Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

nyhedsoverblik

Fra vores verden: Corona sender millioner af børn i arbejde

I dette første nyhedsoverblik ser vi nærmere på alle de børn, der ender i arbejde, fordi corona har lukket deres skole, og de alvorlige konsekvenser det kan have. Vi kommer også forbi Vestsahara, en af verdens mest forurenede floder og demokratiets tilstand.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Kære læsere

Velkommen til denne første udgave af vores nyhedsoverblik.

Som et medie, der primært beskæftiger sig med undersøgende journalistik og kan bruge flere måneder på en historie, føler vi ofte, at der er nogle vigtige ting, vi ikke når at få fortalt videre til jer. Derfor afprøver vi nu dette nye format, hvor vi hver anden uge fortæller jer det vigtigste, der er sket, inden for de ting vi beskæftiger os med.

Og her er det måske på sin plads, at vi forklarer, hvad det overhovedet er. Danwatch prøver helt grundlæggende at skabe en forbindelse til resten af verden ved at undersøge, hvilke forhold vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under. Vi holder særligt øje med, hvad danske virksomheder laver ude i verden. Og vi gør, hvad vi kan for at give stemme til de mennesker i andre lande, der arbejder og lever under tvivlsomme forhold.

I dette første nyhedsoverblik ser vi nærmere på ulovligt børnearbejde, som er et problem, vi ofte støder på, når vi undersøger, hvordan vores produkter bliver til. Og som er blevet et markant større problem under den nuværende pandemi.

Corona sender millioner af børn i arbejde

11-årige Rahul gennemroder skrald ved den indiske by Tumakuras i jagten på plastic. 15-årige Munesu står i mudder til  livet og leder efter guld ved en flod i Zimbabwe. En 14-årig pige prostituerer sig selv i Kenyas hovedstad Nairobi. 11-årige Andrés Gomes maser sig igennem en lille håndgravet tunnel under jorden et sted i den mexicanske stat Chiapas i jagten på et stykke rav.  Og 10-årige Marc rydder træer med en machete i en kakaoplantage i Elfenbenskysten. 

“Far har ikke nogen penge, og så hjælper vi ham”, fortalte Marc, da Danwatch mødte ham i maj.

Over hele kloden er børn blevet sendt hjem fra skole på grund af faren for coronasmitte. For nogle er der mulighed for at få undervisning hjemmefra, men over 400 millioner børn har ikke nogen form for skolegang lige nu. Unicef vurderer, at det vil få mindst 24 millioner børn til at droppe helt ud af skole, og en meget stor del af dem vil i stedet ende i marken, i minen eller på gaden, hvor de i en desperat jagt på penge vil tage arbejde, der er farligt for dem. Dertil kommer problemer med sult, tvangsægteskaber og trafficiking af børn.

 • Den store historie: New York Times optegnede tidligere på efteråret de store linjer og fortalte, hvordan corona kan rulle flere års positiv udvikling tilbage. Det kan måske virke som et midlertidigt problem her under corona, men når børn først kommer i arbejde, kommer de sjældent tilbage i skole igen, siger eksperter. Læs mere her.
 • Fra vores egen verden: Selvom det nogle steder har været fremgang, gælder det langt fra alle steder. I maj kunne vi på Danwatch fortælle, at der var flere børnearbejdere i kakaoplantagerne i Elfenbenskysten end nogensinde før. Det er til trods for, at de store chokoladegiganter for 20 år siden lovede, de ville sætte en stopper for det.
 • Definitionen: Det er FN’s arbejdsmarkedsorganisation ILO, der definerer børnearbejde. Her kan du se, hvad der tæller som ‘farligt’ børnearbejde.
 • Den ubehagelige virkelighed: Det store billede kan virke alvorligt nok, men det er når man zoomer ind på de konkrete sager, at man virkelig forstår problemerne med børnearbejde. The Guardian fortæller om børn helt ned til 10 år, der graver efter guld i Zimbabwe under farlige forhold. Nyhedsbureauet AP fortæller om unge kenyanere, der prostituerer sig selv. Og Syracuse fortæller om mexicanske børn, der graver efter rav.

