30. september 2021

Seneste nyt om den gift, du ikke ved, at du spiser

I denne uge ser vi på sprøjtegiften, der findes i økologi, eller sprøjtes på al frugt og grønt i heftige cocktails og endelig en pesticidgigant, der forsøger at slippe for regningen fra 100.000 sagsøgere.


Hvad har spanske tomater og italiensk persille til fælles? Jo, DTU Fødevarer fandt sidste år pesticidrester i begge fødevarer på trods af, at de var økologiske. Fundene var under maksimalgrænseværdien, som er myndighedernes grænse for, hvor meget gift vi må få i kroppen gennem den mad vi spiser, men de er jo økologiske og burde være fri for pesticider. Hvordan kan det lade sig gøre, tænker du så? 

Det er sådan, at man faktisk godt må anvende enkelte sprøjtemidler i  økologisk fødevareproduktion, men kun i særlige tilfælde. Og mens nogle pesticider forsvinder helt fra afgrøderne, inden de er modne til høst, er der andre behandlinger, der giver rester af pesticider i de modne afgrøder.

Så hvorfor skal vi tale om det i denne uge? 

Fordi den britiske avis The Guardian i går fortalte, at der er fundet pesticider i spandevis i frugter og grøntsager solgt i England. Og der er tale om en cocktail af mange forskellige sprøjtemidler. Den britiske regering har fundet 122 pesticider i de 12 mest pesticidbefængte produkter. Vindruer topper listen, der fortsætter nedad med appelsiner, tørret frugt, krydderurter, pærer, ærter, og du kan finde alle produkterne her

Hvis vi ser nærmere på listen af pesticider, der er fundet i frugtkurven i det britiske studie, er 47 af pesticiderne kræftfremkaldende, 15 af sprøjtegiftene skader reproduktionsevnen, og endelig er der 17 pesticider, der har vist sig at skade lungerne. Hver frugt eller grøntsag på listen indeholdt minimum to sprøjtegifte – og nogle af dem indeholdt op til 25 forskellige pesticider.  

Så hvad skal man gøre, hvis man gerne vil have vitaminerne og undgå kræftfremkaldende skader eller sikre sine kommende børn? Man skal købe økologisk, siger en talsperson fra den britiske regering til The Guardian. Men det har alle mennesker for det første ikke råd til. Og så er man altså heller ikke ikke fritaget for pesticider, fordi man køber økologisk frugt og grønt. 

Velkommen til denne uges nyhedsoverblik, der zoomer ind på sprøjtemidlerne i vores mad.

I 2019 afslørede Danwatch at hver tredje importerede citrusfrugt til Danmark indeholdt chlorpyrifos. Et pesticid, der beskyldes for at skade spædbørns hjerner og efterfølgende blev forbudt i hele EU og flere stater i USA.
  • I Brasilien har franske forskere fundet ud af, at et velkendt insektgift måske har gjort de menneskelige konsekvenser af Zika-virus værre. I 2014 spredte myndighederne pyriproxyfen i befolkningen gennem drikkevandet for at dræbe myg, der bar zika-virus og dengue. Forskning viser nu, at pyriproxyfen kan skade særligt spædbørns hjerner.
  • I Tyskland kædes appelsiner, mandariner og citroner i supermarkeder sammen med elendige rettigheder for arbejderne, der plukker dem i Sydafrika. Stærkt sundhedsskadelige pesticider blev fundet på fire farme, hvor arbejderne sprøjtede uden beskyttelsesudstyr. 
  • I USA vil pesticidproducenten Bayer have omstødt en højesteretsdom. Firmaet hævder, at der ikke er sammenhæng mellem Round up og de 100.000 sagsøgeres tilfælde af sygdomme som non-Hodgkin lymphoma, hvilket retten har vurderet. Bayer har tabt tre ud af tre sagsanlæg.

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right