21. september 2011

Føtex sælger bosætter-peber

Danske supermarkeder sælger frugt og grønt fra de ulovlige israelske bosættelser i Palæstina, viser research fra DanWatch.


Trods garantier om at de ikke fører bosætter-varer har DanWatch i en række supermarkeder fundet peberfrugter, avocadoer, sharon- og grapefrugter fra virksomheder, der har produktion i bosættelser. Det drejer sig om Netto, Føtex, Irma, Fakta og Kvickly.

Det internationale samfund betragter bosættelserne som ulovlige og som en af de største forhindringer for fred i Mellemøsten. Udenrigsminister Lene Espersen (K) udmeldte i en pressemeddelelse i marts 2010 en klar dansk holdning til bosættelserne: “De er ulovlige i henhold til den internationale folkeret, og de udgør en forhindring for fred,” sagde udenrigsministeren.

Israelske eksportører snyder med mærkningen

Når varer fra bosættelserne kan ende i Danmark, skyldes det, at de israelske eksportører af frugt og grønt snyder med mærkningen.
EU stiller klare krav om, at der skelnes mellem produkter fra Israel og bosættelserne. Alligevel mærker eksportørerne alle deres produkter “Produce of Israel” – også når de er dyrket på palæstinensisk land.

Agrexco Agricultural Export Company Ltd. er Israels største eksportør af frugt, grønt, krydderurter og dadler. En stor del af selskabets produktion drives af bosættere på den besatte Vestbred.

I Føtex fandt DanWatch orange peberfrugter fra Carmel Agrexco. På kassen med peberfrugterne var der påført et klistermærke med navnet “Fadida Ofer” – en producent af peberfrugter fra bosættelsen Tomer på Vestbredden.

Også i Irma og Fakta har DanWatch fundet varer fra Agrexco. Coop har ikke villet oplyse navnet på deres israelske leverandør. Men Coops direktør for miljø- og fødevarepolitik, Mogens Werge, oplyser, at Coop har “en klar politik om ikke at importere varer fra bosættelser.”

[INSERT_ELEMENTOR id=”8121″]

Dansk Supermarked fyrer hollandsk leverandør

De orange peberfrugter fra Agrexco er havnet hos Føtex gennem en hollandsk leverandør. Den leverandør kan Dansk Supermarked ikke længere have tillid til, siger indkøbschef Peter Løth, da DanWatch fremlægger oplysningerne for ham.

“Tillidsbrud er lig med at vi ikke kan arbejde sammen med leverandøren,” siger Peter Løth.

Derimod får sagen ingen konsekvenser for Agrexco, selv om selskabet har produktion i bosættelserne.

“Det er den, som leverer til os, vi skal have tillid til. Det er ikke et problem for os at arbejde sammen med Agrexco,” siger Peter Løth.

Palæstinensiske frugtplukkere på sulteløn

I Føtex har DanWatch også fundet varer fra en anden israelsk frugteksportør, kaldet Mehadrin. Det drejer sig om grapefrugt af Mehadrins mærke Jaffa. I Føtex og Netto har DanWatch fundet pomolo af samme mærke. I Netto fandt vi også avocadoer af Mehadrins mærke Top.

Ifølge Dansk Supermarkeds indkøbschef Peter Løth er Mehadrin kædens største leverandør af frugt og grønt fra Israel.

I maj 2010 dokumenterede den engelske organisation Corporate Occupation, at dele af Mehadrins produktion foregår på besat land, blandt andet i bosættelsen Beqa’ot. Ifølge Corporate Occupation arbejder palæstinensiske landarbejdere i bosættelsen uden papirer og til en løn under halvdelen af den israelske mindsteløn. Produkterne fra Beqa’ot blev ifølge Corporate Occupation mærket somom de er fra Israel.

Også i Kvickly og Irma har DanWatch fundet grapefrugt og pomelo fra Mehadrin.

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down