Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

DanWatch rapport udløser klage til ombudsmanden

Rejseselskabers vildledende markedsføring om ture til besatte områder fører til en klage til forbrugerombudsmanden og spørgsmål til Erhvervsministeren.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her
DanWatch’s seneste undersøgelse ‘Turen går til besat land’ får nu Enhedslistens udviklingsordfører, Christian Juhl til at klage til forbrugerombudsmanden. Tidligere på ugen kunne DanWatch dokumentere, at syv danske rejseselskaber vildleder rejsende om ture til besatte områder på Vestbredden og Østjerusalem. Rejseselskaberne omtaler de israelsk besatte områder i Golanhøjderne, Vestbredden og Østjerusalem, som israelske.“Jeg er ikke i tvivl om, at mange ville vælge rejserne fra, hvis de blev beskrevet som rejser til besatte områder. Jeg har derfor rejst sagen over for forbrugerombudsmanden for at sikre, at reklamerne følger danske og internationale retningslinjer for markedsføring,” siger Christian Juhl.

Også SFs udviklingsordfører, Trine Pertou Mach, reagerer på DanWatch’s rapport. Hun har nu bedt erhvervs- og vækstminister, Henrik Sass Larsen, om at kommentere på sagen og redegøre for, om rejseselskabernes markedsføring er i overensstemmelse med dansk markedsføringslov, FN’s Guiding Principles for Business and Human Rights og med den officielle danske holdning til virksomheders engagement i israelsk besatte områder.

Trine Pertou Mach spørger også om ministeren ”vil indlede en dialog med branchen, i særdeleshed de undersøgte rejseselskaber, omkring klar markedsføring af rejser til Israels bosættelser samt de besatte palæstinensiske områder”.

På kant med markedsføringsloven

Ifølge FN’s Kontor for Koordinationen af Humanitære Anliggender bidrager den voksende turistindustri og infrastruktur i ulovlige bosættelser til en “normalisering’” af de ulovlige bosættelser blandt både israelere og udenlandske turister.
I rapporten ‘Turen går til besat land’ dokumenterer DanWatch, at danske rejseselskabers hjemmesider og salgsmateriale systematisk markedsfører de besatte områder som israelske.

Det er på kant med markedsføringsloven, vurderer  lektor i formueret og forbrugerret på Aarhus Universitet, Anne-Dorte Bruun Nielsen.

“Særligt er det vel mest stødende med de rejsebureauer, der direkte og udtrykkeligt siger, at de overholder de etiske krav og lægger vægt på at tage vare på lokalbefolkningens tarv. Her ville jeg som forbruger opleve, at jeg meget direkte blev ført bag lyset,” siger Anne-Dorte Bruun Nielsen, og understreger, at selskaberne bør oplyse deres kunder om, at rejsedestinationerne ligger på besat land.

Ifølge markedsføringslovens § 3 må erhvervsdrivende ikke “anvende vildledende eller urigtige angivelser eller udelade væsentlige informationer, såfremt dette er egnet til mærkbart at forvride forbrugernes eller andre erhvervsdrivendes økonomiske adfærd på markedet.”

[INSERT_ELEMENTOR id=”8121″]

Selskab afviser kritikken

Flere rejseselskaber omtalt i rapporten har allerede reageret på DanWatch’s rapport ved at ændre deres beskrivelser af rejsedestinationerne, Blandt andre Unitas Rejser A/S:
“Vi ser ingen problemer i, at vi præciserer klart og tydeligt, at rejsen går til Israel og Palæstina, at de nævnte steder ligger i Palæstina / Vestbredden, Golan osv. Så det bliver rettet i allerede udarbejdet materiale og på hjemmesiden, samt i medarbejdernes bevidsthed”, skriver Unitas Rejser til danWatch.

Direktør for Strobel Travel ApS, Morten Strobel er af en anden holdning. Han ser  ikke  noget forkert i rejsebureauets markedsføring, og han udtaler til Politiken:

“Begrebet ‘besat område’ er udvandet, fordi israelerne faktisk har tilbudt Jordan at få Vestbredden tilbage. Der er muligvis nogen, som kalder området palæstinensisk, men der har aldrig eksisteret en palæstinensisk stat. Derfor kan man ikke tale om en besættelse. Det giver ikke nogen logik i min verden, men vi blander os ikke i politiske fortolkninger. Folk må selv danne sig en holdning, når de er dernede,” siger han.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.