Andre nyheder:

Rydningen af Amazonas stiger

I oktober blev der ryddet 836 kvadratkilometer af Amazonas-regnskoven i Brasilien. Det er et usædvanligt højt tal for oktober måned og er 50 procent mere end sidste år, skriver Al Jazeera. Skovrydningen er steget voldsomt siden Jais Bolsonaro blev præsident i Brasilien, men vi er ikke uden ansvar i Danmark. Tidligere på efteråret kunne Danwatch afsløre, at danske banker og pensionskasser investerer i de slagterier og sojaproducenter, som er skyld i mest skovrydning.

Et flertal i FN vil bekæmpe plastic med ny aftale

En af de store konsekvenser ved vores voksende forbrug er, at naturen og særligt havene fyldes med plastic, som det tager årtusinder at nedbryde. Andelen af plastic, der ender i verdenshavene, forventes af blive tredoblet frem mod 2040, hvis der ikke gøres noget. Derfor har FN nedsat en arbejdsgruppe, der skal lave et udkast til en ny aftale, der kunne minde om klimaaftalen fra Paris. Ifølge The Guardian er mere end to tredjedele af FN’s medlemsstater åbne over for den nye aftale.

33 danske vindmøller er blevet væk i Kina

I et år har danske myndigheder og Politiken forsøgt at finde en vindmøllepark i Kina, som Danmark har betalt for og som skal kompensere for dansk CO2-udslip. Indtil videre er det ikke lykkedes.

Der er udbrudt krig i Vestsahara 

En 29-år gammel fredsaftale mellem det besatte Vestsahara og dets besætter Marokko er blevet revet i stykker. Først gennemførte Marokko en militær aktion i Vestsahara, og som svar på det meddelte Vestsaharas uafhængighedsbevægelse, at de havde opløst aftalen, skriver CNN. Aftalen gav egentlig Vestsahara og dets oprindelige folk saharawierne ret til at stemme om selvbestemmelse, men det har Marokko forhindret i tæt på 30 år. Sidste år skrev vi på Danwatch om de investeringer, som danske banker og pensionskasser havde i selskaber, der opererer i Vestsahara og forhindrer en fredelig løsning på konflikten. Vi har også skrevet om det danske rederi Ultrabulk, der har transporteret Fosfat fra Vestsahara.

Corona gør verden mindre demokratisk

I slutningen af oktober leverede den amerikanske tænketank deres årlige vurdering af demokratiets tilstand på globalt plan, og det var en nedslående en af slagsen. I 80 ud af 192 lande er det gået tilbage for demokratiet. Kun i Malawi er det gået frem. Zetland har set nærmere på rapporten og fundet frem til, at meget af det handler om corona, der bliver brugt som undskyldning til at forfølge aktivister og indføre skrappe hastelove. I foråret forsøgte vi på Danwatch at vise den foruroligende udvikling med vores serie Øjenvidner til en verden i lockdown.

Kom med til en af verdens mest forurenede floder

I dette fotoessay fra The Guardian kommer man helt ned i den Indonesiske flod Citarum, der er bogstaveligt talt er fyldt med lort og affald. Der lever ni millioner mennesker tæt ved floden og mange af dem har ikke andre steder at gøre af deres affald og afføring. Men vi er også med til at forurene Citarum, for langs med floden ligger 2.000 fabrikker, der blandt andet er med til at sikre, at vi kan få tøj på kroppen i vores del af verden. Og billederne, ja de er lige så smukke som de er grumme.

Det var alt for dette første nyhedsoverblik, der stadig er under udvikling. Vi har endnu ikke lagt os fast på overblikkets endelige form, så det er nu, du skal byde ind, hvis du har særlige ønsker.

