Flæskesteg
Selvom Danish Crown postede både penge og holdninger i falsk reklame for deres “klimagris”, så er svinekød altså ikke så klimavenligt, som Landbrug og Fødevarer gerne vil have dig til at tro. Det kunne Danwatch i november fortælle – lige op til den travleste tid på grisens år. Skal der alligevel flæskesteg på bordet, så gå efter et danskproduceret biodynamisk svin, sukkergris.
Fisk
De danske fiskebestande er ikke, hvad de har været, men hvis der skal sild og anden fisk på julefrokostbordet, har WWF lavet en oversigt over de mindst og mest truede fiskearter i de danske farvande. Den kan du jo læse, inden du gør noget torskedumt 😉
Sovsekulør
Stadset har sit eget e-nummer, så det kan man jo tænke lidt over. Hvis det ikke holder dig vågen om natten, giver du den bare gas.
Mandler
Lige meget hvordan man vender og drejer det, så kræver det væsentligt mere vand at producere de små mandler end nogen af de andre populære nødder. Det er faktisk svært at finde et rigtig godt bud på en bæredygtig mandel, men hvis du mangler noget at skændes med din familie om juleaften, kan du jo overveje at bytte mandlerne i ris a la manden ud med enten jordnødder eller hasselnødder, der ikke har et ligeså stort vandforbrug.
Vanilije
Det er svært med vaniljen, for som Danwatch tidligere har kunnet afsløre, er den ofte produceret under dybt kritisable forhold i Madagaskar, hvor 80% af verdens vanilje stammer fra. Her er vaniljebønder blevet holdt i gældsspiraler og har benyttet sig af børnearbejde grundet fattigdom.
Chokolade
Det er juleaften og du kan næsten ikke forestille dig et juletræ uden chokolade i kræmmerhusene. Men som Danwatch tidligere har dokumenteret, er det lidt af et minefelt at navigere uden om chokoladeproducenter, der benytter sig af børnearbejde – også selvom de danske forhandlere siden smækker et Fairtrade-mærke på pakken. Heldigvis findes der chokoladeproducenter, der vælger at betale deres underleverandører en højere løn, så de kan ansætte voksne på kakaoplantagerne. Her kan du finde en liste over chokoladeproducenter, som ikke umiddelbart har forbindelser til børnearbejde. Den er ikke rørende lang.
Dadler
I den højaktuelle ende, så er der god grund til at gå op i, hvor dine dadler kommer fra i år. Som Danwatch tidligere har kunnet påvise, så bliver flere israelske dadler nemlig dyrket på landområder i Vestbredden, som israelske bosættere har taget fra palæstinensere. For at gøre ondt værre, kunne Danwatch dokumentere, at bosætterne siden havde ansat de palæstinensiske bønder til at arbejde på de plantager, de tidligere selv ejede til en timeløn på omkring 20 kroner. EU har påbudt forhandlere at deklarere, om deres varer er dyrket på besat land, så tjek oprindelsesstedet på dine dadler ekstra grundigt denne jul.
Kaffe
Allerede i 2016 kunne Danwatch fortælle, at vores kaffe fra Guatemala produceres af børnearbejdere. Siden er der væltet ind med møghistorier om den guddommelige tjæredrik, som din julemiddag selvfølgelig skal sluttes af med, og så er vi ikke engagn begyndt at tale om miljøbelastningen. Forskere har nemlig peget på, at en kop kaffe kun er halvt så miljøskadeligt som den helt store klimasynder, oksekød. Og den beregning er lavet før, du kommer mælken i. Heldigvis er der måder, at reducere dit CO2-aftryk på, mens du drikker julekaffen.
Juletræet
Sidst på aftenen skal der danses om træet, og i de senere år er der kommet fokus på, hvorvidt det egentlig er en god idé at fælde et grantræ pr. husstand hver jul. Det er der stadig delte meninger om, for plastikerstatningen er heller ikke ligefrem en klimavinder. Heldigvis har Forbrugerrådet Tænk lavet en udførlig oversigt over fordele og ulemper ved de levende og døde træer.
-
Journalist
-
Visuel historiefortæller / udvikler