der har taget nogle skridt i retning af ansvarlige indkøb.”

Pandora, som sælger smykker i over 100 lande, får blandt andet ros for selv at stå for produktionen af smykker, fordi det tillader selskabet at styre og kontrollere arbejdsforholdene i produktionen. Det er ifølge rapporten også et plus, at firmaet foretager ekstraordinære tilsyn med deres leverandører og offentliggør de tilfælde, hvor leverandører ikke lever op til standarderne.

Til gengæld bliver Pandora kritiseret for ikke at offentliggøre sine leverandørlister af hensyn til fortrolighedserklæringer, og for ikke at kunne dokumentere, hvilke specifikke miner, der leverer til selskabet.

“Fair behandling”

Trine Pondal, Business Partner i Group Ethics fra Pandora, siger til Danwatch, at de er tilfredse med deres rangering i rapporten, og at de har fået en “fair behandling i forhold til de kriterier, de (Human Rights Watch) stiller op.”

I bliver kritiseret for ikke at offentliggøre jeres leverandører, eller hvilke miner I køber fra. Hvorfor gør I ikke det?

“Med alle vores leverandører har vi non-disclosure agreements, så det ligger i vores samarbejde, at det ikke er noget vi offentliggør,” siger Pondal og fortsætter:

“Det er en gængs standard i aftaler med leverandører, at de som udgangspunkt er fortrolige. Aftalerne betyder dog, at hvis vi på et tidspunkt vælger at offentliggøre leverandørlister, skal det naturligvis være efter aftale med dem.”

Pondal afviser dog ikke, at Pandora kommer til at offentliggøre deres leverandører i fremtiden:
“Der er ikke taget en drastisk beslutning om, at dét vil vi aldrig gøre – der har bare ikke været tradition for det. Det er ikke noget, vi har nogle principielle holdninger imod, men det er noget, vi kommer til at kigge på,” siger hun til Danwatch.

Kun Tiffany & Co. lå i den næstbedste kategori, mens 3 andre selskaber faldt i samme kategori som Pandora. Fire selskaber lå i “Svagt”-kategorien, mens ét lå i “Meget svagt”. Tre selskaber, herunder Rolex, havde ikke svaret på henvendelser fra Human Rights Watch og kunne derfor ikke bedømmes.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.