Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Skattespekulation for dummies

Hvordan foregår det egentlig, når virksomheder spekulerer i at minimere deres skattebillet, og hvad kan skattely bruges til? Danwatch giver her en kort intro.
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

Når en virksomhed investerer i udlandet, skulle den i princippet betale skat to gange: Først i det land, hvor investeringen finder sted og dernæst i selskabets hjemland, når pengene sendes hjem.

For at motivere virksomheders internationale investeringer har regeringer verden over indført regler imod dobbelt beskatning af virksomheders internationale aktiviteter. De regler kan dog misbruges af virksomheder, der gerne vil mindske deres samlede skattebetaling – både ude og hjemme.

Flertallet af olie- og mineselskaber, der har fået støtte fra IFC, kommer fra lande som England, USA, Canada og Australien. De fleste ejer deres udvindingsprojekter i Syd gennem et holdingselskab i skattely. Flest IFC-støttede virksomheder bruger Cayman Islands, British Virgin Islands og Bermuda. Det vil sige regulære skattely med et rundt nul i skat.

Hvad kan et holdingselskab i skattely bruges til?

Det kan ikke fastslås helt sikkert, hvad der foregår, da man ikke kan få regnskaber fra skattely og meget sjældent fra u-lande. Så det følgende er baseret på teorier fra OECD:

Først  flytter moderselskabet kapital til et holdingselskab i skattely gennem en aktieinvestering. Dernæst sendes de samme penge videre til datterselskabet i et u-land i form af et lån.

Resultatet er, at datterselskabet nu skal betale rente tilbage til holdingselskabet i skattely. Det betyder dels, at selskabet får en udgift, der kan trækkes fra i datterselskabets regnskab, i stedet for at udløse et overskud af en investering, som skal beskattes i u-landet. Samtidig får holdingselskabet en skattefri renteindtægt i et skattely, fordi skattely typisk ikke beskatter renteindtægter.

Det vil sige, at både renteindtægt- og udgift er placeret sådan, at det giver den størst mulige skattefordel for et firma som helhed. Rentebetaling kan dog blive pålagt en kildeskat. Det vil sige en skat på at føre penge ud af et land.

Når pengene skal fra holdingselskabet og hjem til moderselskabet, ændrer de status fra rente til udbytte af en investering. Det udløser typisk en skatterabat i hjemlandet. Derved har firmaet præsteret at spare skat i to led – både i landet hvor investeringen blev foretages og i firmaets hjemland.

Det er blot én ud af mange strategier, virksomheder kan benytte til at skatteplanlægge på tværs af landegrænser.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.