26. november 2018

Efter Danwatch-afsløring: Ministre kaldes i samråd om Mombasas havnearbejdere

Tre ministre bliver nu kaldt i samråd på baggrund af Danwatchs undersøgelse af havnearbejdere i Kenya, der laster Mærsk-skibe under kritisable forhold

På havnen i Mombasa arbejder nogle på daglejervilkår, hvor de sover på havnen og må tage tre vagter af gangen, for at opnå en løn, der kan brødføde familien. Foto: Linda Bournane Engelberth

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) og erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) skal nu svare på, hvad de vil gøre for at ændre på elendige arbejdsforhold for havnearbejdere i Mombasa, der bliver nedslidt af at laste Mærsk-skibe til en løn på 2 kroner i timen.

De to ministre er blevet indkaldt i samråd af Enhedslistens udviklingsordfører Christian Juhl, efter at Danwatch har kunnet dokumentere, hvordan havnearbejdere i Kenya arbejder i op til 24 timer i træk til en fjerdedel af den kenyanske mindsteløn. De arbejder uden nogen former for sikkerhedsudstyr, og slæber tunge sække uden sko på.

”Jeg har indkaldt ministrene til samråd, da jeg synes, det er for grove vilkår, de arbejder under i udlandet, når der er danske virksomheder involveret”, siger Christian Juhl i et interview med Ekstra Bladet, der udgav undersøgelsen i samarbejde med Danwatch.

Lever ikke op til egne krav

Danwatch har gennem undersøgelsen påvist, at Mærsks underleverandører ikke lever op til Mærsks egne etiske retningslinjer.

Ifølge retningslinjerne skal alle ansatte i Mærsks leverandørkæde have udbetalt en rimelig løn, ikke blive pålagt at arbejde i for mange timer ad gangen og være sikret et godt og sundt arbejdsmiljø. Ingen af disse retningslinjer har dog været overholdt for de havnearbejdere, som Danwatch interviewede.

Christian Juhl håber, at samrådet vil lægge pres på de indkaldte ministre og føre til politisk handling på området:

“Jeg har haft møder med dem før om, hvordan danske virksomheder agerer rundt om i verden. Der har de hver gang sagt, at det skal vi også gøre noget ved. Derfor er det her en god anledning til at bruge artiklen og spørge, om tiden ikke er inde til, at vi gør status på, hvor de er henne nu”, siger Christian Juhl

Millioner til Mærsk i Mombasa

Udover Anders Samuelsen og Rasmus Jarlov er også udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) blevet indkaldt i samråd. Udviklingsministeren bliver involveret, fordi den bistandsstøttede investeringsfond IFU har givet et lån på 86,8 millioner kroner til Mærsks afdeling på havnen i Mombasa.

Christian Juhl vil nu have Ulla Tørnæs til at forklare, hvordan IFU sikrer gode arbejdsvilkår i hele værdikæden i fondens investeringer, og han beder ministeren bekræfte, at IFU ikke bør foretage investeringer, hvor underleverandører for eksempel betaler deres ansatte mindre end mindstelønnen.

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down