Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Ekspert: NATO’s stop for civile fly ud af Kabul kan være brud på folkeretten

Det amerikanske militær har lukket for den civile flytrafik ud af Kabul og tillader kun militære evakueringer af NATO-landenes statsborgere og ansatte. Men det kan være ulovligt at forhindre afghanerne i at forlade deres land og forskelsbehandle de flygtende på baggrund af nationalitet, siger den internationalt anerkendte folkeretsekspert Ben Saul til Danwatch
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Emilie Ekeberg
Emilie Ekeberg
Journalist / Mobil: +45 53771104 / Signal: +47 45033479

Nikolaj Houmann Mortensen

Journalist - Phone/ Signal: + 45 61652353

De hjerteskærende billeder fra Kabuls lufthavn af desperate afghanere, der forsøger at flygte ved at hægte sig fast på amerikanske militærfly på vej ned af landingsbanen, viser, hvordan NATO-alliancen i øjeblikket opererer på kant med international lov. 

Det vurderer den internationalt anerkendte folkeretsekspert og professor ved The University of Sydney Law School, Ben Saul.

Billederne fra Kabul lufthavn viser ganske tydeligt, at afghanere, der forsøger at flygte fra Taleban, ikke kan forlade landet gennem den amerikansk-kontrollerede lufthavn. Og dermed kan der være tale om et brud på USAs og NATO-alliancens, inklusive Danmarks, menneskeretslige forpligtelser over for den afghanske befolkning, siger Ben Saul, der har undervist ved Oxford og Harvard Law School.

“Hvis NATO og USA kontrollerer lufthavnen, skal de respektere deres menneskerettighedsforpligtelser over for afghanere, hvilket inkluderer deres ret til frit at forlade deres land”, siger han.  

Diskrimination baseret på nationalitet

Ifølge internationale nyhedsbureauer tog det amerikanske militær søndag eftermiddag kontrollen over Kabuls lufthavn og meldte kort efter ud, at al civil luftfart fra den afghanske lufthavn var indstillet.

Siden har lufthavnen kun været anvendt til militære flyvninger og evakuering af  NATO-alliancens borgere, herunder danske ambassadeansatte, samt en del af de afghanere, der har arbejdet for alliancen.

Danwatch har spurgt den australske folkeretsekspert, om det er i overensstemmelse med folkeretten, når USA og NATO  på den måde tager kontrol over Kabuls lufthavn og forhindrer lokalbefolkningen i at flygte ud af landet. 

“Forudsat at de civile fly kan flyve, kan en prioritering af udlændinge på militære flyvninger frem for afghanere på civile flyvninger indebære en ulovlig indblanding i afghanernes ret til at forlade deres eget land, kombineret med forskelsbehandling på grundlag af nationalitet”, siger Ben Saul til Danwatch.

Ingen vurdering af sikkerhedsbehovet 

Ifølge nyhedsbureauet Reuters har amerikanske soldater affyret varselsskud mod de mange civile afghanere, der er søgt til lufthavnen. Og flere medier meldte mandag om dødsfald, også blandt civile, der har klamret sig til fly, mens de lettede fra lufthavnen.

Ben Saul hæfter sig ved, at NATO, der kontrollerer lufthavnen, tilsyneladende ikke foretager nogen som helst vurdering af sikkerhedsbehovet for de civile afghanere, der når lufthavnen, udover dem der i forvejen er udpegede af NATO-landene.

“Der virker ikke, som om NATO-landene har et system for at prioritere, hvilke af de afghanere, der når frem til lufthavnen, der har størst behov for evakuering – for eksempel hvor stor risiko, Taleban udgør for dem”, siger han.

Ifølge Ben Saul gælder de mulige overtrædelser af folkeretten uafhængigt af, om USA og NATO har indgået en aftale med de afghanske myndigheder om at overtage kontrollen over lufthavnen eller ej.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.