Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Myanmars fagforeninger kræver garantier fra modegiganter

Myanmars militær truer med, at flere vil miste livet, hvis demonstrationerne fortsætter. Imens kræver landets fagforeninger garantier fra vestlige brands, om at de ikke vil fyre folk, der deltager i protesterne.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

“Demonstranter opildner nu folket – og særligt letpåvirkelige teenagere og unge – til at vælge konfrontationens vej, som vil føre til tab af menneskeliv”. Sådan stod der ifølge nyhedsbureauet AP for nyligt i en tekst vist på Myanmars statslige TV-kanal MRTV. 

Det militære styre i landet forventer med andre ord, at demonstranter vil miste livet, hvis de deltager i de protester, som lige nu foregår i landet. Ligesom folk allerede har gjort

Alligevel er enorme menneskemængder væltet ud på gader og stræder i Myanmars byer mandag den 22. februar for at demonstrere mod militæret, der for tre uger siden kuppede sig til magten i landet.

“I dag er den absolut største protestdag siden kuppet”, siger Danmarks ambassadør til Myanmar, John Nielsen, til DR:

“Gaderne er fuldstændig lukket de fleste steder her i Yangon, og i store dele af landet er der demonstrationer”.

Der er tale om en generalstrejke, som er indledt af modstanderne af militærkuppet. Og det har fået landets største fagforeninger til at række ud til de vestlige virksomheder, som får produceret tøj og sko i landets omfattende tekstilindustri. 

I et brev fra fagforeningen Industry Workers’ Federation of Myanmar opfordrer fagforeningens formand, Khaing Zar Aung, de vestlige brands til at fordømme militærkuppet og i særdeleshed til at sikre, at ingen arbejdere, som producerer tøj og sko til de vestlige brands, mister deres arbejde, fordi de deltager i demonstrationerne mod det militære regime. I et andet brev (se herunder) beder fagforeningens formand om, at virksomheder, som køber tøj fra fabrikker i Myanmar, klipper alle bånd til de industrielle zoner, virksomheder, fabrikker og andet, der har bånd til militæret og dets holdingselskaber. Et af de to militære holdingselskaber hedder MEHL, og Danwatch har tidligere beskrevet, hvordan danske Bestseller har fået produceret tøj i en sådan industriel zone ejet af MEHL.

Vesten i Myanmar

Brevet er stilet til alle vestlige brands, som får produceret tøj i den omfattende tekstilindustri i Myanmar. 

Blandt de mærker, som har fået produceret tøj på fabrikker i Myanmar, er blandt andet danske Bestseller. Men det har også andre mærker, vi ofte støder på i danske butikker, såsom tyske Adidas, amerikanske Calvin Klein og svenske H&M.

Tekstilindustrien er nemlig eksploderet i Myanmar de seneste år. Flere og flere internationale brands har ifølge det amerikanske branchemedie Sourcing Journal rykket produktionen til Myanmar, lokket af dygtig arbejdskraft, der arbejder til nogle af industriens laveste lønninger (22 kroner om dagen). 

Siden 2015 er tekstilindustrien vokset markant, fordi Myanmar har introduceret særlige industrielle zoner med fordele for udenlandske investorer. Tekstilindustrien eksporterede for over 25 milliarder kroner i 2019, hvilket var mere end nogen anden sektor. 

I august 2020 kunne Danwatch afsløre, hvordan Bestseller, der blandt andet står bag de kendte mærker Only og Jack&Jones, har fået produceret tøj i en militær zone, som er ejet af det ene af militærets holdingsselskaber, MEHL. 

De tre fabrikker, som Bestseller har fået produceret af, “har alle underskrevet en kontraktlig bindende erklæring om, at der ikke er nogen ejerforbindelser mellem militæret og fabriksejere, militæret og grundejere samt militæret og leverandørerne”, skrev de i en mail til Danwatch i 2020. 

