Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

nyhedsoverblik

Den grønne omstilling er afhængig af denne multimilliardær. Problemet er, at han er gode venner med Putin

I denne uges nyhedsoverblik ser vi på, hvordan det ikke bare er ved de fossile brændsler, vi er afhængige af Rusland, men også i forbindelse med den grønne omstilling.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Velkommen til denne uges nyhedsoverblik.

Der er krig i Europa, og det påvirker det meste og de fleste i Danmark. Det gælder også nyhedsoverblikket, hvor vi i dag ser på, hvordan den grønne omstilling afhænger af Rusland. Og så skal vi møde en magtfuld russisk oligark ved navn Vladimir Potanin. 

Mød oligarken, der sidder på afgørende mineraler til den grønne omstilling

Vladimir Potanin går for at være den rigeste mand i Rusland. Han er gode venner med præsidenten Vladimir Putin og sammen deler de en passion for ishockey. Og så sætter den russiske oligark nu Vesten i en  svær situation.

For på trods af hans magtfulde position i Rusland har Vladimir Potanin ikke frygtet, at Vesten ville rette deres sanktioner mod ham. Det skyldes, at han er direktør for minegiganten Nornickel, der leverer en række mineraler, som vi er dybt afhængige af i Vesten.

“Vi producerer mange ting, som virksomheder over hele verden virkelig har brug for – palladium, nikkel, etc. Hvis der kommer nogen slags krig, eller nogen slags sanktioner, vil det ikke gavne nogen i verden”, sagde Vladimir Potanin, da han af Bloomberg i 2019 blev spurgt, om han potentielt set var umulig at sanktionere. 

Den halvskaldede mand i midten er Vladimir Potanin. Her diskuterer han i 2018 planerne om en ny sportsarena i Krasnoyarsk sammen med Vladimir Putin og et par af hans ministre. Foto: Alexei Nikolsky/Sputnik via AP.

Vladimir Potanin har tabt mange milliarder på Ruslands invasion af Ukraine, men det er ikke, fordi han selv er blevet ramt af sanktioner (endnu). Og det er rigtig nok, hvad Potanin siger: Vi er  afhængige af de mineraler, som Nornickel udvinder. Blandt andet hvis vi skal lykkes med at omstille os til en fossilfri fremtid.

Nornickel er verdens største producent af nikkel, der er en vigtig komponent i de batterier, som blandt andet sidder i elbiler. I 2018 indgik Nornickel en aftale med den tyske batteriproducent BASF om at levere nikkel til op mod 300.000 elbiler om året.

Rusland er også leveringsdygtig i kobber, magnesium, silicon, kobolt og andre mineraler, der er vigtig for den grønne omstilling. Det stiller Danmark og EU i en absurd situation: For at frigøre os fra vores afhængighed af naturgas og olie fra Rusland, kan vi blive afhængige af deres mineraler. I hvert fald hvis omstillingen skal have en pris, som politikerne finder acceptabel. 

Flere eksperter har de seneste dage understreget, at energipolitik er blevet sikkerhedspolitik. Samtidig vidner den nuværende situation med russiske mineraler om en generel udfordring i Vesten, som kun udvinder en minimal del af de mineraler, som vores omstilling kræver. I stedet må vi sætte vores lid til lande som Rusland og Kina, der dermed får et pressionsmiddel i konfliktfyldte tider:

“Vores bekymring er, at vores energimarkeder er så afhængige af nationer, der ikke deler vores værdier”, siger Abigail Wulf, direktør for critical minerals strategy ved NGO’en Securing America’s Future Energy til Politico.

Lad os se lidt mere på, hvilken rolle energi og mineraler helt konkret spiller i konflikten.

  • Ny strategi: Allerede i næste uge forventes EU at præsentere en ny strategi, der skal gøre unionen mindre afhængig af russisk naturgas, skriver New Scientist. Den russisk invasion har allerede resulteret i, at Tyskland har pauset etableringen af gasledningen Nord Stream 2, der skal løbe fra Rusland. Firmaet bag har i går erklæret sig konkurs, skriver Finans
  • Stop for import af biomasse: Ørsted, der føler sig tvunget til at overholde deres kontrakt med naturgasselskabet Gazprom, er til gengæld stoppet med at købe biomasse fra Rusland til deres kraftværker. Hofor, der er Hovedstadens forsyningsselskab, oplyser til Danwatch, at de i disse dage arbejder på ”at minimere – eller endnu bedre helt at fjerne – andelen af russisk produceret biomasse.”
  • Stigende priser på mineraler: Palladium, som er én vigtig komponent i bilmotorer og primært udvindes i Rusland, ligger på sit dyreste niveau i over et halvt år, skriver Argus.
  • Q&A: Det eminente klimamedie Carbon Brief leverer svar på stort set alle tænkelige spørgsmål om, hvilken betydning den russiske invasion har for energi og den grønne omstilling.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Selv om de danske pensionskasser ikke direkte investerer i de notorisk uforudsigelige kryptovalutaer, er de alligevel påvirket af de seneste ugers voldsomme kursfald på blandt andet bitcoin.

