FN frygter sundhedskrise i Damaskus

Norma J. Martinez


Husk at dele
Land
Udenrigspolitisk Nævn vil sætte landtropper ind i kampe mod Islamisk Stat ved grænsen mellem Irak og Syrien. Samtidig har Damaskus’ indbyggere i ugevis manglet rent drikkevand. Danwatch har unikke optagelser, der viser, hvordan FN leverer begrænset vand i lastbiler, men det er langt fra nok, siger FN-kilde, der frygter en sundhedskrise.
Norma J. Martinez


Byen har været uden rent vand siden 22. december, hvor Damaskus’ to vandværker, Wadi Barada and Ain-el-Fijah, ifølge FN blev ødelagt som følge af “bevidste angreb”.

Siden har 5,5 millioner indbyggere haft intet eller forurenet drikkevand, siger Jens Lærke, talsmand for OCHA, FN’s Koordinering af Nødhjælp.

Ødelæggelse af vandforsyninger er ifølge FN en krigsforbrydelse, udtalte Jan Egelund d. 29. December til Reuters. FN vil dog ikke pege på, hvem der er ansvarlig for ødelæggelse af vandværkerne.

Børn bliver syge

FN frygter en reel sundhedskrise,  siger Jens Lærke:

“Vi ved af erfaring, hvad der sker, når en befolkning ikke har adgang til rent drikkevand over længere tid. Efter noget tid vil der begynde at ske udbrud af forskellige sygdomme. Det skyldes, at hvis ikke man har rent vand at drikke, så drikker man vand fra kilder, der ikke er sikre,” forklarer han.

Konkret betyder det, at børn, for at overleve, må drikke forurenet vand, som kan føre til sygdomme som diarré. Så bliver de dehydrerede og må drikke endnu mere urent vand.

“Det er en ond spiral,” siger Jens Lærke.

Nødforsyninger køres ud til forskellige dele af byen, herunder 100 skoler, i lastbiler med store vandtanke.

Situationen er kritisk

Men det er langt fra nok, siger Jens Lærke. Han forklarer, at vandmyndighederne ikke kan få adgang til at reparere de lokale vandforsyninger på grund af kamphandlinger uden for byen.

“Situationen bliver mere og mere kritisk som tiden går”, siger FN-talsmanden og fortsætter:

“Indtil nu har FN med nødforsyninger hjulpet med til at dæmme op for de værste konsekvenser, men det er ikke til at sige, hvor mange dage eller uger, der vil gå før, at vi begynder at se en reel sundhedskrise komme oven i den nuværende vandkrise”.

 

Relaterede nyheder
Mere om samme ...
Land

Når du nu er nået langt ...

Så har vi en lille tjeneste at bede dig om. Flere end nogensinde læser Danwatch’ journalistik,  men få betaler for det. Det er ok, da vi ikke, som mange andre medier, ønsker at ”låse” vores journalistik inde bag en digital betalingsmur. Vi laver vores journalistik i offentlighedens interesse, og derfor er det også vigtigt for os, at den er frit tilgængelig.

Og det er her, vi har brug for dig.

Danwatch’ uafhængige undersøgende journalistik koster tid, penge og hårdt arbejde at producere. Hvis alle der læser og værdsætter vores undersøgende journalistik, også støtter op økonomisk, vil vores særlige journalistiske fokus og Danwatch’ fremtid være mere sikker.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Seneste nyheder
All articles loaded
No more articles to load
Fik du læst
All articles loaded
No more articles to load