“Er vi hyklere?”: Heartland leverede solide samtaler, der stred imod festivalens virkelighed

Heartland Festival leverede endnu engang et stærkt talk-program, men idealerne og ideerne virkede til tider paradoksale eller i modstrid med resten af festivalens kommercielle fokus.

Foto: Pernille April / Live Nation PR

Lørdag formiddag lidt over frokosttid kunne man på Heartland Festival høre kunstner Cecilie Waagner Falkenstrøm og forkvinde for IT-branchen Anja Monrad diskutere potentialer og faldgruber ved kunstig intelligens. 

Dem, der ikke havde fundet plads i teltet, kunne se samtalen på storskærm udenfor i solen. Her havde et par hurtige gæster fundet plads på en bænk sponsoreret af HBO Max og kunne høre de to kvinder proklamere, at tech-giganterne selvfølgelig skal reguleres.

Heartland Festival

  • Heartland Festival løb af staben 8. – 10. juni ved Egeskov Gods på Fyn
  • Heartland kombinerer live-samtaler og samtidskunst med koncerter og særlige madoplevelser.
  • Heartland har ifølge dem selv “etableret en af Nordeuropas mest anerkendte scener for live-samtaler, der udforsker og udfordrer perspektiver på den verden, vi lever i.” På talk-scenerne kan man opleve “kreative hjerner, inspirerende profiler, radikale meningsdannere og innovative iværksættere”. 
Kilde: Heartland Festival

På den måde er der noget paradoksalt ved Heartland Festival på det sydfynske gods Egeskov. Med det mest potente talk-program på nogen større dansk festival, stiller Heartland masser af svære spørgsmål og leverer potente pointer. Men ofte det kan det virke som om, det foregår i sin egen dimension, og tingene kan virke modstridende, når man vender tilbage til festivalens virkelighed igen. 

Heartland vil udforske og udfordre perspektiver på den verden, vi lever i. På Heartlands program i år var der mulighed for at høre om fællesskabets kraft, faderkomplekser, Putin, vrede, livet på Mars, sårbarhed, satire, den amerikanske drøm og meget andet. Blandt de kloge hoveder, der talte om det, var musiker Nick Cave, journalist Masha Gessen, forfatter Brett Easton Ellis, Helle Thorning og Sofie Gråbøl, Steffen Brandt og Stine Pilgaard, Thomas Vinterberg og Margrethe Vestager. 

Sidstnævnte EU-kommissær proklamerede på festivalen, at det var tid til, at vi tog nogle chancer og greb mere radikale løsninger for at løse klimakrisen. Umiddelbart var det mest radikale klimatiltag på selve festivalen dog affaldssortering og et eksperiment med ølkrus, der kunne genbruges. 

Man kunne også høre den tyske journalist og bestsellerforfatter Ulrikke Hermann forudsige en fremtid uden privatbilisme og bagefter slentre hen til det “hyggelige hangout” hos festivalens officielle bilpartner, Volkswagen. 

Sponsorerede samtaler

En af grundene til at festivalen kan levere så store navne på deres talk-scener er, at de er gode til at finde virksomheder, ambassader og andre, der vil sponsorere bestemte talks.  

Der var blandt andet talks støttet af Den Tyske Ambassade i København, Gyldendal, Teater Republique og af kosmetikgiganten Estee Lauder. Sidstnævnte var med til at arrangere en samtale mellem Helle Thorning-Schmidt & Sofie Gråbøl om forbilleder og inspiration med udgangspunkt i en podcast, som Heartland og Estee Lauder også laver sammen, ligesom Estee Lauder også havde en bod på festivalen, hvor de fremførte deres ide om, “at hver kvinde kan være smuk.” 

Helle Thorning-Schmidt og Sofie Gråbøl er selvfølgelig store navne med interessante perspektiver, men der følger nogle tydelige interesser fra Estee Lauder og deres brand med, når to kvinder i 50’erne taler om inspiration.

Og hvor godt, talk-programmet end var, så manglede det især at rette de kritiske perspektiver eller de kritiske spørgsmål mod virksomheder og de kommercielle interesser, der er tydelige på festivalen. Det havde været forfriskende med et kritisk interview med en topleder fra Estee Lauder, Volkswagen eller HBO.

“Er vi alle sammen hyklere?”

Heartland har brugt gode kræfter på at finde dygtige moderatorer og interviewere, der fik sat samtalerne i spil og ikke var bange for at stille de svære spørgsmål.

En af dem var politisk kommentator og radiovært Lars Trier Mogensen, der talte med den tyske journalist Ulrikke Hermann om, at grøn vækst ikke er holdbar, og derfor må vi i stedet afvækste.

Hen mod samtalens slutning satte Lars Trier Mogensen festivalens paradoks på spidsen, da han spurgte Ulrikke Hermann:

“Folk her på Heartland-festival er nogle af dem med det tungeste aftryk. De fleste her bruger i gennemsnit mere end den gennemsnitlige tysker eller dansker. De er samtidig bevidste, og de klapper af dine pointer. Synes du publikum her er nogle hyklere?”  

Ulrikke Hermann var venlig ved publikum og fjernede skyldens tunge åg fra festivalgæsterne:

“I kapitalismen forbruger vi ikke for at tilfredsstille vores behov. Vi er alle tvunget til at forbruge for at stabilisere systemet. Vi har brug for en makro-økonomisk løsning, der ikke er blevet designet endnu”.

Og således kunne folk drage lettede ud på festivalen igen.

Flere artikler om

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right