18. februar 2021

Efter UFF-afsløring: Vil fjernes fra liste

Flere virksomheder undrer sig over at fremstå som samarbejdspartnere på Ulandshjælp fra Folk til Folks hjemmeside. Nu vil de fjernes fra hjemmesiden.

En af de virksomheder, som ikke forstår, hvorfor de står på en liste over steder, danskerne kan aflevere deres tøj til UFF, er Veras 2nd hand Shop, der blandt andet står bag det populære loppemarked Veras Market Veras Market PR

Flere virksomheder undrer sig over, hvorfor deres navne bliver brugt på foreningen Ulandshjælp fra Folk til Folks hjemmeside i forbindelse med indsamling af tøj. De kan ikke forstå, at UFF oplyser på deres hjemmeside, at tøj kan afleveres hos dem. 

Det sker efter, at Danwatch har afsløret, hvordan organisationen på seks år gennemsnitligt kun har sendt 6,6 procent videre til ulandshjælp af det, som der er hentet ind på tøjindsamling.

Det er Ekstra Bladet, der har ringet rundt til en række af de virksomheder, UFF-Humana har oplyst på deres hjemmeside, at de arbejder sammen med.

Vil slettes 

En af de virksomheder, som ikke forstår, hvorfor de står på en liste over steder, danskerne kan aflevere deres tøj til UFF, er Veras 2nd hand Shop. Her fortæller Rebecca Vera Heller Stahnke, direktør i Veras, at de aldrig har haft en tøjcontainer.

“Vi har kontaktet dem og bedt dem slette os fra listen”, skriver hun i en mail.

Samtidig fortæller Rebecca Vera Heller Stahnke, at Veras i forvejen bruger det meste af det indsamlede tøj til selv at sy om.

“Derfor er det minimale mængder af brugt tøj, vi donerer videre i systemet. Helt konkret har vi via vores markeder i 2020 doneret omkring 25 sorte sække”, lyder det mailen. I 2016 kunne UFF hente 50 sække med tøj hos Veras. Det kan man læse på deres hjemmeside. 

Men det tal kan fremover se ud til at blive endnu mindre:

“Men vi er da bestemt overrasket over tallene, som I præsenterer for os og undersøger om vi kan finde andre partnere”, lyder det i mailen fra Rebecca Vera Heller Stahnke.

Også vandrehjemmet Steel House i København er på listen over steder, hvor der er en tøjcontainer. Her bekræfter Jep Riis Egefjord, general manager, at UFF-Humana har fået lov at opstille en tøjcontainer. Han supplerer:

- Vi har ingen holdning til, hvad der står på containeren, men vi følger selvfølgelig med i, hvad I finder frem til i jeres søgen. 

Usynlige tøjcontainere

Også i Århus er der virksomheder, som undrer sig over, at UFF angiver dem som modtagere af tøj. Det gælder de to restaurationer Heidis Bierbar og Hornsleth Bar.

For hos Rekom Group, der står bag barerne, kender de ikke noget til et samarbejde med UFF-Humana eller til tøjcontainere. Og samtidig kan virksomheden konstatere, at der ikke står nogen tøjcontainere ved de oplyste adresser.

Det er dog ikke så mærkeligt, for i 2018 bad Aarhus Kommune UFF-Humana om at fjerne de 23 tøjcontainere, foreningen havde stående i byen.

- De havde ikke åbne regnskaber, hvor man kunne se, hvor pengene gik hen. De blev fravalgt, fordi det ikke var gennemsigtigt. Samtidig har vi sat et mål om, at nødhjælpsorganisationer skal være medlem af ISOBRO-listen. Det var UFF ikke, siger Anders Lai, kommunikationskonsulent, Aarhus Kommune, til Ekstra Bladet.

UFF retter adresser

Danwatch har sendt en række spørgsmål til Else Hanne Henriksen, der er daglig leder hos UFF-Humana.

I Aarhus, fortæller Else Hanne Henriksen, har foreningen fjernet de containere, som stod på pladser, der tilhørte Aarhus Kommune, mens, oplyser hun, de har tilladelse til at stille containere op på private pladser. Containerne, som er markeret hos de to barer i midtbyen, har dog aldrig eksisteret, oplyser hun: 

“Det er en fejl, at adressen har optrådt på vores hjemmeside. Fejlen er rettet. Vi er tidligere blevet kontaktet af Heidis Bierbar og fået tilbudt afhentning af glemt tøj, hvilket vi har gjort. Adressen har derfor af statistiske årsager optrådt i vores logistik program. Adressen er nu fjernet”.

Hun giver en lignende forklaring på, at Veras 2nd hand Shop optræder på listen over steder, UFF har containere stående. 

Hvorfor benytter I kendte virksomhedsnavne i forbindelse med jeres kort, når disse ikke har noget  med jer at gøre? 

“Fordi disse firmaer har haft doneret tøj til os”.

Hvad tænker du omkring troværdigheden i jeres formidling om jeres tøjcontainere?  

“Vi bestræber os på at opdatere vores informationer jævnligt”.

Flere artikler fra undersøgelsen:

Gå ikke glip af den næste afsløring

Leave this field blank

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Leave this field blank
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram