Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

nyhedsoverblik

Fra vores verden: Corona sender millioner af børn i arbejde

I dette første nyhedsoverblik ser vi nærmere på alle de børn, der ender i arbejde, fordi corona har lukket deres skole, og de alvorlige konsekvenser det kan have. Vi kommer også forbi Vestsahara, en af verdens mest forurenede floder og demokratiets tilstand.

Kære læsere

Velkommen til denne første udgave af vores nyhedsoverblik.

Som et medie, der primært beskæftiger sig med undersøgende journalistik og kan bruge flere måneder på en historie, føler vi ofte, at der er nogle vigtige ting, vi ikke når at få fortalt videre til jer. Derfor afprøver vi nu dette nye format, hvor vi hver anden uge fortæller jer det vigtigste, der er sket, inden for de ting vi beskæftiger os med.

Og her er det måske på sin plads, at vi forklarer, hvad det overhovedet er. Danwatch prøver helt grundlæggende at skabe en forbindelse til resten af verden ved at undersøge, hvilke forhold vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under. Vi holder særligt øje med, hvad danske virksomheder laver ude i verden. Og vi gør, hvad vi kan for at give stemme til de mennesker i andre lande, der arbejder og lever under tvivlsomme forhold.

I dette første nyhedsoverblik ser vi nærmere på ulovligt børnearbejde, som er et problem, vi ofte støder på, når vi undersøger, hvordan vores produkter bliver til. Og som er blevet et markant større problem under den nuværende pandemi.

Corona sender millioner af børn i arbejde

11-årige Rahul gennemroder skrald ved den indiske by Tumakuras i jagten på plastic. 15-årige Munesu står i mudder til  livet og leder efter guld ved en flod i Zimbabwe. En 14-årig pige prostituerer sig selv i Kenyas hovedstad Nairobi. 11-årige Andrés Gomes maser sig igennem en lille håndgravet tunnel under jorden et sted i den mexicanske stat Chiapas i jagten på et stykke rav.  Og 10-årige Marc rydder træer med en machete i en kakaoplantage i Elfenbenskysten. 

“Far har ikke nogen penge, og så hjælper vi ham”, fortalte Marc, da Danwatch mødte ham i maj.

Over hele kloden er børn blevet sendt hjem fra skole på grund af faren for coronasmitte. For nogle er der mulighed for at få undervisning hjemmefra, men over 400 millioner børn har ikke nogen form for skolegang lige nu. Unicef vurderer, at det vil få mindst 24 millioner børn til at droppe helt ud af skole, og en meget stor del af dem vil i stedet ende i marken, i minen eller på gaden, hvor de i en desperat jagt på penge vil tage arbejde, der er farligt for dem. Dertil kommer problemer med sult, tvangsægteskaber og trafficiking af børn.

  • Den store historie: New York Times optegnede tidligere på efteråret de store linjer og fortalte, hvordan corona kan rulle flere års positiv udvikling tilbage. Det kan måske virke som et midlertidigt problem her under corona, men når børn først kommer i arbejde, kommer de sjældent tilbage i skole igen, siger eksperter. Læs mere her.
  • Fra vores egen verden: Selvom det nogle steder har været fremgang, gælder det langt fra alle steder. I maj kunne vi på Danwatch fortælle, at der var flere børnearbejdere i kakaoplantagerne i Elfenbenskysten end nogensinde før. Det er til trods for, at de store chokoladegiganter for 20 år siden lovede, de ville sætte en stopper for det.
  • Definitionen: Det er FN’s arbejdsmarkedsorganisation ILO, der definerer børnearbejde. Her kan du se, hvad der tæller som ‘farligt’ børnearbejde.
  • Den ubehagelige virkelighed: Det store billede kan virke alvorligt nok, men det er når man zoomer ind på de konkrete sager, at man virkelig forstår problemerne med børnearbejde. The Guardian fortæller om børn helt ned til 10 år, der graver efter guld i Zimbabwe under farlige forhold. Nyhedsbureauet AP fortæller om unge kenyanere, der prostituerer sig selv. Og Syracuse fortæller om mexicanske børn, der graver efter rav.

Andre nyheder:

Rydningen af Amazonas stiger

I oktober blev der ryddet 836 kvadratkilometer af Amazonas-regnskoven i Brasilien. Det er et usædvanligt højt tal for oktober måned og er 50 procent mere end sidste år, skriver Al Jazeera. Skovrydningen er steget voldsomt siden Jais Bolsonaro blev præsident i Brasilien, men vi er ikke uden ansvar i Danmark. Tidligere på efteråret kunne Danwatch afsløre, at danske banker og pensionskasser investerer i de slagterier og sojaproducenter, som er skyld i mest skovrydning.

