Skattespekulation for dummies

Hvordan foregår det egentlig, når virksomheder spekulerer i at minimere deres skattebillet, og hvad kan skattely bruges til? Danwatch giver her en kort intro.
Anne Skjerning


Når en virksomhed investerer i udlandet, skulle den i princippet betale skat to gange: Først i det land, hvor investeringen finder sted og dernæst i selskabets hjemland, når pengene sendes hjem.

For at motivere virksomheders internationale investeringer har regeringer verden over indført regler imod dobbelt beskatning af virksomheders internationale aktiviteter. De regler kan dog misbruges af virksomheder, der gerne vil mindske deres samlede skattebetaling – både ude og hjemme.

Flertallet af olie- og mineselskaber, der har fået støtte fra IFC, kommer fra lande som England, USA, Canada og Australien. De fleste ejer deres udvindingsprojekter i Syd gennem et holdingselskab i skattely. Flest IFC-støttede virksomheder bruger Cayman Islands, British Virgin Islands og Bermuda. Det vil sige regulære skattely med et rundt nul i skat.

Hvad kan et holdingselskab i skattely bruges til?

Det kan ikke fastslås helt sikkert, hvad der foregår, da man ikke kan få regnskaber fra skattely og meget sjældent fra u-lande. Så det følgende er baseret på teorier fra OECD:

Først  flytter moderselskabet kapital til et holdingselskab i skattely gennem en aktieinvestering. Dernæst sendes de samme penge videre til datterselskabet i et u-land i form af et lån.

Resultatet er, at datterselskabet nu skal betale rente tilbage til holdingselskabet i skattely. Det betyder dels, at selskabet får en udgift, der kan trækkes fra i datterselskabets regnskab, i stedet for at udløse et overskud af en investering, som skal beskattes i u-landet. Samtidig får holdingselskabet en skattefri renteindtægt i et skattely, fordi skattely typisk ikke beskatter renteindtægter.

Det vil sige, at både renteindtægt- og udgift er placeret sådan, at det giver den størst mulige skattefordel for et firma som helhed. Rentebetaling kan dog blive pålagt en kildeskat. Det vil sige en skat på at føre penge ud af et land.

Når pengene skal fra holdingselskabet og hjem til moderselskabet, ændrer de status fra rente til udbytte af en investering. Det udløser typisk en skatterabat i hjemlandet. Derved har firmaet præsteret at spare skat i to led – både i landet hvor investeringen blev foretages og i firmaets hjemland.

Det er blot én ud af mange strategier, virksomheder kan benytte til at skatteplanlægge på tværs af landegrænser.

Relaterede nyheder
Mere om samme ...
Tema

Når du nu er nået langt ...

Så har vi en lille tjeneste at bede dig om. Flere end nogensinde læser Danwatch’ journalistik,  men få betaler for det. Det er ok, da vi ikke, som mange andre medier, ønsker at ”låse” vores journalistik inde bag en digital betalingsmur. Vi laver vores journalistik i offentlighedens interesse, og derfor er det også vigtigt for os, at den er frit tilgængelig.

Og det er her, vi har brug for dig.

Danwatch’ uafhængige undersøgende journalistik koster tid, penge og hårdt arbejde at producere. Hvis alle der læser og værdsætter vores undersøgende journalistik, også støtter op økonomisk, vil vores særlige journalistiske fokus og Danwatch’ fremtid være mere sikker.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Seneste nyheder
All articles loaded
No more articles to load
Fik du læst
All articles loaded
No more articles to load