Helt konkret tager Danwatch udgangspunkt i humanitær folkeret og FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhvervsliv (UNGP)

Den humanitære folkeret – der også kendt som krigens regler – er nedskrevet i Genéve-konventionen fra 1949.

Genéve-konventionen beskytter civile under konflikter og militære besættelser og forbyder tortur, kollektiv afstraffelse og flytning af besættelsesmagtens egne civile ind på besat område. Israel har underskrevet og ratificeret Genéve-konventionen, som derfor er gældende i de besatte palæstinensiske områder.

Hvad siger FN’s retningslinjer?

FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhvervsliv (UN Guiding Principles on Business and Human Rights, UNGP) bygger på humanitær folkeret og internationale menneskerettigheder og bidrager med klare retningslinjer for virksomheders ansvar for at forhindre krænkelser.

Virksomheder skal 1) undgå at forårsage eller bidrage til negativ påvirkning af menneskerettigheder gennem deres egne aktiviteter og adressere disse effekter, når de opstår, og 2) søge at forhindre eller afbøde negativ påvirkning, der er direkte forbundet til deres aktiviteter, produkter eller services af deres forretningsforbindelser, selvom de ikke selv har bidraget til disse negative indvirkninger.

Hvor transnationale virksomheder er involveret er deres hjemland forpligtet til at assistere både virksomheder og værtsland med at sikre, at virksomhederne ikke er involveret i krænkelser af menneskerettigheder, ifølge UNGP.

Særligt ansvar på besat land

UNGP blev vedtaget i 2011, og tre år senere i 2014 fremsatte en særligt nedsat arbejdsgruppe en detaljeret gennemgang af virksomheders ansvar i de besatte palæstinensiske områder.

UNGP’s arbejdsgruppe henviser til, at FN’s generalsekretær har fremhævet en række menneskerettigheder, der er påvirket negativt af israelsk bosættelsespolitik, inklusiv bygning af bosættelser, jordkonfiskering, tvangsforflytning og nedrivning af palæstinensiske beboelser, og mangel på beskyttelse mod vold fra bosættere.

Disse menneskerettigheder inkluderer, men er ikke begrænset til, retten til ikke-diskrimination, frihed, sikkerhed, fair retssag, bevægelsesfrihed, passende bolig, sundhed, uddannelse, arbejde og levestandard.

Virksomheder med direkte og indirekte forbindelse til aktiviteter i de besatte palæstinensiske områder bør være opmærksomme på stor risiko for meddelagtighed i krænkelser af palæstinenseres rettigheder.

Derfor er virksomheder, der enten selv har aktiviteter i bosættelser eller investeringer i andre virksomheder med direkte aktiviteter i besatte områder, ifølge FN’s arbejdsgruppe forpligtet til at foretage en forøget risikovurdering (enhanced due diligence) for at sikre, at deres aktiviteter ikke medvirker til krænkelser af menneskerettighederne.

En virksomheds ansvar for at respektere menneskerettighederne vejer altid tungere end national lovgivning og regulativer, hvilket konkret betyder, at selvom Israels nationale lovgivning tillader investeringer og aktiviteter i de besatte palæstinensiske områder, så kan en virksomheds aktiviteter stadig være i strid med FN’s retningslinjer.

Dog er der tale om retningslinjer, og der er derfor ingen sanktioner for virksomheder, der ikke handler i overensstemmelse med UNGP, hvilket er et yndet kritikpunkt af FN’s retningslinjer.

Hvis virksomhederne finder negativ påvirkning af menneskerettighederne i deres leverandør- eller varekæder, er de forpligtet til at gribe ind og om nødvendigt ophøre samarbejdet, hvis krænkelserne ikke ophører.

1. Africa Israel Properties (ISRAEL)

Africa Israel Properties er et israelsk selskab, der står for koordineringen af AFI Groupsejendomsaktiviteter i Israel og verden over. En majoritet af Africa Israel Properties’ aktier (55%) ejes af AFI Group, en af Israels største investeringsgrupper, kendt for sin involvering i adskillige byggeprojekter på Vestbredden igennem underselskabet Danya Cebus. Gruppen kontrolleres af Lev Leviev og ejer hundredvis af underselskaber i Israel og verden over. AFI Group ejer også 37,5 procent af P.L.H. Lighting Engineering, som leverer lyspæle til byggeprojekter i ulovlige bosættelser og til Jerusalem Light Rail, der er bygget delvist på besat område og forbinder ulovlige bosættelser med Vestjerusalem. Grundet sine aktiviteter i og omkring de ulovlige bosættelser på Vestbredden har PenSam, Danica Pension, Danske Invest, Københavns Kommune ekskluderet AFI. Danwatch har kontaktet Africa Israel Properties gennem AFI Group men har ikke fået svar. AFI udtalte i 2013 til ngo’en Business and Human Rights Ressource Center, at de ikke anerkendte anklagerne i forbindelse med underselskabet Danya Cebus, da de ikke anser bosættelsen Gilo i Østjerusalem som en bosættelse.