Et flertal i FN vil bekæmpe plastic med ny aftale

En af de store konsekvenser ved vores voksende forbrug er, at naturen og særligt havene fyldes med plastic, som det tager årtusinder at nedbryde. Andelen af plastic, der ender i verdenshavene, forventes af blive tredoblet frem mod 2040, hvis der ikke gøres noget. Derfor har FN nedsat en arbejdsgruppe, der skal lave et udkast til en ny aftale, der kunne minde om klimaaftalen fra Paris. Ifølge The Guardian er mere end to tredjedele af FN’s medlemsstater åbne over for den nye aftale.

33 danske vindmøller er blevet væk i Kina

I et år har danske myndigheder og Politiken forsøgt at finde en vindmøllepark i Kina, som Danmark har betalt for og som skal kompensere for dansk CO2-udslip. Indtil videre er det ikke lykkedes.

Der er udbrudt krig i Vestsahara 

En 29-år gammel fredsaftale mellem det besatte Vestsahara og dets besætter Marokko er blevet revet i stykker. Først gennemførte Marokko en militær aktion i Vestsahara, og som svar på det meddelte Vestsaharas uafhængighedsbevægelse, at de havde opløst aftalen, skriver CNN. Aftalen gav egentlig Vestsahara og dets oprindelige folk saharawierne ret til at stemme om selvbestemmelse, men det har Marokko forhindret i tæt på 30 år. Sidste år skrev vi på Danwatch om de investeringer, som danske banker og pensionskasser havde i selskaber, der opererer i Vestsahara og forhindrer en fredelig løsning på konflikten. Vi har også skrevet om det danske rederi Ultrabulk, der har transporteret Fosfat fra Vestsahara.

Corona gør verden mindre demokratisk

I slutningen af oktober leverede den amerikanske tænketank deres årlige vurdering af demokratiets tilstand på globalt plan, og det var en nedslående en af slagsen. I 80 ud af 192 lande er det gået tilbage for demokratiet. Kun i Malawi er det gået frem. Zetland har set nærmere på rapporten og fundet frem til, at meget af det handler om corona, der bliver brugt som undskyldning til at forfølge aktivister og indføre skrappe hastelove. I foråret forsøgte vi på Danwatch at vise den foruroligende udvikling med vores serie Øjenvidner til en verden i lockdown.

Kom med til en af verdens mest forurenede floder

I dette fotoessay fra The Guardian kommer man helt ned i den Indonesiske flod Citarum, der er bogstaveligt talt er fyldt med lort og affald. Der lever ni millioner mennesker tæt ved floden og mange af dem har ikke andre steder at gøre af deres affald og afføring. Men vi er også med til at forurene Citarum, for langs med floden ligger 2.000 fabrikker, der blandt andet er med til at sikre, at vi kan få tøj på kroppen i vores del af verden. Og billederne, ja de er lige så smukke som de er grumme.

Det var alt for dette første nyhedsoverblik, der stadig er under udvikling. Vi har endnu ikke lagt os fast på overblikkets endelige form, så det er nu, du skal byde ind, hvis du har særlige ønsker.

Vil du gerne have det på mail? Er det for langt? Er det for kort? Er der nogle andre slags historier, du gerne vil have med? Vil du have det som podcast? Skal det komme oftere? Sjældnere?

Min email [email protected] er åben for alskens kommentarer.

Tak, fordi I læste med.

Cirka et år efter at have trukket sig fra det israelske marked må det amerikanske isfirma Ben & Jerry’s nu se sig tvunget tilbage til de ulovligt besatte områder i Palæstina. 

Det sker, efter at det verdensomspændende dagligvarekonglomerat Unilever, som ejer Ben & Jerry’s, har besluttet at sælge isfirmaets israelske forretninger til en israelsk forretningsmand for en ukendt sum. Det skriver blandt andre Al Jazeera.

Stifterne af Ben & Jerry’s meddelte efterfølgende på Twitter, at de var lodret uenige med Unilevers beslutning, og at de fortsat betragter salget af deres is i de besatte palæstinensiske områder som ikke værende i overensstemmelse med firmaets værdier.

