Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Danske pensionspenge i kinesisk minetragedie

Redningsfolk har i en hel uge forsøgt at redde 22 arbejdere, der er fanget i en kinesisk guldmine. Danske pensionskasser har investeret et tocifret millionbeløb i ejere af mineselskabet, der har fået krads kritik for at hemmeligholde ulykken. PKA Pension ser på sagen “med stor alvor”.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Emilie Ekeberg
Emilie Ekeberg
Journalist / Mobil: +45 53771104 / Signal: +47 45033479

Opdatering 25. januar 2021: Efter to ugers redningsarbejde er ni af de kinesiske arbejdere fundet omkommet i minen. Elleve minearbejdere er reddet ud i stærkt svækket tilstand, og overført til hospitalsbehandling. En minearbejder er fortsat ikke fundet.

Der er fortsat livstegn fra de 22 kinesiske minearbejdere, som i en uge har været fanget under jorden efter en eksplosion i en guldmine i Shandong-provinsen i det østlige Kina.

Efter eksplosionen, der blokerede udgangen og ødelagde kommunikationssystemet i Hushan-minen ved byen Qixia, skulle der dog gå 30 timer, før ulykken blev varslet til omverdenen. 

Det betød også, at der gik mere end et døgn, før redningsarbejdet kom i gang. 

Vi kommer til at kigge ind i, om vi fortsat skal investere i selskabet.

Nicholas Rindahl, pressechef i PKA pension

Efterfølgende er mindst to embedsfolk blevet fyret og klassificeret som “fjender af folket” som følge af hemmeligholdelset af ulykken.

Mandag rapporterede det kinesiske nyhedsbureau Xinhua, at redningsfolkene har fået noter fra de indespærrede minearbejdere, hvor de advarer om, at der er stigende grundvand i minen, og de beder om smertestillende mediciner og forbindinger til de tilskadekommende.

Pensionsselskab overvejer afinvestering

Danwatch har kigget på ejerforholdene bag minen og screenet porteføljer fra en række store danske pensionskasser for investeringer i de involverede virksomheder.

Gennemgangen viser, at både PKA Pension og PFA Pension har investeret i kinesiske virksomheder, der har ejerskab i minen.

PKA Pension har investeret næsten 25 millioner kroner i Zhaojin Mining, der beskriver sig selv som Kinas største guldproducent. I sine årsrapporter beskriver de ejervirksomheden af Hushan-minen som et datterselskab af en nært forbundet enhed (“subsidiary of an associate”). 

Lokale medier har samtidig rapporteret om, at det på pressekonferencer om redningsarbejdet er kommet frem, at Zhaojin Mining er storaktionær i virksomheden.

Zhaojin Mining har i den forløbne uge ikke givet nogen officiel udtalelse omkring mineulykken til trods for, at en lang række internationale medier har rapporteret om deres ejerskab til den eksploderede mine.

Hos PKA Pension ser de på sagen “med stort alvor”. Pensionskassen vil derfor overveje, om de skal sælge deres aktier i Zhaojin Mining som følge af ulykken.

“Vi kommer til at kigge ind i, om vi fortsat skal investere i selskabet. Når sådan en ulykke kan ske, så er der noget, der ikke er i orden, og vi må se på om, selskabet har været gode nok til at sikre minearbejdernes sikkerhed”, siger Nicholas Rindahl, der er pressechef i PKA pension.

Pressechefen fortæller, at det enten vil ske gennem dialog med virksomheden, eller ved eksklusion hvis en dialog ikke fører til fremskridt. 

Ulykker på stribe

Ulykken i Hushan-minen er langt fra enestående. Senest i december måned døde 23 minearbejdere af kulilteforgiftning i en kinesisk kulmine. 

I det forgangne år er yderligere 16 arbejdere omkommet i en minebrand, og 14 i en eksplosion i en kulmine i Guizhou-provinsen.

De mange ulykker har dog ikke fået PKA Pension til at lade være med at investere i den kinesiske mineindustri.

Det er langt fra første gang der er mineulykker i Kina, og der er udbredte sikkerhedsproblemer i branchen. Er det overhovedet forsvarligt at investere i kinesisk mineindustri?

“Det er rigtigt, at mineindustrien skal man være ekstra opmærksom på. Vi har dog det princip, at vi kigger på den konkrete virksomhed, og ikke hvilket land virksomheden ligger i”, siger Rindahl, der præciserer, at det selvfølgelig ikke gælder lande, der er underlagt internationale sanktioner.

PFA: Ingen kommentarer

Også PFA Pension, der har mere end en million kunder i Danmark, har investeret i en virksomhed med ejerskab i den nu eksploderede guldmine.

De har investeret 25 millioner kroner i Fosun International, et kinesisk konglomerat med ejerskab og bestyrelsesposter i Zhaojin Mining.

De ønsker dog ikke at kommentere på hverken den konkrete mineulykke, eller hvorvidt det er forsvarligt at investere i en kinesisk mineindustri med dårlig sikkerhed og mange ulykker.

“Vi har ikke nogen kommentarer”, skriver seniorpressekonsulent Rune Lindberg i en mail.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.