Vil du gerne have det på mail? Er det for langt? Er det for kort? Er der nogle andre slags historier, du gerne vil have med? Vil du have det som podcast? Skal det komme oftere? Sjældnere?

Min email jt@danwatch.dk er åben for alskens kommentarer.

Tak, fordi I læste med.

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Mange lande har brugt corona-pandemien som en undskyldning for at begrænse basale frihedsrettigheder og lukke øjnene for korruption, konkluderer den internationale ngo Transparency International, der netop har udgivet sit årlige korruptionsindex.

Transparency International advarer i sin årsrapport om, at “menneskerettighederne og demokratiet er under pres over hele verden” og understreger behovet for at intensivere korruptionsbekæmpelse og forsvare menneskerettighederne og demokratiet.

Transparency Internationals årlige index rangordner verdens lande i forhold til, hvor meget korruption, befolkningen mener, der er i det enkelte land og er som sådan kun en indikator for, hvor store korruptionsproblemer, der reelt er.

Vesteuropa og EU er den mindst korrupte region med en gennemsnitsscore på 66 ud af 100. Afrika syd for Sahara havde den laveste score med 33 ud af 100.

På førstepladsen som de mindst korrupte lande ligger Danmark, Finland og New Zealand med en score på 88 ud af 100 mulige point.

På trods af løfter og løfter på papiret om at bekæmpe korruption, fandt Transparency International, at 131 lande ud af 180 ikke gjorde fremskridt i bekæmpelsen af ​​korruption i løbet af det sidste årti.

I bunden finder man Sydsudan, Syrien og Somalia sammen med Venezuela, Yemen, Nordkorea, Afghanistan, Libyen, Guinea og Turkmenistan.

Mere

De store virksomheder og finansielle institutioner med størst potentiale til at bekæmpe global skovrydning ignorerer deres ansvar for at beskytte verdens skovene.

Det viser en undersøgelse, fortaget af ngo’en Global Canopy, der her gennemgået data fra 350 virksomheder, der beskyldes for at være de mest ansvarlige for skovrydning og analyseret 150 banker, investerings- og pensionsfonde, der finansierer disse virksomheder.

Ifølge Global Canopys analyse ignorerer hver tredje af de undersøgte virksomheder forpligtelsen til at tage hensyn til verdens skove i forbindelse med deres aktiviteter, mens to tredjedele af virksomhederne kun har forpligtet sig til at forhindre skovrydning i forbindelse med en del af deres aktiviteter.

Ifølge det franske nyhedabureau AFP besluttede COP26 at verdens virksomheder skal forhindre skovrydning.

Danwatch dækker løbende problemet med skovrydning, blandt andet i forbindelse med produktion af oksekød fra Sydamerika og produktion af soja til grisefoder.

Mere


Flere store firmaer trækker sig nu ud af Myanmar.

Det sker i kølavandet på, at de to store oliegiganter, franske TotalEnergies og amerikanske Chevron tidligere på måneden besluttede at forlade landet. Det skriver det norske medie Bistandsaktuelt.

Det franske energiselskab Voltalia pakket nu også sammen og forladet landet, som det seneste år har været styret af en militærjunta, der har slået hårdt ned på prodemokratiske aktivister og blandt fængslet den tidligere premierminister Aung San Suu Kyi.

Det samme gælder British American Tobacco der før kuppet den 1. februar 2021 havde mere end 100.000 ansatte.

Andre internationale har valgt at trappe deres aktiviteter ned, skriver Bistandsaktuelt.

Heriblandt det danske bryggerikoncern Carlsberg, som har omkring 450 ansatte i Myanmar. Carlsberg oplyser, at det sker, fordi efterspørgslen er faldet.

Danwatch har tidligere kulegravet flere internationale firmaers forbindelser til Myanmars militær, heriblandt Telenor, der har leveret følsomme brugerdata til militæret og bidraget til at kvæle landet frie presse. Telenor valgte sidste år at sælge sine aktiver til et kontroversielt lokalt firma med tætte forbindelser til militæret og har nu trukket sig ud af Myanmar.

