Danwatch-rapport fører til politisk høring i Brasilien

Amalie Linde

JournalistHusk at dele
Branche
Land
Vi har undersøgt dette
Undersøgelse

Bitter kaffe

Onsdag var repræsentanter fra kaffeindustrien i Brasilien samlet til en høring om de slavelignende arbejdsforhold på kaffeplantager, som Danwatch afslørede tidligere i år.
Amalie Linde

JournalistDanwatchs afsløring af slavelignende arbejdsforhold blandt kaffeplantagerne i Brasilien fortsætter med at skabe debat i verdens førende kaffenation.

Omtrent 80 personer fra kaffeindustrien var onsdag samlet til en høring, som Brasiliens menneskerettighedskommission og arbejdskommission sammen stod for. Høringen var indkaldt af et netværk af fagforeninger med det formål at diskutere problemer med slavelignende arbejdsforhold på kaffeplantager i det sydlige Minas Gerais.Journalist André Campos fra det undersøgende medie Reporter Brasil var til stede under høringen og fortæller i et telefoninterview, at der blev henvist til Danwatchs rapport flere gange undervejs i den fire timer lange høring.

“Efter Danwatchs udgivelse har den internationale mediedækning og respons skabt en del furore i sektoren. De brasilianske medier begyndte efterfølgende at lave deres egne historier om kaffeplantagerne, og virksomheder er blevet mere engagerede i at adressere problemerne”, siger André Campos.

Danwatch var øjensynligt de første til at rette spotlyset hen på de umenneskelige arbejdsforhold, som findes på nogle kaffeplantager i Brasilien, lyder det fra André Campos.

“Slavelignende forhold er tidligere blevet opdaget i bygge- og anlægsbranchen samt på sukkerrørsplantager, og er derfor ikke usædvanligt i Brasilien. Men det er første gang kaffebranchen er involveret, og det har sat gang i debatten i landet”, siger André Campos.

Vigtige første skridt

Høringen konkluderede ikke noget specifikt, men André Campos opfatter den som et vigtigt første skridt i en debat om problemerne. Der er måske stemning for at etablere en større kommission til at diskutere tingene grundigere, påpeger han.

“For første gang nogensinde har kaffe-sektoren i Brasilien som helhed meldt ud, at man vil kigge på at blokere handler med plantager, der har slavearbejdere. Det er en stor ting”, siger Andre Campos.

André Campos oplyste dog, at repræsentanter fra virksomhederne hævdede, at omend problemet er seriøst, så er det fortsat lille. De slavelignende arbejdsforhold er isolerede tilfælde, lød det.

Danwatchs undersøgelse har også ført til høringer og politiske samråd i Danmark, Schweiz og Holland.

Relaterede nyheder
Mere om samme ...
Branche
Land

Når du nu er nået langt ...

Så har vi en lille tjeneste at bede dig om. Flere end nogensinde læser Danwatch’ journalistik,  men få betaler for det. Det er ok, da vi ikke, som mange andre medier, ønsker at ”låse” vores journalistik inde bag en digital betalingsmur. Vi laver vores journalistik i offentlighedens interesse, og derfor er det også vigtigt for os, at den er frit tilgængelig.

Og det er her, vi har brug for dig.

Danwatch’ uafhængige undersøgende journalistik koster tid, penge og hårdt arbejde at producere. Hvis alle der læser og værdsætter vores undersøgende journalistik, også støtter op økonomisk, vil vores særlige journalistiske fokus og Danwatch’ fremtid være mere sikker.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Seneste nyheder
All articles loaded
No more articles to load
Fik du læst
All articles loaded
No more articles to load