Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Efter Danwatch-afsløring: Ministre kaldes i samråd om Mombasas havnearbejdere

Tre ministre bliver nu kaldt i samråd på baggrund af Danwatchs undersøgelse af havnearbejdere i Kenya, der laster Mærsk-skibe under kritisable forhold
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Sally Jensen
Sally Jensen
Journalist

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) og erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) skal nu svare på, hvad de vil gøre for at ændre på elendige arbejdsforhold for havnearbejdere i Mombasa, der bliver nedslidt af at laste Mærsk-skibe til en løn på 2 kroner i timen.

De to ministre er blevet indkaldt i samråd af Enhedslistens udviklingsordfører Christian Juhl, efter at Danwatch har kunnet dokumentere, hvordan havnearbejdere i Kenya arbejder i op til 24 timer i træk til en fjerdedel af den kenyanske mindsteløn. De arbejder uden nogen former for sikkerhedsudstyr, og slæber tunge sække uden sko på.

”Jeg har indkaldt ministrene til samråd, da jeg synes, det er for grove vilkår, de arbejder under i udlandet, når der er danske virksomheder involveret”, siger Christian Juhl i et interview med Ekstra Bladet, der udgav undersøgelsen i samarbejde med Danwatch.

Lever ikke op til egne krav

Danwatch har gennem undersøgelsen påvist, at Mærsks underleverandører ikke lever op til Mærsks egne etiske retningslinjer.

Ifølge retningslinjerne skal alle ansatte i Mærsks leverandørkæde have udbetalt en rimelig løn, ikke blive pålagt at arbejde i for mange timer ad gangen og være sikret et godt og sundt arbejdsmiljø. Ingen af disse retningslinjer har dog været overholdt for de havnearbejdere, som Danwatch interviewede.

Christian Juhl håber, at samrådet vil lægge pres på de indkaldte ministre og føre til politisk handling på området:

“Jeg har haft møder med dem før om, hvordan danske virksomheder agerer rundt om i verden. Der har de hver gang sagt, at det skal vi også gøre noget ved. Derfor er det her en god anledning til at bruge artiklen og spørge, om tiden ikke er inde til, at vi gør status på, hvor de er henne nu”, siger Christian Juhl

Millioner til Mærsk i Mombasa

Udover Anders Samuelsen og Rasmus Jarlov er også udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) blevet indkaldt i samråd. Udviklingsministeren bliver involveret, fordi den bistandsstøttede investeringsfond IFU har givet et lån på 86,8 millioner kroner til Mærsks afdeling på havnen i Mombasa.

Christian Juhl vil nu have Ulla Tørnæs til at forklare, hvordan IFU sikrer gode arbejdsvilkår i hele værdikæden i fondens investeringer, og han beder ministeren bekræfte, at IFU ikke bør foretage investeringer, hvor underleverandører for eksempel betaler deres ansatte mindre end mindstelønnen.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.