Mere

Forureningen af Jorden med ​​plastik, pesticider, antibiotika og andre forurenende stoffer sker efterhåndnen i så voldsomt et tempo, at grænsen for, hvad vores planet kan kapere er overskrevet.

Det hævder et nyt studie fra Stockholms Universitet. Studiet er udført af 14 forskere fra frem lande under ledelse af Linn Persson, ekspert i kemisk forurening på Stockholms Environment Institute.

Allerede i 2015 konstaterede forskere, at Jordens kapacitet til at klare den menneskeskabte forurening var overskrevet på fire ud af ni parametre. Nu lyder konklusionen at det er tilfældet på fem parametre.

De ni typer forurening, som studiet vurderer er:

 • Klima 
 • Biodiversitet 
 • Fældning af skov (arealanvendelse
 • Forbrug af ferskvand
 • Forurening af luft med partikler
 • Nedbrydning af ozonlaget
 • Forsuring af havet.
 • Udslip af reaktivt kvælstof og fosfor til miljøet

Mere


På trods af klare løfter om at hjælpe regeringen med at redde klimaet via investeringer i grønne aktiver, mørklægger en række pensionsselskaber, præcist hvad de definerer som grønt. Det viser en rundspørge foretaget af FinansWatch

Blot otte ud 17 selskaber vil i rundspørgen svare på, hvilke investeringer man har talt med som grønne i indberetningen til finanssektorens klimapartnerskab med regeringen.

Både store kommercielle selskaber som PFA og Velliv samt arbejdsmarkedskasser som Industriens Pension, PKA og Lærernes Pension

Det møder skarp kritik fra blandt andre Klimarådet.

Danwatch skriver løbende om grønne og sorte investesteringer.

Mere

Den europæiske ngo Corporate Europe Observatory afdækker i en ny rapport, hvordan de store tech-firmaer som Google og Facebook forsøger at forhindre et kommende EU-forbud mod reklamer, der er målrettet den enkelte internetbruger.

Undersøgelsen blotlægger de stoer techvirksomheders lobbyindsats. Den viser blandt andet, at de fire største tech giganter Google, Facebook, Amazon og Microsoft har holdt ikke mindre end 66 møder med medlemmer af EU-Parlamentet for at forhindre, at den kommende lov rammer deres forretningsmodel, som i høj grad bygger på sporing og målretning af annoncer.

En nylig undersøgelse udført at YouGov blandt mere end 10.000 EU-borgere, at to tredjedele af unionens indbyggere mener, at det skal være muligt at bruge de store, digitale platforme uden at blive sporet.

EU har været i gang med at lovgive om digitale rettigheder siden 2020, og det franske formandskab forsøger i øjeblikket at få et nyt direktiv vedtaget inden sommer.

Mere

Norges Etiske Investeringsråd anbefaler, at pensionskasser og investeirngsforeninger sætter den globale kødproducent Marfrig Global Foods SA på observationslisten på grund af risikoen for, at virksomheden medvirker til alvorlige miljøskader.

Marfric sælger blandt andet oksekød til Danmark, som stammer fra den brasilianske regnskov og er under mistanke for at medvirke til ulovlig afbrænding og afskovning.

Kvægdrift er hovedårsagen til tabet af skov og biodiversitet i disse regioner og er forbundet med omdannelse af skov til græsarealer, skriver det etiske råd i sin vurdering.

Rådet konstaterer, at der sker illegal skovrydning på ejendomme i Marfrigs forsyningskæd og vurderer, at Marfrig ikke har gjort tilstrækkelig for at undgå at medvirke til skovrydning.

Danwatch, P1 Orientering og Reporter Brasil har tidligere har afsløret, at de danske importører Dencon Foods og KS Food Consult har solgt oksekød fra Marfriq til blandt andet SuperBrugsen, Kvickly og Jensens Bøfhus.

