Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Føtex sælger bosætter-peber

Danske supermarkeder sælger frugt og grønt fra de ulovlige israelske bosættelser i Palæstina, viser research fra DanWatch.
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her
Trods garantier om at de ikke fører bosætter-varer har DanWatch i en række supermarkeder fundet peberfrugter, avocadoer, sharon- og grapefrugter fra virksomheder, der har produktion i bosættelser. Det drejer sig om Netto, Føtex, Irma, Fakta og Kvickly.

Det internationale samfund betragter bosættelserne som ulovlige og som en af de største forhindringer for fred i Mellemøsten. Udenrigsminister Lene Espersen (K) udmeldte i en pressemeddelelse i marts 2010 en klar dansk holdning til bosættelserne: “De er ulovlige i henhold til den internationale folkeret, og de udgør en forhindring for fred,” sagde udenrigsministeren.

Israelske eksportører snyder med mærkningen

Når varer fra bosættelserne kan ende i Danmark, skyldes det, at de israelske eksportører af frugt og grønt snyder med mærkningen.
EU stiller klare krav om, at der skelnes mellem produkter fra Israel og bosættelserne. Alligevel mærker eksportørerne alle deres produkter “Produce of Israel” – også når de er dyrket på palæstinensisk land.

Agrexco Agricultural Export Company Ltd. er Israels største eksportør af frugt, grønt, krydderurter og dadler. En stor del af selskabets produktion drives af bosættere på den besatte Vestbred.

I Føtex fandt DanWatch orange peberfrugter fra Carmel Agrexco. På kassen med peberfrugterne var der påført et klistermærke med navnet “Fadida Ofer” – en producent af peberfrugter fra bosættelsen Tomer på Vestbredden.

Også i Irma og Fakta har DanWatch fundet varer fra Agrexco. Coop har ikke villet oplyse navnet på deres israelske leverandør. Men Coops direktør for miljø- og fødevarepolitik, Mogens Werge, oplyser, at Coop har “en klar politik om ikke at importere varer fra bosættelser.”

[INSERT_ELEMENTOR id=”8121″]

Dansk Supermarked fyrer hollandsk leverandør

De orange peberfrugter fra Agrexco er havnet hos Føtex gennem en hollandsk leverandør. Den leverandør kan Dansk Supermarked ikke længere have tillid til, siger indkøbschef Peter Løth, da DanWatch fremlægger oplysningerne for ham.

“Tillidsbrud er lig med at vi ikke kan arbejde sammen med leverandøren,” siger Peter Løth.

Derimod får sagen ingen konsekvenser for Agrexco, selv om selskabet har produktion i bosættelserne.

“Det er den, som leverer til os, vi skal have tillid til. Det er ikke et problem for os at arbejde sammen med Agrexco,” siger Peter Løth.

Palæstinensiske frugtplukkere på sulteløn

I Føtex har DanWatch også fundet varer fra en anden israelsk frugteksportør, kaldet Mehadrin. Det drejer sig om grapefrugt af Mehadrins mærke Jaffa. I Føtex og Netto har DanWatch fundet pomolo af samme mærke. I Netto fandt vi også avocadoer af Mehadrins mærke Top.

Ifølge Dansk Supermarkeds indkøbschef Peter Løth er Mehadrin kædens største leverandør af frugt og grønt fra Israel.

I maj 2010 dokumenterede den engelske organisation Corporate Occupation, at dele af Mehadrins produktion foregår på besat land, blandt andet i bosættelsen Beqa’ot. Ifølge Corporate Occupation arbejder palæstinensiske landarbejdere i bosættelsen uden papirer og til en løn under halvdelen af den israelske mindsteløn. Produkterne fra Beqa’ot blev ifølge Corporate Occupation mærket somom de er fra Israel.

Også i Kvickly og Irma har DanWatch fundet grapefrugt og pomelo fra Mehadrin.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.