2. Alstom (FRANKRIG)

Alstom er en fransk energi- og transportvirksomhed, der er involveret i bygning og vedligeholdelse af letbanen i Jerusalem, der er bygget delvist på besat område og forbinder ulovlige bosættelser med Vestjerusalem. Alstom ejer 80 procent af EPC-konsortiet og ejer 100 procent af Citadis Israel, der i 2002 skrev kontrakt på vedligeholdelse af letbanen i 28 år. I 2015 bød Alstom ydermere på et udbud på 630 millioner euro fra Israel Railways om elektrificering af 420 km jernbanespor, herunder A1, som skærer ind over det besatte Vestbredden. Alstom vandt dog ikke udbuddet. Alstom bekræfter disse aktiviteter i et svar til Danwatch i november 2016.

 

3. Altice (HOLLAND)

Altice er et multinationalt teleselskab med hovedsæde i Amsterdam. Gennem ejerskab af Hot Telecommunications Systems ogHot Mobile står Altice bag opførelsen af 121 antenner på Vestbredden samt telekommunikationsydelser som kabel tv og telefoni til ulovlige bosættelser. Hot Mobile betaler ydermere licens til israelske bosættelser, mens Hot Telecommunications Systems driver kundeservice-kontorer i bosættelserne af ​​Ma’ale Adumim og Pisgat Ze’ev. Danwatch har kontaktet Altice men har ikke fået svar. Altice har ikke tidligere offentligt forholdt sig til mulige negative påvirkninger af menneskerettigheder ved deres aktiviteter i de besatte palæstinensiske områder.

4. Azrieli Group (ISRAEL)

Azrieli Group er et israelsk ejendomsinvesteringsselskab, der står bag en række af Israels største kontorejendomme og 15 store butikscentre. Azrieli Group ejer 4,6 procent af Leumi Bank (se profil) og 100 procent af Granite HaCarmel, der ejer Sonol, som har tankstationer og butikker i ulovlige israelske bosættelser på det besatte Vestbredden, herunder Ariel, Ma’ale Efraim, Ma’ale Adumim, Kedumim, Eli, Kfar Adumim, og Almo, samt i Østjerusalem i Ramot Alon og Sheikh Jarrah. Danwatch har kontaktet Azrieli Group men har ikke fået svar. Azrieli Group har ikke tidligere offentligt forholdt sig til mulige negative påvirkninger af menneskerettigheder ved deres aktiviteter i de besatte palæstinensiske områder.

5. Bank Hapoalim (ISRAEL)

En af Israels største banker, som er dybt involveret i udvikling og opførsel af ulovlige bosættelser på Vestbredden. Bank Hapoalim har bankfilialer i en række ulovlige bosættelser og yder private lån og boliglån til bosættere, virksomheder og bosættermyndigheder. Banken finansierer også Jerusalem Light Rail, der er bygget delvist på besat område og forbinder ulovlige bosættelser med Vestjerusalem. Brancheorganisationen The Association of Banks in Israel bekræfter over for Danwatch december 2016, at israelske banker har en lang række forskellige aktiviteter i de besatte palæstinensiske områder, da bankerne ikke differentierer mellem Israel og de besatte områder i deres forretninger. Danwatch har kontaktet Bank Hapoalim men har ikke fået svar.

Læs mere i seneste undersøgelse: Forretning på forbudt land
Ekskluderet af: PenSam

6. Bank Leumi (ISRAEL)

En af Israels største banker, som er dybt involveret i finansiering, udvikling og opførsel af ulovlige bosættelser på Vestbredden. Leumi har også bankfilialer i en række ulovlige bosættelser og yder private lån og boliglån til bosættere, virksomheder og bosættermyndigheder. Azrieli Group (se profil) ejer 4,6 procent af Leumi. Brancheorganisationen The Association of Banks in Israel bekræfter over for Danwatch december 2016, at israelske banker har en lang række forskellige aktiviteter i de besatte palæstinensiske områder, da bankerne ikke differentierer mellem Israel og de besatte områder i deres forretninger.

Læs mere i seneste undersøgelse: Forretning på forbudt land

 

7. Bezeq (ISRAEL)

Israels største teleselskab, der har udbygget omfattende infrastruktur til telefoni på det besatte Vestbredden for at kunne levere ydelser til ulovlige bosættelser. Bezeq betaler ydermere licens for opstilling af antenner til en lang række ulovlige bosættelser – endda også til såkaldte outposts, som er små bosættelser, der også er ulovlige ifølge israelsk lovgivning. B Communications, der er et underselskab af Internet Gold, ejer 26,34 procent af Bezeq. Tilbage i 2011, konfronterede Business and Human Rights Resource Centre Bezeq men fik intet svar. Danwatch har kontaktet Bezeq men har ikke fået svar.

8. B Communications (ISRAEL)

B Communications Ltd er et holdingselskab, som ejer 26,34% af Bezeq(se profil), Israels største teleudbyder, der har udbygget omfattende infrastruktur til telefoni på det besatte Vestbredden for at kunne levere ydelser til ulovlige bosættelser. B Communications er desuden et underselskab af Internet Gold Ltd, og er en del af Eurocom Group.

