Solnedgang i ørkenen, frodig natur og et lokalt køkken med eksotiske smage. Snorkling med havskildpadder, lækre hoteller og en gæstfri lokalbefolkning.
“Hvis Oman var en bingoplade, så har jeg haft pladen fuld den seneste uge. Jeg har oplevet alt, hvad hjertet kan begære”, skrev den danske tv-vært og iværksætter Cecilie Hother efter sin rejse til landet i december på Instagram.
Men mens landet fremstår som et dejligt sted gennem et Instagram-filter, så er der også mere dystre felter på bingopladen: omfattende censur, politiske anholdelser og diskriminering af kvinder og minoriteter.
Hother har mere end 92.000 Instagram-følgere, og sammen med en gruppe skandinaviske influencere besøgte hun Oman kort før jul sidste år. Med på rejsen var også Frederikke Victoria Olsen-Kludt, som er tidligere deltager i realityprogrammet Bachelor. Hun har 46.000 følgere.
Danske influencere skal skrive enten “annonce” eller “reklame”, når de deler kommercielt indhold på Instagram, blandt andet hvis de har modtaget gratis produkter eller rejser fra en virksomhed eller organisation.
På de to danskeres billeder fra turen til Oman står der skrevet, at der er tale om annoncer for Experience Oman – landets officielle turismeportal, der har til formål at promovere turisme. Af Experience Omans Instagram-profil og hjemmeside fremgår det, at det er en del af landets turistministerium.
Det er med andre ord staten Oman, der har betalt kvinderne for omtalen.
Lidt mere liberalt end Saudi-Arabien
Med naboer som Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater går Oman ofte under radaren. Landet har færre olie- og gasreserver end nabolandene og har derfor ikke de samme økonomiske muskler som de øvrige Golfstater, som også tæller Bahrain, Kuwait og Qatar.
Og mens problematikker forbundet med menneskerettigheder, særligt i Saudi-Arabien, Emiraterne og Qatar, er velbeskrevet, så er situationen i Oman gledet i baggrunden.
Magten i Oman er centreret om landets sultan, Haitham bin Tariq, som har fuldkommen indflydelse over lovgivningen, regeringen og retsvæsenet, og landet kan betegnes som et autoritært regime, hvor al politisk opposition er forbudt.
“Oman fremstår mindre restriktiv end de andre Golfstater, men skraber man lidt i overfladen finder man en streng lovgivning, hård censur på internettet og dårlige arbejdsforhold for migranter”, siger Helle Lykke Nielsen, lektor ved Center for Mellemøststudier på Syddansk Universitet.
Samme vurdering finder man hos den amerikanske NGO Freedom House, der hvert år måler graden af demokrati og menneskerettigheder verden over. I målingen fra 2024 scorede Oman 24 point ud af 100 mulige.
“Sammenlignet med lande som Saudi-Arabien og Emiraterne har Oman en svagere efterretningstjeneste, men myndighederne har en stærk tilstedeværelse online, hvor folk risikerer at blive fængslet, hvis de kritiserer staten”, tilføjer Helle Lykke Nielsen.
At presse- og ytringsfriheden har trange kår i Oman fremgår også af det årlige pressefrihedsindeks. Her fik landet igen i 2024 en placering i den dårlige ende af listen som nummer 137 ud af 180 lande.
Alt, hvad der kan tolkes som kritik af sultanen, hans familie, Islam, landets økonomi eller traditioner, kan udløse enten bøde eller fængselsstraf, og ifølge den internationale organisation Reporters Without Borders er antallet af personer, som er blevet anholdt for noget, de har skrevet på internettet, vokset de seneste år i Oman.

Kvindelige influencere som PR-trick
Experience Oman har ikke svaret på Danwatchs spørgsmål om, hvorfor de i december inviterede gruppen af skandinaviske influencere på besøg.
Ifølge Helle Lykke Nielsen har rejsen formentlig været et forsøg på at promovere turismen til gavn for landets økonomi.
“Oman har i mange år været afhængig af turisme, og her er brugen af influencere billig markedsføring. At det tilmed er kvinder, som er inviteret, sender et signal om, at det er et progressivt land, hvor man som kvinde kan færdes frit. Men forholdene for lokale kvinder er anderledes, og her kan piger fra provinsen ikke bare hoppe i en badedragt”, siger hun.
For selvom de lokale kvinder på papiret er bedre stillet i Oman end i en række af nabolandene, så fremgår det af Freedom Houses årsberetning, at lovgivningen i landet fortsat diskriminerer kvinder i sager vedrørende arv, skilsmisse og forældremyndighed, hvor mænd har flere rettigheder.
Der er også eksempler på kvinder, der har anmeldt voldtægt, men som i stedet selv er blevet retsforfulgt for at have haft sex uden for ægteskabet, hvilket er ulovligt.
Omans straffelov kriminaliserer også seksuelle forhold mellem personer af samme køn, og homoseksuelle kan straffes med fængsel i op til tre år.
Danwatch ville gerne have spurgt Cecilie Hother og Frederikke Victoria Olsen-Kludt, hvilke overvejelser de gjorde sig omkring den politiske situation inden de rejste til Oman.
Danwatch ville også gerne have spurgt, om det er det autoritære regime, der har betalt for alle udgifter forbundet med rejsen, og om influencerne har oplevet samme begrænsninger i deres ytringsfrihed, som lokalbefolkningen gør. De er ikke vendt tilbage på Danwatchs henvendelser.