Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

FN frygter sundhedskrise i Damaskus

Udenrigspolitisk Nævn vil sætte landtropper ind i kampe mod Islamisk Stat ved grænsen mellem Irak og Syrien. Samtidig har Damaskus’ indbyggere i ugevis manglet rent drikkevand. Danwatch har unikke optagelser, der viser, hvordan FN leverer begrænset vand i lastbiler, men det er langt fra nok, siger FN-kilde, der frygter en sundhedskrise.
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

Byen har været uden rent vand siden 22. december, hvor Damaskus’ to vandværker, Wadi Barada and Ain-el-Fijah, ifølge FN blev ødelagt som følge af “bevidste angreb”.

Siden har 5,5 millioner indbyggere haft intet eller forurenet drikkevand, siger Jens Lærke, talsmand for OCHA, FN’s Koordinering af Nødhjælp.

Ødelæggelse af vandforsyninger er ifølge FN en krigsforbrydelse, udtalte Jan Egelund d. 29. December til Reuters. FN vil dog ikke pege på, hvem der er ansvarlig for ødelæggelse af vandværkerne.

Børn bliver syge

FN frygter en reel sundhedskrise,  siger Jens Lærke:

“Vi ved af erfaring, hvad der sker, når en befolkning ikke har adgang til rent drikkevand over længere tid. Efter noget tid vil der begynde at ske udbrud af forskellige sygdomme. Det skyldes, at hvis ikke man har rent vand at drikke, så drikker man vand fra kilder, der ikke er sikre,” forklarer han.

Konkret betyder det, at børn, for at overleve, må drikke forurenet vand, som kan føre til sygdomme som diarré. Så bliver de dehydrerede og må drikke endnu mere urent vand.

“Det er en ond spiral,” siger Jens Lærke.

Nødforsyninger køres ud til forskellige dele af byen, herunder 100 skoler, i lastbiler med store vandtanke.

Situationen er kritisk

Men det er langt fra nok, siger Jens Lærke. Han forklarer, at vandmyndighederne ikke kan få adgang til at reparere de lokale vandforsyninger på grund af kamphandlinger uden for byen.

“Situationen bliver mere og mere kritisk som tiden går”, siger FN-talsmanden og fortsætter:

“Indtil nu har FN med nødforsyninger hjulpet med til at dæmme op for de værste konsekvenser, men det er ikke til at sige, hvor mange dage eller uger, der vil gå før, at vi begynder at se en reel sundhedskrise komme oven i den nuværende vandkrise”.

 

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.