Dansk rederi er verdens største transportør af ’konflikt-mineral’ fra det besatte Vestsahara

Sidste år var det danske rederi Ultrabulk den største transportør af fosfat fra det besatte Vestsahara. Det sker på trods af, at færre firmaer køber fosfat fra området i kølvandet på massiv kritik om brud på international lov.

Rederiet Ultrabulk eksporterede mest fosfat fra Vestsahara i 2018, viser en rapport fra Western Sahara Resource Watch. De fortsætter eksporten selvom kritikken af firmaer, der eksporterer naturressourcer fra Vestsahara er vokset de senere år. Sam Saunders, Flickr

Selvom det bliver sværere og sværere at afsætte fosfat fra det besatte Vestsahara, er det danske rederi Ultrabulk ufortrødent fortsat med at transportere mineralet. Faktisk stod virksomheden bag knap hver femte udskibning sidste år og var dermed verdens største transportør af fosfat fra området i 2018.

Det fremgår af en rapport fra Western Sahara Resource Watch (WSRW), der hvert år offentliggør rapporten ‘P for Plunder’ – et årligt overblik over, hvem der er involveret i handel med fosfat fra det besatte landområde. [Boks1]

Kritikken af firmaer, der sejler naturressourcer fra Vestsahara, har været massiv over de seneste år, og flere og flere firmaer er, ifølge rapporten fra WSRW, stoppet med at eksportere fosfat derfra.

Vestsahara har været besat af Marokko i mere end 40 år, og på trods af at en snart 30 år gammel FN-aftale skulle sikre, at det oprindelige folk kunne stemme om selvbestemmelse, så har Marokko aldrig tilladt afstemningen.

Politiske repræsentanter fra Vestsaharas oprindelige befolkning – hvoraf størstedelen er fordrevet til flygtningelejre i den algierske ørken – erklærer jævnligt, at de ser eksporten af fosfat som et tyveri af deres naturressourcer. Af den grund har FN’s øverste juridiske rådgiver også afgjort, at eksport af naturressourcer fra Vestsahara er i strid med international lov. [Citat1]

Andre iagttagere, såsom den tidligere chef for FN’s mission i Vest­sahara, danske generalmajor Kurt Mosgaard, har også af flere omgange advaret om, at udvindingen af naturressourcer kan medvirke til at forlænge konflikten og Marokkos besættelse af området. Han mener derfor også, at det er kritisabelt, at et dansk rederi bidrager så stort til eksporten fra området.

“Danske virksomheder bør undlade at bidrage til det her. Det er en overtrædelse af internationale aftaler og bør dermed være ulovligt”, siger Kurt Mosgaard. [Boks2]

Stop for import til Europa og Nordamerika

Fosfat, der ligner groft hvidt pulver, inden det bliver skibet ud, indgår typisk som en del af de kunstigt fabrikerede sprøjtemidler, som bruges af landbrug over hele verden. Eksporten af mineralet er en hovedindtægt for Marokkos regering og medvirker til at gøre besættelsen af Vestsahara lukrativ.

Ingen af Ultrabulks transporter har været sejlet til Europa, for i løbet af de sidste to år har der ikke været nogen import af de omstridte mineraler til det hjemlige kontinent, lyder det i rapporten fra WSRW.

Desuden meddelte den største importør af fosfat fra området, canadiske Nutrien, sidste år, at de ville stoppe al handel fra det besatte område. Hvis ingen overtager selskabets rolle som importør til USA og Canada, vil det betyde, at der heller ikke vil blive importeret fosfat fra Vestsahara til Nordamerika, noterer WSRW.

Nutrien var Ultrabulks største aftager af fosfat, og det canadiske selskabs stop for import i 2019 har derfor også betydet, at Ultrabulk ikke har sejlet med fosfat fra Vestsahara siden nytår.

Importstoppet har imidlertid ikke fået det danske rederi til at genoverveje det etisk forsvarlige i at transportere mineraler fra det besatte territorium. Per Lange, der er CEO i Ultrabulk, siger derimod til Danwatch, at selskabet er åbne for at genoptage transporten for Nutrien, hvis det canadiske selskab efterspørger det.

”Så vil vi kigge på det. Og så vil vi løfte vores ansvar overfor den kontrakt”, siger han. [Boks3]

Kan koste aktionærer

Kurt Mosgaard undrer sig over, at en virksomhed som Ultrabulk ikke selv ændrer på deres aktiviteter i området.

“Man mister højst sandsynligt aktionærer på det her. Vi ser flere og flere sager, der får konsekvenser for virksomheder, som eksempelvis i Norge, hvor man kigger på virksomheders adfærd i forhold til menneskerettigheder”, siger han med henvisning til det norske Etikrådet, der er en vagthund under den norske stats Pensionsfond Udland (SPU) – også kendt som oliefonden.

Etikrådet har netop til formål at granske virksomheder i deres portefølje inden for menneskerettigheder og miljøovertrædelser. Og lever virksomhederne ikke op til kravene, bliver de udelukket fra Oliefondens investerings-portefølje. [Citat2]

Ultrabulk benægter overtrædelse

I Ultrabulks CSR-rapport fra 2018 skriver selskabet, at “Det er et vigtigt element i selskabets overordnede politik at støtte og respektere beskyttelsen af menneskerettigheder,” og at ”selskabet fokuserer på at sikre sig, at ingen dele af varekæden (…) overtræder menneskerettighederne”.

Adspurgt hvordan det hænger sammen med, at den marokkanske besættelsesmagts overgreb mod den oprindelige befolkning i Vestsahara er veldokumenteret af organisationer såsom Human Rights Watch, samt at fosfat-eksporten fra området regnes som i strid med International Lov, svarer Per Lange fra Ultrabulk:

“Vi er klar over at Vestsahara er et område, der er på FN’s liste over ikke-selvstyrende-områder, hvorfor der gælder særlige regler. Vi følger i den forbindelse nøje de udtalelser og anbefalinger der kommer fra blandt andet Folketinget og FN omkring Vestsahara. Ligeledes tager vi løbende legal rådgivning for at sikre, at gældende lovgivning bliver fulgt”.

Vil ikke kommentere brud på retningslinjer

Danwatch har oplyst Per Lange om, at Folketinget i 2016 enstemmigt vedtog “at opfordre danske virksomheder til at udvise særlig agtpågivenhed ved engagement i områder med uafklaret suverænitet som Vestsahara, og sikre, at deres kommercielle aktiviteter ikke skader lokalbefolkningen”.

Videre har Danwatch præsenteret ham for, at FN’s tidligere øverste juridiske rådgiver tidligere har afgjort, at udvinding af naturressourcer fra Vestsahara er ulovlig i henhold til international lov, så længe det sker imod den oprindelige befolknings egne interesser og ønsker.

Danwatch har derefter forsøgt at få oplyst, hvilke anbefalinger fra Folketinget og FN, som Per Lange henviser til, men det har han ikke ønsket at svare på. [Boks4]

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down