 

9. Caterpillar Inc. (USA)

Caterpillar Inc. er en amerikansk producent af byggemaskiner, som længe har været i søgelyset for at levere produkter til den israelske hær. Allerede i 2004 anbefalede ngo’en Human Rights Watch Caterpillar at indstille salget af maskiner til den israelske besættelsesmagt, fordi deres bulldozere var “det primære våben til nedrivning af palæstinensiske hjem, landbrug og infrastruktur i strid med krigens love”. Caterpillar maskiner har også været anvendt til konstruktionen af den ulovlige separationsmur, bosættelser, bosættelsesinfrastruktur og afspærringer, der begrænser palæstinenseres bevægelsesfrihed. I en rapport fra 2012 til FN’s General Forsamling skrevet af Særlig Udsending for FN til de besatte palæstinensiske områder, Richard Falk, bliver Caterpillars aktiviteter på besat land fremhævet sammen med en række andre selskaber. I januar 2015 video dokumenterede OCHA oPt nedrivning i byen Hebron, hvor en Caterpillar maskine bruges. Caterpillar udtaler til Business & Human Rights Resource Centre tilbage i 2011 at: “Caterpillar cannot monitor the use of every piece of its equipment around the world. However, we recognize the responsibility companies have to encourage the constructive use of their products.” Danwatch har kontaktet Caterpillar men har ikke et svar.

 

10. Cellcom (ISRAEL)

Et af Israels største teleselskaber, der har bygget omfattende infrastruktur til telefoni på det besatte Vestbredden for at kunne levere ydelser til ulovlige bosættelser. Cellcom opererer også servicebutikker i bosættelserne Ariel, Modi’in Illit og Beitar Illit. Cellcom har opstillet 241 antenner og andet udstyr på det besatte Vestbredden og Golanhøjderne. Selskabet betaler licens til en lang række ulovlige bosættelser for opstilling af antenner – endda også til såkaldte outposts, som er små bosættelser, der også er ulovlige ifølge israelsk lovgivning. I 2015 henvendte Business and Human Rights Ressource Centre sig til Cellcom, som valgte ikke at svare på anklagerne. Danwatch har kontaktet Cellcom men har ikke fået svar.

 

11. Cemex (MEXICO)

Den mexicanske cement virksomhed Cemex ejer igennem underselskabet Readymix tre cementfabrikker i industrizoner i Atarot, Mishor Adumim og Mevo Horon på besat palæstinensisk område, ifølge virksomhedens egen hjemmeside. Readymix har derudover også leveret cement til en lang række ulovlige byggeprojekter som f.eks. separationsmuren og bosættelser samt checkpoints, der begrænser den besatte befolknings ret til at bevæge sig frit. I en rapport fra 2012 til FN’s General Forsamling skrevet af Særlig Udsending for FN til de besatte palæstinensiske områder, Richard Falk, bliver Cemex’ aktiviteter på besat land fremhævet sammen med en række andre selskaber. I mange år ejede Cemex 50 procent af stenbruddet Yatir på det besatte Vestbredden men i september 2015 meddelte selskabet, at de havde solgt deres andel til Kfar Giladi Quarries. Cemex har gentagne gange kommenteret kritikken af virksomhedens aktiviteter i de besatte palæstinensiske områder. Cemex fastholder, i modstrid med international lov, at bosættelser, der er godkendt af Israel, ikke er ulovlige. I august 2016 satte Cemex Readymix til salg. Danwatch har besøgt fabrikkerne i Atarot og Mishor Adumim i oktober 2016 og fundet aktivitet. Danwatch har kontaktet Cemex men har ikke fået svar.
Ekskluderet af: Nordea Liv & Pension, Nordea Invest, Kommunal Landspensjonskasse (NO)

 

12. CNH Industrial (ITALIEN/UK)

CNH Industrial er et multinationalt firma, som producerer byggemaskiner og erhvervskøretøjer. Deres byggemaskiner er blevet anvendt til konstruktionen af bosættelser, infrastruktur, industrizoner og separationsmuren, og til at nedrive palæstinensiske huse i landsbyerne Khirbet M’fakara, Susya og Bir al-‘Id på Vestbredden. CNH EX355 gravemaskiner blev brugt under opførelsen af den ulovlige israelske outpost Leshem og blev senest dokumenteret brugt sommeren 2014 under opførelsen af separationsmuren langs de palæstinensiske landsbyer Bidu, Bil’in og Ni’lin. CNH ejer derudover mærket Iveco, som også er blevet brugt til nedrivning af palæstinensiske huse. Danwatch har kontaktet CNH Industrial men har ikke fået svar. CNH Industrial har ikke tidligere offentligt forholdt sig til mulige negative påvirkninger af menneskerettigheder ved deres aktiviteter i de besatte palæstinensiske områder.

13. Delek Group (ISRAEL)

Delek Group og dets underselskaber sælger og distribuerer brændstof og olie. Ifølge firmaets egen hjemmeside, driver Delek Group tankstationer samt butikskæden Menta og underselskabet Joe Gourmet Coffee i adskillige bosættelser på det besatte Vestbredden. Delek Group ejer derudover 52 procent af finans- og forsikringskoncernen Phoenix Holdings, som ejer en del af Gilat Satellite Networksder har opsat antenner i Azzun Atma, Beit Iba og Anata checkpoints og Shu’afat flygtningelejr på det besatte Vestbredden. Danwatch har kontaktet Delek, som bare svarer kort: “Delek Group acts in accordance with the law and rejects the allegations”.

14. Delta Galil (ISRAEL)

Delta Galil er en israelsk tekstilproducent, som har flere butikker i de ulovlige bosættelser Ma’ale Adumim og Pisgat Ze’ev på det besatte Vestbredden. Delta butikkerne har en lang række aftaler med kendte mærker og sælger blandt andet Nike, Puma, Tommy Hilfiger, Lacoste m.fl. Danwatch har kontaktet Delta Galil men har ikke fået svar. Delta Galil har ikke tidligere offentligt forholdt sig til mulige negative påvirkninger af menneskerettigheder ved deres aktiviteter i de besatte palæstinensiske områder.