Allerede i 2019 konkluderede en FN-mission, at alle udenlandske virksomheder, hvis aktiviteter har bånd til militæret, risikerer at være med til at påvirke menneskerettighederne negativt eller overtræde internationale love, da de er med til at støtte militærets aktiviteter økonomisk. Ja, faktisk opfordrede FN-missionen til, at man skærer alle bånd til militæret.

“Alle virksomheder, der handler med eller køber varer fra Myanmar, bør foretage en forhøjet due diligence for at sikre, at de ikke støtter Tatmadaws (militærets, red.) aktiviteter”, skriver FN-missionen i rapporten.

Ingen garanti fra Bestseller

Danwatch har bedt om et interview med Bestseller. Kommunikationschef hos Bestseller Morten Norlyk skriver i en mail, at Bestseller er medunderskrivere på et “Statement of Concern” fra Myanmar Centre for Responsible Business sammen med andre toneangivende virksomheder med aktiviteter i Myanmar.

“Bemærk venligst at Bestseller ikke har noget samarbejde med militæret i Myanmar”, skriver han og henviser til virksomhedens politik for at indkøbe fra regioner, der kræver særlig opmærksomhed på menneskerettighederne. 

Ud over Bestseller har Carlsberg, Mærsk, H&M og en lang række andre virksomheder underskrevet det statement, som Myanmar Centre for Responsible Business har skrevet. Heri udtrykker virksomhederne bekymring over situationen i landet og skriver, at de arbejder aktivt for at overholde ILOs kernekonventioner samt FNs retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv.

Omfattende demonstrationer

Siden 1. februar har verden haft øjnene vendt mod Myanmar. 

Om morgenen den mandag kørte militære køretøjer nemlig ind i landets hovedstad og systematisk overtog offentlige myndigheder, invaderede parlamentet samt arresterede landets vigtigste politiske frontfigurer, regeringsleder Aung San Suu Kyi og præsident U Win Myint.

I stedet indsatte militæret general Min Aung Hlaing som leder af landet.

Siden har landet oplevet nogle af de største demonstrationer siden et nationalt oprør i 1988.

Ifølge nyhedstjenesten Myanmar Now gik der mandag 22. februar 300.000 personer på gaden i landets største byer for at kræve, at militæret overlader magten i landet til det demokratiske valgs vindere.

Til DR fortæller John Nielsen, dansk ambassadør i Myanmar, at hvis situationen eskalerer under demonstrationerne, vil det ikke nødvendigvis være demonstranterne, der sætter ild til det hele. 

– Selvom protesterne indtil videre har været utrolig fredelige, specielt når man tager omfanget i betragtning, så skal man også være klar over, at der er grupper tilknyttet militæret, der forsøger at skabe spændinger, siger han og fortsætter:

– Der har også været nogle munke, der har angrebet demonstranterne. Man kan frygte, at der er nogle andre, der sætter noget i gang, som kan give militæret en undskyldning for at gå ind. Så vi frygter det værste, men indtil videre har der været utrolig roligt, særligt her i Yangon, siger han

Allerede flere dræbte

Ifølge nyhedsbureauet Reuters er der i perioden 1. februar til 21. februar anholdt 605 personer i Myanmar, herunder Aung San Suu Kyi og dennes australske rådgiver. Myanmar Now rapporterer, at militæret særligt går efter at anholde journalister.

Ved tidligere demonstrationer – og så sent som søndag 21. februar – blev to demonstranter skudt og dræbt under sammenstød med militæret i byen Mandalay. 

Fredag 19. februar mistede en anden ung demonstrant livet af de kvæstelser, hun havde pådraget sig under en demonstration tidligere på måneden. FN har offentligt fordømt drabene og den danske ambassadør i landet har sammen med 12 andre ambassadører i Myanmar underskrevet en udtalelse, der også fordømmer militærets drab på civile. De opfordrer til, at myndighederne stopper al vold mod demonstranter og civile.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.