Mere

Næste gang du hiver din mobil op af lommen, kunne du overveje at bruge den til at tjekke, hvordan Kina får fat i netop de råstoffer som kobolt og kobber, der indgår i mobiler og anden elektronik.

En stor del af dem kommer blandt andet fra Congo, hvor tidligere præsident Joseph Kabila og hans nærmeste familie og venner har ladet sig købe af kinesiske købmænd.

Det har journalistsnetværket European Investigative Consortium (EIC) afdækket i en lang række artikler.

Hvis du er mere til dokumentarer, har BBC lavet den fremragende dokumentar Congos missing millions, der fortæller hele historien.

Mere

En række danske pensionskasser tæller deres investeringer i olieselskaber som Shell og BP med i deres opgørelser over “grønne investeringer”. Det viser en gennemgang, som FinansWatch har lavet. Samtidig vil kun otte ud af 17 pensionsselskaber fremlægge, hvilke aktier de har inkluderet i det grønne regnskab, viser en anden rundspørge, som Finanswatch har lavet.

Pensionsbranchen har som del af regeringens klimaberedskab for finanssektoren lovet at bidrage til den grønne omstilling. Ifølge brancheforeningen F&P har pensionskasserne i alt placeret 248 milliarder kroner i “grønne investeringer”. Men i den sum er aktier i verdens største olieselskaber altså åbenbart medregnet, skriver FinansWatch.

Mere

Danmarks største webshop Zalando reklamerer med, at mange af deres produkter er ‘bæredygtige’, fordi de for eksempel anvender en vis mængde økologisk bomuld. Men følge den danske markedsføringslov er produkterne sandsynligvis ikke er bæredygtige. Det skriver DR.

Forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen siger til DR, at hvis et produkt er bæredygtigt, så skal “hverken produktionen, anvendelsen eller bortskaffelsen belaste jordens ressourcer eller miljøet på en måde, som forringer de kommende generationers mulighed for at opfylde deres behov”.

Og den standard lever mange af Zalandos produkter nok ikke op til, vurderer eksperter til DR.

Forbrugerrådet Tænk meldte sidste år Zalando og andre webshops til Forbrugerombudsmanden for ikke at leve op til reglerne på området, og sagen er i øjeblikket under behandling. I mellemtiden har Forbrugerombudsmanden blandt andet indskærpet reglerne i en guide til danske virksomheder.

Temaer:
Virksomheder:
Lande: |
Mere

Siden 2018 har en særlig gruppe FN-eksperter advaret om, at alle Yemen-krigens parter – heriblandt den saudisk-ledede koalition – har begået mulige krigsforbrydelser i det ekstremt fattige land. I oktober 2021 blev en fornyelse af ekspertgruppens mandat imidlertid nedstemt i FN’s Menneskerettighedsråd. Afstemningen blev af iagttagere kaldt resultatet af saudisk lobbyarbejde, og menneskerettighedsorganisationer udtrykte stor bekymring for, at lukningen af ekspertgruppen kunne føre til flere overgreb i landet.

Nye opgørelser fra Yemen tyder nu på, at organisationerne kan have haft ret i deres bange anelser. Ifølge tal fra organisationen Yemen Data Project er mængden af koalitionens bombardementer steget med 43 procent på de to måneder fra oktober til december, og antallet af civile dræbte per måned er det højeste i 2,5 år.

“Mindst 32 civile blev dræbt og mere end 62 såret i december, hvilket er mere end de 11 foregående måneder til sammen”, skriver Yemen Data Project.

Danwatch har blandt andet afsløret, hvordan militært udstyr fra danske Terma er endt i Yemen-krigen, og hvordan danske Systematic er blevet ved med eksportere militært udstyr til krigens parter trods et dansk eksportstop.

Brancher: |
Virksomheder: |
Mere
Ikke flere "Kort Nyt"
No more articles to load

Få det ugentlige

nyhedsoverblik

i din indbakke

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.