15. Electra Ltd (ISRAEL)

Electra Ltd. er et konglomerat af israelske og internationale selskaber med fokus på elektromekaniske systemer, ejendomsudvikling og infrastruktur. Gennem underselskaber er Electra Ltd. involveret i adskillige projekter i de besatte palæstinensiske områder. Bl.a. via Katzenstein Adler, der opererer en næsten 5.000 m2 stor fabrik i Barkan industrizone på Vestbredden. Electra Construction har bygget 141 boliger i bosættelsen Har Homa i Østjerusalem og 52 boliger i bosættelsen Ma’ale Adumim. Danwatch har kontaktet Electra Ltd. men har ikke fået svar. Electra Ltd. har ikke tidligere offentligt forholdt sig til mulige negative påvirkninger af menneskerettigheder ved deres aktiviteter i de besatte palæstinensiske områder.

16. Expedia Inc. (USA)

Expedia Inc. er en online rejseudbyder med lokale afdelinger i mere end 70 lande. Expedia ejer bl.a. Hotels.com, der udbyder hoteller i bosættelser på det besatte Vestbredden, blandt andet Almog Kibbutz Hotel og Kalia Kibbutz Holiday Village ved Det Døde Hav. Danwatch har kontaktet Expedia Inc. men har ikke fået svar. Expedia Inc. har ikke tidligere offentligt forholdt sig til mulige negative påvirkninger af menneskerettigheder ved deres aktiviteter i de besatte palæstinensiske områder.

17. G4S plc (UK)

G4S plc er verdens største sikkerhedsfirma med speciale i levering af sikkerhed og relaterede tjenester. G4S Israel, underselskab af G4S plc, leverer sikkerhedsteknologi til checkpoints, bosættelser og israelske fængsler, der huser palæstinensiske fanger i strid med international lovgivning. I en rapport fra 2012 til FN’s General Forsamling skrevet af Særlig Udsending for FN til de besatte palæstinensiske områder, Richard Falk, bliver G4S’ aktiviteter på besat land fremhævet sammen med en række andre selskaber. G4S bekræfter disse aktiviteter i et svar til Danwatch november 2016. I december 2016 meddelte G4S, at de har solgt G4S Israel til FIMI Opportunity Funds, et israelsk investeringsselskab. Salget ventes godkendt inden for de tre første måneder af 2017. G4S beholder en mindre andel i et politiakademi sammen med FIMI og Shikun and Binui, Israels førende infrastruktur- og ejendomsmægler-gruppe. Shikun & Binui er grundet deres forbindelse til aktiviteter på det besatte Vestbredden ekskluderet siden 2012 af Norway Government Pension Fund Global (NO).

18. General Mills, Inc. (USA)

Den amerikanske fødevaregigant General Mills’ produkter produceres af den israelske virksomhed Shalgal (Food) Ltd. i deres fabrik i den ulovlige industrizone Atarot. Shalgal (Food) Ltd. bekræfter disse aktiviteter i en samtale med Danwatch.

 

19. HeidelbergCement Group (TYSKLAND)

HeidelbergCement er en tysk cementproducent, som ejer det israelske selskab Hanson Israel, der har fire fabrikker på det besatte Vestbredden: Betonanlæg i Modi’in Illit og Atarot, og en asfaltfabrik og et stenbrud syd for Elkana, hvor naturressourcer udvindes til israelsk brug. Som en konsekvens af sine aktiviteter på besat område betaler Heidelberg skat til bl.a. Samaria Regional Council, som servicerer 25 ulovlige bosættelser. Danwatch har kontaktet HeidelbergCement men har ikke fået svar. I forbindelse med PFA’s eksklusion af HeidelbergCement, på baggrund af deres aktiviteter på det besatte Vestbredden, udtalte HeidelbergCement i 2015, at de bekræfter deres aktiviteter. I deres udtalelse skriver de, at “palæstinenserne også drager nytte af deres aktiviteter på besat land”.
Ekskluderet af: PFA Pension, PFA Asset, PenSam

20. Hertz Global Holdings, Inc. (USA)

Hertz biludlejning er gennem sit ejerskab af Thrifty Car Rental forbundet til den israelske biludlejningsvirksomhed Albar, der har en filial i den ulovlige bosættelse Modi’in Illit. Danwatch har kontaktet Hertz men har ikke fået svar. Hertz har ikke tidligere offentligt forholdt sig til mulige negative påvirkninger af menneskerettigheder ved deres aktiviteter i de besatte palæstinensiske områder.

 

21. Hewlett-Packard (USA)

HP er en teknologivirksomhed, der opererer i 178 lande over hele verden. I løbet af 2008 gennemførte HP købet af EDS Israel, som siden har været en del af HP under det nye navn HP Enterprise Services Israel. I oktober 1999 indgik EDS Israel en aftale med det israelske forsvarsministerium om at udvikle, installere og løbende vedligeholde Basel-systemet, som er et automatiseret biometrisk kontrolsystem med hånd- og ansigtsgenkendelse af palæstinensere. Systemet opereres i mere end 20 forskellige ulovlige militære checkpoints og er finansieret af USA ifølge Wye River Memorandum, en aftale fra 1998 mellem Israel og Det Palæstinensiske Selvstyre. I en rapport fra 2012 til FN’s General Forsamling skrevet af Særlig Udsending for FN til de besatte palæstinensiske områder, Richard Falk, bliver HPs aktiviteter på besat land fremhævet sammen med en række andre selskaber. I 2016 har det israelske forsvarsministerium informeret om, at HP fortsat står for Basel-systemet indtil den 31. december 2017. I 2015 blev HP delt i to selvstændige selskaber: Hewlett Packard Enterprise (HPE) og Hewlett Packard Inc. (HPI). HPE bekræfter disse aktiviteter i et svar til Danwatch november 2016.