Brancher: |
Virksomheder: |
Lande:
Mere

En lokal lastbilchauffør opdagede tirsdag 20 lig i den libyske ørken. De mange mennesker er tilsyneladende døde af tørst, efter deres bil brød sammen 120 kilometer fra grænsen til Tchad.

Det skriver Middle East Eye, som henviser til en pressemeddelelse fra en lokal redningstjeneste i regionen Kufra i Libyen.

To af de omkomne vurderes at være libyske statsborgere, mens resten formentlig er migranter fra Tchad, som blev smuglet ind i Libyen.

Netop Libyen er et af de mest populære steder for afrikanske migranter at blive smuglet over Middelhavet mod Europa. Sidste år blev 1.864 mennesker ifølge Euro-Mediterranean Human Rights Monitor meldt druknet eller savnet efter den farefulde færd.

Brancher:
Lande: |
Mere

Når man driver virksomhed, er man forpligtet til at sørge for, at ens forretninger ikke gør skade på mennesker og miljø. Det forventes derfor, at man laver grundige og konkrete risikovurderinger, inden man kaster sig ud i nye forretningseventyr.

Men det er ofte svært at komme efter de virksomheder, der ikke overholder de krav. En ny rapport fra OECD Watch viser nemlig, at OECD’s nationale kontaktpunkter, der er sat i verden for at behandle klager af den karakter, sjældent formår at skabe forandring.

Ud af de i alt 22 klagesager, som blev afsluttet i 2021 på tværs af de 50 kontaktpunkter, endte kun tre sager med, at virksomhederne fik kritik for ikke at følge retningslinjerne. Og ingen af disse sager førte til direkte ændringer ude i verden. To andre sager resulterede i, at virksomhederne selv lovede at gøre det bedre fremover.

Det danske klagekontor – som i øvrigt er det eneste i verden, der selv kan “vælge at behandle en konkret sag, som NCP Danmark f.eks. er blevet opmærksom på igennem medierne” – behandler typisk mindre end en enkelt sag om året.

Lande:
Mere

Børneslaver i Haiti, udnyttede migrantarbejdere i Portugal og klimaforandringernes påvirkning af menneskehandlen i Den Bengalske Bugt ved Indien og Bangladesh.

Disse historier er netop blevet hyldet af EU-Kommissionen, der for 30. gang har uddelt Lorenzo Natali Media-priserne til en række modige og talentfulde journalister. Det skriver blandt andre Journalisten.

Prisen gives til journalister, der beskæftiger sig med udvikling, demokrati og menneskerettigheder i især udviklingslande. 

I alt uddeles 3 priser: The Grand Prize, The European Prize og The Best Emerging Journalist Prize. Vinderen af hver kategori modtager foruden hæderen 10.000 euro.

Brancher:
Lande: | | | |
Mere

Fredag aften den 24. juni udspillede sig en af de værste katastrofer nogensinde for den lille spanske enklave Melilla i Marokko på Nordafrikas kyst. Det skriver EUObserver.

Op mod 2.000 mennesker satte i stormløb mod enklavens høje hegn i håbet om at kunne sætte ben på europæisk jord og dermed have ret til at søge asyl. 

Men kaosset skulle også koste mange livet. Myndighederne i Marokko siger, at 23 blev dræbt. En lokal NGO, den Marokkanske Sammenslutning for Menneskerettigheder (AMHD), mener, at 29 døde og påstår, at myndighederne har gravet 21 friske grave uden at forsøge at identificere de dræbte først.

Næsten et dusin NGO’er kræver nu en grundig undersøgelse af begivenhederne.

Flere end 500 formåede ifølge EUObserver at trænge ind til selve grænseområdet, og 130 lykkedes med at komme helt ind i Melilla. Hvad der efterfølgende skete med dem, fortæller historien intet om.

Brancher:
Lande: | |
Mere

Politiet i Grækenland har i flere tilfælde holdt asylansøgere fanget og tvunget dem til at deltage i ulovlige pushback-operationer og til at begå overgreb mod andre asylansøgere, der ankommer til Grækenland via Tyrkiet.

Det dokumenterer et omfattende samarbejde mellem tyske Der Spiegel, engelske The Guardian, franske Le Monde og det internationale researchcenter Lighthouse Reports.

Medierne har blandt andet talt med seks tidligere ’slavegjorte’ asylansøgere, som har været tvunget til at deltage i operationer og overgreb, og verificeret historierne gennem omfattende visuel dokumentation og analyse.