Det skriver Dagbladet Børsen på baggrund af data fra Danwatch’s nye Pensionsmaskine.

Tallene viser, at danske pensionskasser har investeret over 4,5 milliarder kroner i aktier, hvor selskaberne bag har beholdninger af bitcoin. Langt det meste er investeret i elbilproducenten Tesla, der har store bitcoin-beholdninger.

Er du også nysgerrig på, hvor dine pensionskroner er placeret, kan du selv søge helt gratis på Pensionsmaskinen.dk.

Virksomheder:
Mere

En domstol på den italienske ø Sicilien skal tage stilling til, om der skal rejses straffesag mod fire personer, der har reddet hundredvis af kæntrede flygtninge og migranter i Middelhavet i 2016 og 2017. 

De fire er sigtet for at have faciliteret “uautoriseret indrejse” i Italien – en forbrydelse, der i værste fald kan give op mod 20 års fængsel, skriver EU Observer.

Udover de fire er 17 øvrige mennesker sigtet under samme paragraf, ligesom NGO’erne Læger Uden Grænser, Red Barnet og et privat shippingfirma også er sigtet.

Flere end 22.000 mennesker er druknet i Middelhavet i løbet af de seneste otte år.

Brancher:
Lande:
Mere

For første gang i Sri Lankas historie er landet gået i restance og kan ikke leve op til dets gældsforpligtelser. 

En længerevarende økonomisk nedtur og en valutakrise har ifølge Bloomberg gjort, at landet nu mangler hård valuta til at importere nødvendigheder som fødevarer og brændstof. Det har blandt andet ført til stor vrede i befolkningen og voldelige protester landet over.

Sri Lankas centralbankchef, Nandalal Weerasinghe, forventer ifølge Bloomberg, at inflationen de kommende måneder vil stige til 40 procent. Landet forhandler nu med den Internationale Valutafond om et lån, der skal redde økonomien. Alene i år er der brug for mellem 21 og 28 milliarder kroner.

Lande:
Mere

Virksomheder og investorer skal følge de sanktioner, der ved lov er pålagt Rusland og Belarus i forbindelse med invasionen af Ukraine. Men det er ikke nok, lyder det nu fra en række storinvestorer.

I et åbent brev, som er delt af Business & Human Rights Resource Centre, opfordrer de 56 underskrivere – der blandt andet tæller danske AP Pension – virksomheder til at foretage ekstra omhyggelige risikovurderinger. Blandt andet ved at kortlægge, om deres forretninger er med til at berige den russiske stat, landets oligarker eller den russiske militærindustri.

De 56 investorer håndterer tilsammen investeringer for op mod 12 billioner kroner.

Er du nysgerrig på, hvad dine pensionskroner investeres i, kan du selv dykke ned i tallene i vores nye Pensionsmaskine, hvor vi har samlet alle danske pensionsselskabers aktieinvesteringer.

Virksomheder:
Lande: | |
Mere

Forurening fra mennesker, stater og virksomheder verden over er hvert år skyld i cirka 9 millioner menneskers for tidlige død. Det konkluderer et eksperthold fra det anerkendte britiske tidsskrift The Lancet i en ny rapport, som blandt andre Ingeniøren fortæller om.

Forskerne kalder forureningen for en trussel mod hele planeten og opfordrer til akut global indsats mod alle større moderne forureningskilder. Forureningen hænger nemlig direkte sammen med både klimaforandringer og tabet af biodiversitet, lyder det i rapporten.

Mere

Ifølge Malis militærregering under lederen Assimi Goïta afværgede landet i sidste uge et kupforsøg fra en gruppe soldater, der var støttet af en unavngiven “vestlig stat”. Det skriver Malis ministerium for Territoriel Administration og Centralisering i en pressemeddelelse.

Det var ifølge ministeriet en gruppe af officerer og underofficerer, der forsøgte at kuppe sig til magten, men kupforsøget blev afværget “takket være årvågenheden og professionalismen fra Malis forsvars- og sikkerhedsstyrker”, står der i pressemeddelelsen.