22. Hyundai Heavy Industries (SYDKOREA)

Koreanske Hyundai er verdens største skibsbygger og producerer derudover en række byggemaskiner, som den israelske virksomhed Efco Equipment importerer til det israelske marked. Hyundais gravemaskiner er blevet brugt til husnedrivninger i de palæstinensiske kvarterer Beit Hanina, Silwan, Tsur Baher, Issawiya og At-Tur i Østjerusalem og i Beit Jala, Jawaya og Derath på Vestbredden. Hyundai blev i 2011 konfronteret med disse aktiviteter men valgte ikke at svare. En husnedrivning blev i november 2016 dokumenteret i Wadi al-Joz i Østjerusalem. Danwatch har kontaktet Hyundai men har ikke fået svar.

 

23. Matrix IT (ISRAEL)

Matrix IT er en af de største it-grupper i Israel. Matrix IT har to kontorer i den ulovlige bosættelse Modi’in Illit på det besatte Vestbredden. Derudover servicerer Matrix IT bl.a. Bank Leumi og Mizrahi-Tefahot Bank. Danwatch har kontaktet Matrix IT men har ikke fået svar. Matrix IT har ikke tidligere offentligt forholdt sig til mulige negative påvirkninger af menneskerettigheder ved deres aktiviteter i de besatte palæstinensiske områder.

24. Mizrahi-Tefahot Bank (ISRAEL)

En af Israels største banker, som er dybt involveret i finansiering, udvikling og opførsel af ulovlige bosættelser på Vestbredden. Mizrahi-Tefahot har også bankfilialer i en række ulovlige bosættelser igennem sine underselskaber og yder private lån og boliglån til bosættere, virksomheder og bosættermyndigheder. Brancheorganisationen The Association of Banks in Israel bekræfter over for Danwatch december 2016, at israelske banker har en lang række forskellige aktiviteter i de besatte palæstinensiske områder, da bankerne ikke differentierer mellem Israel og de besatte områder i deres forretninger.

25. Motorola Solutions Inc. (USA)

Motorola Solutions Inc. er en amerikansk teknologivirksomhed med speciale i sikkerhed, mobile computere og infrastruktur for trådløse kommunikationsnetværk. Motorola Solutions’ israelske afdeling, Motorola Solutions Israel, var selskabets første afdeling udenfor USA. I en rapport fra 2012 til FN’s General Forsamling skrevet af Særlig Udsending for FN til de besatte palæstinensiske områder, Richard Falk, bliver Motorolas aktiviteter på besat land fremhævet sammen med en række andre selskaber. Motorola Solutions Israel udvikler og leverer avancerede kommunikations- og sikkerhedsservices til bosættelser, statslige og private sikkerhedsagenturer i Israel og resten af verden. Blandt andet det virtuelle hegn MotoEagle, som selskabet i mere end ti år har drevet i 47 israelske bosættelser og langs separationsmuren. Dette system er også i brug ved separationsmuren, muren omkring Gaza og militære baser. Af denne årsag har Nykredit Invest i 2016 valgt at ekskludere Motorola. Danwatch har kontaktet Motorola Solutions. Motorola skriver i et svar til Danwatch, at de ikke ønsker at kommentere.
Ekskluderet af: Nykredit Invest, PenSam

 

26. OSI Systems, Ltd. (USA)

OSI Systems er et amerikansk selskab, der ejer Rapiscan Systems, som leverer skanningsmaskiner i samarbejde med G4S Israel til israelske checkpoints på besat område ved Betlehem, Qalandiya og Østjerusalem. Danwatch har kontaktet OSI Systems men har ikke fået svar. OSI Systems har ikke tidligere offentligt forholdt sig til mulige negative påvirkninger af menneskerettigheder ved deres aktiviteter i de besatte palæstinensiske områder.

 

27. Partner Communications Services, Inc. (ISRAEL)

Partner Communications Services, Inc. er en tele- og internetudbyder, som har mere end 208 antenner og andet telekommunikationsudstyr på det besatte Vestbredden og Golanhøjderne og betaler betaler licens til ulovlige bosættelser – endda også til outposts, som er ulovlige ifølge israelsk lovgivning. Udover infrastrukturen og serviceringen af bosættere, har Partners også et kundeservicecenter i den ulovlige bosættelse Ariel. Partners havde siden 1997 brand partnerskab med det franske teleselskab OrangeI februar 2016 trak Orange sig, grundet aktiviteter i de israelske bosættelser i de besatte palæstinensiske områder. Danwatch har kontaktet Partners men har ikke fået svar.

