21. oktober 2021

Denne magtfulde saudiske prins har købt en fodboldklub i England. Sådan bliver sport brugt til at renvaske autokrater og deres grusomheder

I denne uges nyhedsoverblik kaster vi os over det minebefængte krydsfelt mellem sport, politik og menneskerettigheder.


Velkommen til denne uges nyhedsoverblik, hvor vi kaster os over det minebefængte krydsfelt mellem sport, politik og menneskerettigheder. Der er nok at tage fat på, og vi lægger ud i det nordøstlige England, inden vi tager turen til Qatar, Kina og De Forenede Arabiske Emirater.

Saudi Arabien har købt en fodboldklub i England. Sådan bliver sport brugt til at renvaske autokrater og deres grusomheder

I den forgangne weekend kunne man se et lettere mærkværdigt syn i den engelske skibsværftsby Newcastle. Uden for byens fodboldstadion St. James Park væltede fodboldfans rundt med øl i hånden og keffiyeh, den arabiske hovedbeklædning bestående af et sort-og-hvid-ternet tørklæde, på hovedet. 

Fansene var overordentlig glade, fordi deres lokale fodboldklub var blevet opkøbt af en rig, rig fond ved navn PIF, der dybest set gjorde klubben til verdens rigeste – og måske, måske kan sikre den en glorværdig fremtid. Andre steder har handlen skabt ramaskrig og krisemøder, fordi PIF står for Public Investment Fond, kommer fra Saudi Arabien og har landets kontroversielle prins Mohammed bin Salman som bestyrelsesformand.

Mohammed bin Salman er kendt som en hård hund, og Saudi Arabien har alvorlige problemer med menneskerettighederne. Men som Danwatch’s Oscar Rothstein skriver i sit sideprojekt, nyhedsbrevet Sportshjerne, er der som sådan ikke noget overraskende i salget. Penge styrer i fodbold.

“Alligevel er det svært ikke at måbe. Uanset hvor mange gange man siger det, skriver det, læser det, er det utroligt, at et menneskerettighedskrænkende, journalistdræbende og kvindefornedrende oligarki er kommet i besiddelse af et stykke sand engelsk kulturarv”.  

Det er ikke første gang, at olierige oligarker opkøber fodboldklubber, men det er en foreløbig kulmination på tendensen, og aldrig før har et lands regering været så dybt involveret i købet af en fodboldklub.

Det har ledt til beskyldninger om det, der kaldes sportswashing. Kort fortalt, betyder det, at en person, virksomhed eller stat bruger sport til at renvaske sit rygte og skabe sig et bedre image.

Termen sportswashing er ikke ny. Både Mussolini og Hitler brugte sport i deres politiske propaganda, og der blev også talt om sportswashing i 1970’erne, da  Rumble in the Jungle, verdens største boksebrag mellem Mohammed Ali og George Foremans, blev udkæmpet i Kinshasa, DR Congo. 

Mohammed bin Salman bliver betragtet som de-facto leder af Saudi Arabien og er famøs for blandt andet at skrive under på ordren, der fik den kritiske journalist Jamal Kashoggi slået ihjel / Foto: Bandar AL-JALOUD / Saudi Royal Palace / AFP

I disse år er der dog en ny systematik i, hvordan sport bliver brugt politisk. Lad os se på nogle andre nylige eksempler:

  • Fodbold: For nylig kvalificerede det danske landshold sig til VM, og det er jo glædeligt, men der er bare lige det problem, at slutrunden skal afholdes i Qatar. Ligesom man her har problemer med menneskerettigheder, er der også uhyrlige forhold for de migrantarbejdere der bygger stadions til slutrunden. Det har ledt til en diskussion om, hvorvidt Danmark bør boykotte slutrunden, men det er en beslutning, som hverken politikere, DBU eller landsholdet har lyst til at træffe. Derfor kalder SF nu regeringen i samråd om sportswashing, og hvad Danmark gør næste gang, vi står i sådan en situation, skriver POV.
  • Formel 1: Det er ikke kun fodbold, de interesserer sig for i Qatar. Der er også lykkedes landet at tiltrække et grandprix i verdens mest prestigiøse motorsportskonkurrence, Formel 1. Til november skal der races i Qatar, og det har fået Amnesty International til, at minde om, at der skal være ordentlige forhold, for dem der bygger banen – og bedt kørerne tale højt om menneskerettigheder, skriver Planet F1.
  • Cykling: De Forenede Arabiske Emirater, der er nabo til Qatar – og ligeså har problemer med menneskerettigheder mm. – har købt licens til at drive et cykelhold. Det er ikke første gang, at emiraterne gør det, men det ironiske er, at regimet der ellers begrænser og diskriminerer kvinder i stor grad har købt et kvindecykelhold. Derfor er det også blevet beskyldt for at være sportswashing, skriver Middle East Monitor.
  • Badminton: Der er også blevet kastet dansk stjernestøv over Emiraterne. Den danske OL-guldvinder Viktor Axelsen har flyttet sin base til Dubai, der ligger i Emiraterne, og det har han fået kritik for. men da han for nylig var hjemme, ville han ikke svare på spørgsmål om sportswashing, skriver BT.
  • Vinter-OL: Vi forlader golflandene for i stedet at zoome ind på Kina. Her skal der snart være vinter-OL, men Kina har også deres problemer med menneskerettigheder og får kritik for deres måde at behandle den muslimske minoritet uighurerne. Det har bl.a. fået amerikanske politikere til at bede den Internationale Olympiske Komite (IOC), om at udskyde og flytte legene, men IOC mener ikke, at det er deres ansvar, skriver Al Jazeera

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down