Ifølge undersøgelsen har asylansøgerne ikke modtaget nogen form for betaling men har været holdt indespærret, indtil de havde ’optjent’ deres ret til at blive sat på fri fod.

Brancher:
Lande: |
Mere

Fem unge mellem 17 og 31 år trækker nu EU’s lovgivning på klima-området for den europæiske menneskerettighedsdomstol. De fem unge har alle været berørt af skovbrande, ødelæggende oversvømmelser eller orkaner inden for de seneste år. Det skriver den britiske avis The Guardian.

Konkret er det EU’s relativt ukendte energichartertraktat (ECT), som de fem anklager for at stå i vejen for handling på klimaområdet. Traktaten har eksisteret siden 1990’erne og giver en række vidtgående rettigheder til virksomheder, heriblandt retten til at sagsøge stater for at indføre politikker, som kan mindske virksomhedernes profit.

“Det kan bare ikke være rigtigt, at den fossile industri er mere beskyttet end vores menneskerettigheder”, siger den 17-årige tyske gymnasieelev Julia til The Guardian. Hun er en del af søgsmålet som indbygger fra Ahr-dalen, som blev hærget af rekordstore oversvømmelser i sommeren 2021.

Temaer:
Lande:
Mere

Siden oktober 2021 og frem til i dag har Saudi-Arabien tvangsflyttet og sat flere hundredtusinder på gaden som led i en storstilet udviklingsplan for havnebyen Jeddah. Det skriver Amnesty International i en ny rapport.

Ifølge Amnesty påvirker tvangsflytninger og nedrivninger ind til videre over en halv million mennesker. De påvirkede er blevet varslet mellem seks uger og helt ned til 24 timer, inden de skulle være ude af deres hjem, og mange lever nu på gaden. Ifølge Amnesty er det en krænkelse af de involveredes rettigheder.

Samtidig kalder menneskerettighedsorganisationen selve udviklingsplanen diskriminerende, da det ifølge planen kun er saudiske statsborgere, som vil modtage økonomisk kompensation for tvangsflytningen. 47 procent af de påvirkede er ifølge Amnesty udenlandske statsborgere.

Lande:
Mere

En lastbil med 31 tons zink er kørt i Chillón, én af de tre floder som flyder igennem Perus hovedstad Lima. Det skriver Sky News.

Ifølge en række peruvianske medier og NGO’er transporterede lastbilen zink fra en mine, der er ejet af den britisk-schweizisk multinationale minegigant Glencore.

Ind til videre har zinken ført til synlig, omfattende forurening af floden og dens mange tilhørende fiskeopdræt. En tidlig rapport fra peruvianske myndigheder anslår ifølge Sky News, at 500 tons ørred er blevet dræbt af udslippet. Flere nærliggende landsbyer og lokalsamfund har organiseret protester og demonstrationer siden uheldet.

Virksomheder:
Lande:
Mere

Ekstrem vandmangel i Mexico har udfordret fem store virksomheder, der producerer sodavand og vand på flaske i den nordøstlige by, Monterrey. Det drejer sig om blandt andet om Heineken, Danone og Coca Cola.

60 procent af landet er underlagt restriktioner på drikkevand. Det skriver ngo’en Business and Human Rights Ressource Center.

Vandmanglen har ført til demonstrationer mod virksomhederne, og i 2020 blev et milliardprojekt droppet af det amerikanske bryggeri, Constellation Brands, da en folkeafstemning nedstemte planerne.

Temaer:
Lande:
Mere

Fem milliarder dollars. Så stor er puljen som små eller udfordrede samfund kan søge for at sikre rent drikkevand, skriver det amerikanske miljøagentur, EPA. Et par af problemerne er PFAS og PFOS eller flourstoffer, der også er fundet flere steder herhjemme, senest i Korsør.

Flourstofferne er udledt fra gamle brandstationer og militære øvelsespladser, da det findes i skum til brandslukning, men stofferne findes også i teflon, fødevareemballage af pap og papir, tøj og sko. De er mistænkt for at være hormonforstyrrende, påvirke immunsystemet og spontane aborter.

Milliardbevillingen skal både anvendes til målinger af flourstoffer i drikkevand, kvalitetstjek og rensning af vand.

Lande:
Mere
Ikke flere "Kort Nyt"
No more articles to load

Få det ugentlige

nyhedsoverblik

i din indbakke

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.