 

28. PayPal (USA)

Paypal er en amerikansk udbyder af online betaling og pengeoverførsler. Via sit samarbejde med israelske banker tilbyder Paypal israelske borgere i ulovlige bosættelser på Vestbredden sin service mens palæstinensere på Vestbredden ikke har mulighed for at bruge tjenesten. PayPal bekræftede dette i oktober 2016 uden dog at forholde sig til mulig negative påvirkninger af menneskerettigheder. Danwatch har kontaktet PayPal men har ikke fået svar.

 

29. Paz Oil Company Ltd. (ISRAEL)

Israels største olieselskab med benzinstationer i en lang række ulovlige bosættelser som Ma’ale Adumim, Kiryat Arba, Pisgat Ze’ev, Gilo, Karnei Shomron og Ofra. Paz Oil leverer også gas til boliger i den ulovlige bosættelse Ma’ale Adumim og outpost’en Havat Maon gennem underselskabet PazGas. Danwatch har kontaktet Paz Oil men har ikke fået svar. Paz Oil har ikke tidligere offentligt forholdt sig til mulige negative påvirkninger af menneskerettigheder ved deres aktiviteter i de besatte palæstinensiske områder.

 

30. Phoenix Holdings (ISRAEL)

Phoenix Holdings er en af ​​Israels største finans- og forsikringskoncerner. Phoenix Holdings er en stor aktionær i Gilat Satellite Networks (se profil), som har opsat antenner i Azzun Atma, Beit Iba og Anata checkpoints og Shu’afat flygtningelejr på det besatte Vestbredden. Delek Group (se profil) ejer 52 procent af Phoenix.

 

31. Shufersal Ltd. (ISRAEL)

Israelsk supermarkedkæde med filialer i de ulovlige bosættelser Ma’ale Adumim, Gilo og industrizonen Mishor Adumim. Derudover sælger Shufersal adskillige produkter produceret i ulovlige bosættelser som f.eks. agurker og ris fra Maya Foods i industrizonen Mishor Adumim og rengøringsprodukter fra Plasto Polishproduceret i industrizonen Barkan på besat område. Underselskabet Yesh (også supermarkedskæde) har filialer i Modi’in Illit, Ariel, Beitar Illit og Ramat Eshkol. Danwatch har kontaktet Shufersal men har ikke fået svar. Shufersal har ikke tidligere offentligt forholdt sig til mulige negative påvirkninger af menneskerettigheder ved deres aktiviteter i de besatte palæstinensiske områder.

 

32. Siemens AG (TYSKLAND)

Siemens AG er en tysk industrikoncern specialiseret indenfor energi, industri, sundhedspleje og infrastruktur. I 2000 blev Siemens Israel Ltd etableret og siden har virksomheden gennemført indkøb og investeringsaktiviteter for mere 1 milliard euro i Israel. På det besatte Vestbredden har Siemens installeret trafikale kontrolsystemer som en del af israelsk infrastruktur, som palæstinensere nægtes adgang til, bl.a. road 5 og 443, samt indgangen til industrizonen Mishor Adumim på road 1. Siemens forklarer over for Danwatch december 2016, at de ikke har installeret noget på road 5 og 443 de seneste 10 år. Siemens har derudover i 2009-2011 leveret 108 togvogne til Israel Railways, der siden 2001 har arbejdet på udviklingen af en ny højhastihedslinje mellem Tel Aviv og Jerusalem, som skærer ind over det besatte Vestbredden. Deutsche Bahnvalgte af samme årsag at trække sig fra projektet i 2011. Ifølge Siemens vil deres tog ikke køre på A1 grundet tekniske specifikationer. Imidlertid har Siemens i september 2016 afgivet et bud på et udbud fra Israel Railways om 330 dobbeltdækker elektriske vogne til A1 linjen, som er sat til at åbne i april 2018. Dette bud er ikke afgjort endnu. I 2015 placerede Siemens også et bud på et udbud fra Israel Railways om elektrificeringen af 420 km jernbanespor inklusiv A1. Siemens vandt ikke udbuddet.

 

33. The Priceline Group Inc. (USA)

Booking.com er ejet af The Priceline Group Inc., som udbyder rejser og andre relaterede tjenester. Booking.com udbyder hoteller og værelser i ulovlige bosættelser på det besatte Vestbredden, blandt andet Tekoa Lodge i Tekoa, Nof Canaan i Kfar Adumim, Almog Kibbutz Hotel, Kalia Kibbutz Hotel, Metsoke Dragot Hotel, Hasmonean Room Apartment i Modi’in Illit og Nofei Yarden i Mitzpe Yeriho. Danwatch har kontaktet Priceline Group men har ikke fået svar. Priceline Group har ikke tidligere offentligt forholdt sig til mulige negative påvirkninger af menneskerettigheder ved deres aktiviteter i de besatte palæstinensiske områder.