Den nuværende maliske militærregering kom selv til magten ved et kup for et år siden. Siden har Mali allieret sig nærmere med Rusland og distanceret sig fra den tidligere kolonimagt Frankrig, som er i gang med at trække sine soldater ud af landet. Danmark har også trukket sine soldater ud af landet, efter at Malis regering i januar i år afviste, at Danmark havde fulgt de rette protokoller og danske soldater dermed ikke havde lov til at opholde sig i landet.

Mere

Som en del af en våbenhvile mellem Saudi Arabien, den yemenitiske regering og oprørsregeringen i Yemens hovedstad Sanaa, er det første kommercielle fly landet i Sanaas lufthavn siden 2016.

På flyet mellem Sanaa og Jordans hovedstad Amman var 151 passagerer, herunder en række patienter der havde brug for behandling.

Våbenhvilen, der skal vare i 60 dage, blev forhandlet på plads af FN og er ifølge nyhedsbureauet AP den første landsdækkende våbenhvile i konflikten i seks år.

Yemens oprørskontrollerede områder er underlagt en blokade af en Saudi-ledt militærkoalition, som har forårsaget verdens værste humanitære krise. Før borgerkrigen i Yemen, der brød ud i 2014, modtog Sanaas lufthavn 6000 passagerer om dagen.

Mere

Den amerikanske burgerkæde McDonald’s søger nu en russisk køber til sine 847 restauranter i Rusland. McDonalds begrunder det kommende salg med den humanitære krise forsaget af Ruslands krig i Ukraine samt det “uforudsigelige” forretningsmiljø i landet, skriver nyhedsbureauet AP.

Da krigen i Ukraine brød ud i marts, satte McDonald’s sine operationer i Rusland på pause, mens virksomheden fortsatte med at betale løn for sine 62.000 medarbejdere.

Den første åbning af en McDonald’s i Sovjetunionen den 31. januar 1990 var en historisk begivenhed og symboliserede på daværende tidspunkt en opblødning i den kolde krig. Men efter mere end 30 år er det altså officielt, at McDonalds nu drejer nøglen om igen.

Mere

På få dage er antallet af febertilfælde i Nordkorea steget til 1,2 millioner og 50 mennesker er afgået ved døden. Det sker efter, at landets første officielle corona-tilfælde blev fundet i torsdags, skriver ABC News.

Den nordkoreanske leder Kim Jong Un har højst usædvanligt kritiseret landets myndigheder for at være for langsomme til at reagere på virussens spredning og han har derfor indsat hæren for at effektivisere indsatsen.

FN og Sydkorea har tilbudt henholdsvis vacciner og medicin, udstyr samt sundhedspersonale for at hjælpe Nordkorea, men indtil videre har landet afvist FN’s tilbud om vacciner og endnu ikke besvaret Sydkoreas tilbud om assistance, ifølge ABC News.

Mere

Sidste år gik langt de fleste investeringer foretaget af den selvejende statslige fond Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU) til projekter i Afrika. Det fremgår af fondens årsrapport. I alt investerede IFU 650 millioner kroner i kontinentet. Det svarer til 65 procent af den samlede investeringssum.

Danwatch har over flere omgange dækket IFU-støttede projekter. Senest i december 2021 hvor vi skrev om, hvordan fonden har investeret i en kontroversiel bank i Uganda.

Mere

Oliegiganter som ExxonMobil, Shell, BP og Chevron planlægger kontrakter, som vil være en bombe under de globale indsatser for at bremse klimaforandringerne. Det kan The Guardian afsløre på baggrund af analyse af omfattende datamateriale.

Gennemgangen viser blandt andet, at industrien i øjeblikket har 195 enorme nye gas- og olieudgravninger planlagt, som alene vil bidrage med, hvad der svarer til 18 år med det nuværende samlede globale udslip af CO2.

Mens Rusland og Mellemøsten ofte får opmærksomhed for deres olie og gas, viser The Guardians gennemgang, at USA, Canada og Australien er nogle af de lande, som planlægger den største udvidelse af fossile mega-projekter i den kommende tid, og at de pågældende lande også giver de største økonomiske tilskud til den sorte energi.

Temaer:
Brancher: |
Virksomheder: | | |
Lande: | |
Mere
Ikke flere "Kort Nyt"
No more articles to load

Få det ugentlige

nyhedsoverblik

i din indbakke

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.