17. februar 2020

Efter Danwatch-afsløring: Fyrede fagforeningsfolk får kompensation

Danwatch kunne sidste år fortælle, at lederne af en lokal fagforening blev uretmæssigt fyret fra en burmesisk Adidas-leverandør. Efter historierne og pres fra faglige organisationer har både ansatte og fagforeningsledere fået erstatning.

Da de fire ledere af fabrikkens fagforening blev fyret, udbrød der straks strejker og protester blandt fabrikkens ansatte. Foto: Myo Min Soe

Da Danwatch i december 2018 interviewede Thin Thin Aye lidt uden for Yangon i Myanmar, brød hun sammen i gråd. Den 33-årige enlige mor var uden varsel blevet fyret fra fabrikken, hun arbejdede på, tre måneder forinden. Siden da havde hun ikke kunne få ansættelse på nogle af de mange fabrikker, hun han havde søgt arbejde på.

“Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre – jeg har to børn, jeg skal forsørge, men der er ingen, der vil hyre mig”, sagde hun dengang.

Thin Thin Aye og lokale fagforeninger mente, at hun var blevet sortlistet blandt ejerne af Yangons fabrikker. Hun havde nemlig været med til at starte en fagforening på fabrikken, hun før arbejdede på, og var kort efter blevet fyret sammen med tre andre ledere af fagforeningen. Danwatch beskrev sagen sidste år og udgav historien i samarbejde med det burmesiske medie Frontier Myanmar og tyske Der Spiegel. Vi kunne blandt andet fortælle, at den pågældende fabrik lavede logo-skabeloner til Adidas-sko.

Men efter pres fra den lokale fagforening Action Labor Rights samt de internationale organisationer Workers Rights Consortium og Clean Clothes Campaign, har Thin Thin Aye og andre berørte arbejdere nu modtaget en betydelig erstatning fra Adidas’ leverandør.

“Det er tydeligt, at det her er et resultat af pres fra de faglige organisationer samt mediedækningen”, siger Bent Gehrt, der er Sydøstasien-koordinator for Workers Rights Consortium.

“Først efter at sagen kom i medierne, og vi kontaktede Adidas, skete der noget”, siger han.

En unik sag

Som Danwatch tidligere har fortalt, havde Thin Thin Aye og hendes kolleger klaget til fabriksledelsen, fordi fabrikkens ansatte blev udsat for både fysisk vold og verbale ydmygelser, og fordi de ansatte ofte ikke blev ordentlig betalt for overarbejde.

Thin Thin Aye havde aldrig tidligere været fagligt aktiv, men hun var blevet særligt indigneret over at se sine yngre kolleger blive ydmyget af ledelsen, og derfor var hun med til at stifte fabrikkens første fagforening. Fagforeningen fik hurtigt stor opbakning blandt mange af fabrikkens ansatte, men samme dag som Thin Thin Aye og tre andre ledende medlemmer af fagforeningen havde præsenteret fabriksledelsen for et oplæg til forhandling, blev de alle fire fyret uden varsel.

Workers Rights Consortium forhandlede først med Adidas om, at alle fyrede fagforeningsfolk skulle genansættes og modtage kompensation. Men kort efter Danwatchs historier meldte fabriksledelsen ud, at hele fabrikken ville blive lukket ned. De faglige organisationer pressede derfor på, for at samtlige ansatte skulle have fratrædelsesgodtgørelser, samt at de fyrede fagforeningsfolk skulle have udbetalt løn for månederne, der var gået siden deres afskedigelse, når nu de ikke kunne genansættes.

Ansatte tog billeder af rammer med Adidas-logoer inde på fabrikken. Det var det, som afslørede, at fabrikken leverede til den tyske tøjgigant.

 

Resultatet blev, at samtlige ansatte fik fratrædelsesløn, og at de fyrede fagforeningsfolk fik udbetalt løn for månederne uden arbejde. Oven i det fik Thin Thin Aye udbetalt syv måneders ekstra løn som kompensation for, at hun var blevet sortlistet og derfor ikke havde kunnet få andet arbejde.

”Det her er en ret unik sag, for det er første gang, at et tøjmærke i Myanmar – her Adidas – har anerkendt at sortlistningen af en fagforeningsleder er en ekstra overtrædelse af arbejdernes rettigheder og har presset fabrikken til at kompensere lederen yderligere for hendes vanskeligheder”, siger Bent Gehrt.

Andre fabriksejere genkendte hende

Thin Thin Aye har selv beskrevet, hvordan fabriksledere til ansættelsessamtaler har sagt “jeg kan genkende dig – jeg kender dit ansigt”, inden de har fortalt hende, at de ikke ville ansætte hende. Det er ifølge burmesiske fagforeninger en udbredt praksis, at fabrikkerne lader billeder og navne på ‘besværlige’ arbejdere cirkulere, så de har svært ved at finde ansættelse igen.

”Desværre ser vi, at den her sortlistning af fagligt aktive er blevet brugt i stor udstrækning i Myanmar. Vi håber, at den her sag kan være starten på, at fabriksejerne tænker sig om en ekstra gang, så vi kan komme tendensen til livs”, siger Bent Gehrt.

Et helt nyt marked for ekstremt lave lønninger

Thin Thin Aye bruger nu sin kompensation på at købe symaskiner til at starte sit eget syværksted, hvilket hun længe havde drømt om.

Fra Adidas bekræfter pressechef Stefan Pursche, at Adidas sammen med deres leverandør Pou Chen Myanmar har arbejdet for kompensation til arbejderne, fordi fyringerne ”ikke lever op til vores standarder for arbejdsforhold”.

Internationale tekstilproducenter er på få år valfartet til Myanmar, efter at det før så lukkede land fik løftet dets økonomiske sanktioner og nu tilbyder en ekstremt billig arbejdskraft. Virksomheder som H&M og danske Bestseller er for eksempel gået fra at have nul burmesiske leverandører i 2012 til at have omkring henholdsvis 60 og 20 i 2018.

Myanmar har i dag regionens laveste mindsteløn, og siden et 50 år gammelt forbud mod uafhængige fagforeninger først blevet løftet i 2012, er diskrimination, fyringer og vold mod fagforeningsmedlemmer stadig udbredt.

20-årige Pyae Phyo Lin, en ansat hos Adidas-leverandøren, beskrev sidste år til Danwatch den effekt, det havde på fabrikkens ansatte, at lederne af fagforeningen var blevet fyret:

”Efter de har fyret de fire, er der ingen, der er fagligt aktive længere. De fleste medlemmer af fagforeningen er bare bange nu.”

Pyae Phyo Lin mistede ligesom de andre ansatte sit job, da fabrikken kort efter lukkede helt ned.

Flere artikler fra serien: 
Flere artikler fra undersøgelsen:

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right