34. Volvo Group (SVERIGE)

Volvo Group er et svensk industrikonglomerat, der producerer konstruktionsmaskiner, lastbiler, busser, og bådmotorer. Underselskabet Volvo Busesejer 26,5 procent af Merkavim, der leverer pansrede busser til Egged buslinjer på det besatte Vestbredden, hvor Volvo Group busser også bruges som transportmiddel. Egged kører særlige buslinjer til næsten alle ulovlige bosættelser, herunder også outposts. De resterende 73.4 procent af Merkavim ejes af Mayers Cars & Trucks, som er eneforhandler af Volvo i Israel.To Volvo-certificerede værksteder drives i de ulovlige industrizoner Mishor Adumim og Atarot på det besatte Vestbredden. I en rapport fra 2012 til FN’s General Forsamling skrevet af Særlig Udsending for FN til de besatte palæstinensiske områder, Richard Falk, bliver Volvo Groups aktiviteter på besat land fremhævet sammen med en række andre selskaber. Volvos gravkøer benyttes også af den israelske hær til nedrivning af palæstinensiske huse på besat område, seneste dokumenteret i februarapril og oktober 2016 i landsbyerne Jinba, Halaweh, Um Al Kher og i Jordandalen. Danwatch har kontaktet Volvo Group men har ikke fået svar. I forbindelse med husnedrivninger udtalte Volvo Group tilbage i 2011, at “Volvo hverken kan eller vil vælge side i internationale konflikter […] Vi beklager hvis de bliver brugt til destruktive formål, men det forhindrer os i at tro, at vores gravemaskiner og vogne i det store hele er med til at gøre verden til et bedre sted.”

Her får du et overblik over vigtigste initiativer, der fulgte i kølvandet på Rana Plaza-tragedien, der kostede mindst 1134 mennesker livet.

Partnerskab for ansvarlig tekstilproduktion

I maj 2013 indgik den danske regering, fagforeninger, folkelige organisationer og hovedparten af den danske tøj- og tekstilbranche et partnerskab for ansvarlig tekstilproduktion i Bangladesh.
Partnerskabet sætter fokus på tekstilarbejdernes rettigheder, sikkerhed, grønnere produktion og øget gennemsigtighed i leverandørkæderne. Partnerne har taget initiativ til en stribe aktiviteter, blandt andet informationsmøder om Aftalen om Brand- og Bygningssikkerhed og dialogmøder med fagbevægelser fra Bangladesh. Aktiviteterne koordineres i regi af Dansk Initiativ for Etisk Handel (DIEH).

Dansk Initiativ for Etisk Handel

DIEH er sat i verden for at fremme en international handel, der respekterer arbejdstager- og menneskerettigheder og bidrager til en bæredygtig udvikling i udviklingslandene og de nye vækstøkonomier. Det gør DIEH konkret ved fungere som et forum for udveksling af viden og erfaring mellem erhvervsliv, fagbevægelse, NGO’er og offentlige instanser om fælles løsninger på problemer med etisk handel. Virksomheder kan bruge DIEH til at få vejledning og konkrete redskaber til etisk handel og ansvarlig leverandørstyring.

Udenrigsministeret: 25 mio. til bedre arbejdsforhold

Danmark giver yderligere 25 millioner kroner til at forbedre forholdene for tekstilarbejdere i Bangladesh og i andre udviklingslande. De 15 millioner kroner går til programmet, Better Work, der løbende laver inspektioner og vurderer, om fabrikkerne overholder national lovgivning og internationale konventioner om arbejdstagerrettigheder. Kernebevillingen til FN’s arbejdsorganisation, ILO, øges også med 10 millioner kroner i år, oplyste handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) i en pressemeddelelse.

Aftalen om Brand- og Bygningssikkerhed

Aftalen er en juridisk bindende aftale mellem fagforeninger og globale tekstilbrands og forhandlere, der skal forebygge tragedier som Rana Plaza. Aftalen indebærer uafhængige inspektioner af alle de fabrikker, som underskriverne får produceret på. Fabrikker omfattet af aftalen er forpligtet til at udbedre fejl og mangler inden for fastsatte tidsrammer. De virksomheder, der underskriver aftalen, forpligter sig samtidig til at blive i Bangladesh og om nødvendigt bistå fabrikkerne økonomisk med udbedringer. Aftalen omfatter 1545 fabrikker og flere end 2 millioner arbejdere. Seks danske virksomheder har underskrevet aftalen: Bestseller, Coop Danmark, Dansk Supermarked, DK Company, IC Companys A/S og Texman.

Alliance for Bangladesh Worker Safety

Initiativet er en anden aftale, der sigter på at løfte sikkerhedsniveauet i tekstilsektoren i Bangladesh. I modsætning til Aftalen om Brand- og Bygningssikkerhed er der dog ikke tale om en juridisk bindende aftale, der er ingen deltagelse af fagforeninger, og virksomhederne forpligter sig ikke til at fortsætte engagementet med de berørte fabrikker. Aftalen omfatter primært amerikanske brands som Walmart, Gap og Fruit of the Loom.

3F: Opkvalificering af fagforeninger

Danske 3F er tilstede i Bangladesh, hvor de blandt andet arbejder med at opkvalificere og støtte lokale fagforeninger. Læs mere om 3F’s arbejde i Bangladesh.

Clean Clothes Campaign

Bangladesh er også et vigtigt fokusland for Clean Clothes Campaign (CCC), der er en netværksorganisation, hvis mål er at forbedre vilkårene for arbejdere i tekstilindustrierne i udviklingslandene. Flere end 300  organisationer fra hele verden indgår i netværket. Et af de vigtigste krav er, at tekstilarbejderne får ret til at organisere sig, så de kan indflydelse på deres egne vilkår og lønninger. Clean Clothes Campaign Danmark består blandt andre af LO-Storkøbenhavn, Mellemfolkeligt Samvirke og Handelskartellet Danmark.

Action Aid

Action Aid er tilstede i en stor del af Bangladesh, hvor de blandt andet arbejder med at bekæmpe børnearbejde, skabe opmærksomhed om arbejdstagerrettigheder og generelt  forbedre arbejdsvilkårene for arbejdere i industriområderne.

