Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Danwatch får 5 millioner til projekt om global fødevaresikkerhed

Udenrigsministeriets CSR Pulje bevilger 5 millioner kroner over tre år til undersøgende journalistik om stater og virksomheders sociale ansvar for globale fødevaresikkerhed. Projektet skal oplyse danske forbrugere, virksomheder og skoleelever samt kapacitets-opbygge ngo’er og journalister i Syd.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Retten til mad er titlen på Danwatchs projekt, der gennem de næste tre år skal afdække krænkelser af mennesker og miljø i lavindkomstlande.

Retten til mad handler om, at 1 ud af 9 mennesker på kloden sulter på trods af, at lige adgang til mad er en menneskeret. Ifølge FN’s fødevare- og landbrugsorganisation (FAO) produceres der allerede mad nok til alle på kloden. Samtidig er et relativt lille antal multinationale selskaber ansvarlige for global fødevareproduktion, og mange af disse virksomheder forpligter sig til at tage et samfundsansvar. Retten til mad vil undersøge, hvorvidt disse virksomheder og stater lever op til deres samfundsansvar.

I Udenrigsministeriets faglige begrundelse for tilsagn om støtte lyder det:

“Projektet har høj grad af relevans.  Relevant at sammenholde virksomheders politikker med reel praksis i forhold til vagthundsfunktionen. Det er samtidig et område, som der ikke hidtil har været tilstrækkelig fokus på i DK og som kan føde ind til, at sager kan behandles i mæglings- og klageinstitutionen”.

Anerkendelse af journalistisk dokumentation
Direktør i Danwatch, Jesper Nymark, ser først og fremmest Udenrigsministeriets bevilling som en anerkendelse af den undersøgende journalistiks betydning for social samfundsansvar:

“Vi er glade for, at Udenrigsministeriet prioriterer den undersøgende journalistik i deres arbejde med virksomheders sociale ansvar i lavindkomstlande. Det giver os som uafhængigt medie og researchcenter arbejdsro, og vi får mulighed for at fortsætte arbejdet med at dokumentere langt mere omfattende, når stater og virksomheder i den globale fødevareindustri krænker mennesker og miljø”, siger Jesper Nymark.

Kapacitetsopbygning og undervisningsmateriale til folkeskolen
De journalistiske undersøgelser skal dels formidles til forbrugere og virksomheder gennem mediesamarbejder med større danske medier og dels direkte til virksomheder gennem brancheorganisationer og branchespecifikke medier.

Udover journalistiske undersøgelser bliver nye tiltag for Danwatch at udarbejde undervisningsmateriale til afgangselever i folkeskolen, herunder film, opgaver og dilemmaspil i et interaktivt kort på Danwatchs hjemmeside. Endelig skal bevillingen til Retten til mad anvendes til i langt højere grad at kapacitetsopbygge journalister, ngo’er, fagforeninger og andre aktører i den globale fødevareindustri indenfor journalistisk dokumentation og CSR.

Evt. spørgsmål eller yderligere information rettes til info@danwatch.dk

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.