Red Barnet

Red Barnet har kæmpet for at forbedre vilkårene for Bangladesh’ mange børn og børnearbejdere siden landets uafhængighed i 1971. Og der er nok at arbejde med. Over en tredjedel af befolkningen i Bangladesh er under 18 år, og op mod syv millioner børn under 14 år arbejder for at forsørge familien.

Har du kendskab til andre initiativer, hører vi meget gerne om det på info@danwatch.dk

 

 

 

De israelske bosættelser i historisk kontekst

Siden sin sejr i Seksdageskrigen i 1967 har Israel ført en kontroversiel bosættelsespolitik på de territorier, som landet besatte fra Jordan, Syrien og Egypten. Via skatteincitamenter og subsidier til uddannelse, landbrug og industri har den israelske stat tilskyndet sine indbyggere til at befolke de besatte områder. Dette har ført til, at bosættelserne i dag er vokset til moderne israelske byer med skoler, hospitaler og indkøbscentre – velhavende enklaver i områder, hvor palæstinensere lever i udbredt fattigdom.

I dag anslås det, at de op mod 150 bosættelser, der findes på Vestbredden, i Østjerusalem og i Golan-højderne, huser over en halv million israelere – og at bosættelserne og de sikkerhedszoner, der omkranser dem, beslaglægger over 40 % af Vestbreddens land. Tidligere fandtes lignende bosættelser på Sinai-halvøen og i Gaza-striben, men Israel rømmede disse områder i henholdsvis 1979 og 2005.

Folkeretten: Hvorfor er bosættelserne ulovlige?

I modsætning til national ret, dvs. de love, der gælder i stater, er folkeretten det retssystem, der regulerer forholdet mellem stater. Når krig eller væbnet konflikt bryder ud – som det er tilfældet i Israel-Palæstina-konflikten – er det den såkaldt humanitære folkeret, også kaldet “krigens love”, som træder i kraft. Denne gren af folkeretten bygger hovedsagelig på de to Haag-konventioner (1864 og 1907) og de fire Geneve-konventioner (rødder tilbage til 1864, men gen-vedtaget i 1949).

I forbindelse med de israelske bosættelser peges der typisk på den Fjerde
Geneve-konvention. Den handler nemlig om beskyttelse af civile i krigstid og under besættelse af en fremmed magt. Den Fjerde Geneve-konvention forbyder bl.a. en besættelsesmagt at overføre dele af sin egen befolkning til besatte områder,  at overflytte krigsfanger fra besat land til eget territorium og at begrænse bevægelsesfriheden for den besatte civilbefolkning. Alle disse aktiviteter foregår i forbindelse med de israelske bosættelser, og derfor har FN og Den internationale Domstol gentagne gange erklæret bosættelserne i strid med folkeretten.

Også Haag-konventionen af 1907 er relevant, fordi den forbyder en besættelsesmagt at foretage permanente ændringer på besat land, medmindre det skyldes strengt militære hensyn og kommer civilbefolkningen til gode. Under dette punkt falder også den udnyttelse af naturressourcer, der foregår flere steder på Vestbredden, uden at den palæstinensiske befolkning godtgøres.

Krænkelser af menneskerettigheder

Ifølge Human Rights Watch, FN og den Internationale Domstol krænker de israelske bosættelser adskillige menneskerettigheder. Det sker på følgende måder:

Bevægelsesfrihed: Checkpoints, militærområder, bufferzoner, bosættelser og de 20 veje, som forbinder bosættelser, og som kun israelske bosættere må køre på, konfiskerer palæstinensisk land og opdeler Vestbredden i såkaldte bantustans, geografisk adskilte territorier. Den nedsatte bevægelighed har, udover at krænke retten til fri bevægelighed, negative følger for den palæstinensiske økonomi.
Adgang til vand: Adgangen til ressourcer som vand og elektricitet, der administreres af Israel, er med til at hindre palæstinensisk udvikling. Ifølge Human Rights Watch udtørrer bosætteres dybere brønde de palæstinensiske, hvilket vil sige at vanding af bosætteres afgrøder sker på bekostning af palæstinensisk landbrugs adgang til vand.
Bosættervold:  Bosættervold er ifølge FN og Dansk Institut for Internationale Studier et stigende problem. Bosætterangreb består i drab eller vold mod palæstinensere, eller ødelæggelse af palæstinensisk ejendom, som afbrænding af huse og nedfældning af oliventræer. Bosættervolden krænker således retten til liv.
Arbejdsforhold: Ifølge internationale organisationer som ILO og Human Rights Watch arbejder palæstinensere i israelske bosættelser under dårlige vilkår, både på industrielle fabrikker og i landbrug.  Især i landbrugsbosættelser mangler palæstinensiske arbejdere basale arbejdstagerrettigheder som sygesikring, mindsteløn, beskyttelse mod pesticider og arbejdskontrakter.

Muren på Vestbredden

Den israelsk-byggede mur på Vestbredden blev påbegyndt i 2003 for, ifølge Israel, at forhindre terrorangreb. I 2004 afsagde den internationale domstol i Haag dom om, at muren krænker en række internationale konventioner og menneskerettigheder og krævede murens ophør. Mange checkpoints er en integreret del af muren og er dermed også dækket af domstolens afgørelse.

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifierchevron-down