Undersøgelse
Støt Danwatch

Børnearbejde bag dansk “bæredygtig” chokolade

De ved det godt, de internationale chokoladeforhandlere, danske chokoladeproducenter og supermarkeder. Børn arbejder i kakaoplantager i Elfenbenskysten, hvor de køber kakao. De vidste ikke, at Danwatch har fundet børnearbejde på 4 ud af 6 kakaoplantager, der leverer til Fairtradekooperativer, der forbyder børnearbejde. Alligevel holder de fast i Fairtrade.
Journalist
Dato
24. juli 2020
De ved det godt, de internationale chokoladeforhandlere, danske chokoladeproducenter og supermarkeder. Børn arbejder i kakaoplantager i Elfenbenskysten, hvor de køber kakao. De vidste ikke, at Danwatch har fundet børnearbejde på 4 ud af 6 kakaoplantager, der leverer til Fairtradekooperativer, der forbyder børnearbejde. Alligevel holder de fast i Fairtrade.
Samarbejdspartner
i samarbejde med
Redaktør: Jesper Hyhne | Ansv. chefredaktør: Jesper Nymark
En Danwatch-undersøgelse

Børnearbejde bag dansk “bæredygtig” chokolade

Sagen kort

  • ​I juni 2020 var Danwatch i Elfenbenskysten for at undersøge omfanget af børnearbejde på kakaoplantager, der sælger deres kakao som bæredygtig.
  • Børnearbejde er forbudt i Elfenbenskysten, men alligevel fandt Danwatch børn, der arbejdede, i 8 ud af 10 kakaoplantager, vi besøgte.  I alt mødte vi 15 børn og interviewede 13 af dem.
  • Alle plantager er en del af et bæredygtighedsprogram, der skal afskaffe børnearbejde. 6 af plantagerne levere til kooperativer, som er certificeret af mærkningsordningen Fairtrade. Der var børn, der arbejdede på 4 af de 6 Fairtradeplantager.
  • I 2001 skrev chokoladeindustrien under på, at det skulle være slut med børne- og tvangsarbejde i kakaoplantagerne i Elfenbenskysten, hvor størstedelen af verdens kakao produceres, men der er flere børnearbejdere i Elfenbenskysten end nogensinde før.
  • Af hensyn til børnenes sikkerhed har vi valgt at skjule deres identitet og ansigter, samt navne og adresser på plantager og kooperativer. Fairtrade er orienteret om disse oplysninger, så de har mulighed for at udbrede vilkårene for familierne.

Alle danske virksomheder, der sælger chokolade, tager afstand fra børnearbejde. Men alle lader til at have kakao høstet af børn i Elfenbenskysten på hylderne. 

Det viser en rundspørge, som Danwatch har lavet til en række danske producenter og forhandlere af chokolade. 

I juni besøgte Danwatch 10 tilfældigt udvalgte kakaoplantager i Elfenbenskysten, som alle sammen  har forpligtet sig til ikke at have børnearbejde. Alligevel fandt Danwatch børn i arbejde på 8 ud af 10 plantager. På 4 ud af 6 af plantager, der leverer til Fairtradekooperativer, fandt vi børnearbejde.

Fra kooperativerne opkøbes kakaoen af internationale kakaohandlere som Cargill, Barry Callebaut, Mondeléz, Olam og Blommer, der sælger den videre til både internationale og danske chokoladeproducenter og supermarkedskæder. 

En del af den kakao havner på danske supermarkeders hylder, dels i chokolade fra internationale brands som som for eksempel Nestle og dels i supermarkedernes egne chokoladeprodukter. Men når man står med en plade chokolade i hånden i butikken, er det svært at gennemskue, hvor den kakao egentlig kommer fra. 

Coop har mere end 3000 produkter med kakao, hvoraf 1000 er deres egne mærker, der ofte kun er mærket “Vestafrika”. Tættere kan de ikke komme på. I Salling Group, der står bag Netto, Føtex og Bilka, oplyser kvalitetschef Carina Jensen, at “det er meget komplekst” at spore, hvor kakaoen kommer fra. 

Det samme siger Lidl, Aldi og Rema1000. 

Alle supermarkedskæderne er klar over, at børnearbejde er en højrisiko i kakao fra Elfenbenskysten. Alle har chokolade på hylderne med kakao fra Elfenbenskysten. Og alle tager Danwatchs dokumentation fra kakaoplantagerne “dybt alvorligt”. 

Play Video
Husk at aktivere undertekster

Mød Alex, Eric, Maurice og Marc.

Jeg har sagt, de skal lade være, men de siger: ’Far, du har ingenting. Vi er fattige. Så vi gør, hvad vi kan, for at hjælpe dig’.

“Vi stoler fortsat på Fairtrade”

Danwatchs undersøgelse viser desværre tydeligt, at der kan være udfordringer med, at certificeringsordningerne ikke er 100% valide”, skriver CSR chef i Salling Group, Jo Ottow Svendsen. 

Alligevel holder Salling Group fast i certificeringer som Fairtrade. 

“Certificering er et vigtigt værktøj, der øger sporbarhedsniveauet, og det er helt centralt, at man kan identificere bæredygtighedsproblematikkerne”, skriver Jo Ottow Svendsen. 

I Lidl er man “mildest talt forbløffede over de nye oplysninger”, skriver kommunikationschef Thomas Søllested Sejersen.

“Vi accepterer på ingen måde, at der findes børnearbejde på kakaoplantagerne. Derfor er vi straks gået i dialog med de relevante certificeringsstandarder om de informationer, vi er blevet forelagt fra Danwatch, for at komme til bunds i sagen hurtigst muligt”.

Anne-Louise Thon-Jensen, CSR-ansvarlig i Rema1000, skriver i en email, at det “naturligvis er meget beklageligt, at Danwatch har fundet børn, der arbejder under de vilkår, der beskrives”. 

“Derfor er vi glade for, at Fairtrade har iværksat en undersøgelse – og vi er i tæt dialog med vores leverandører”, skriver Anne-Louise Thon Jensen fra Rema1000.

Den tyske supermarkedskæde, Aldi har ikke svaret på Danwatchs spørgsmål om, hvad de vil gøre ved, at der er chokolade  på deres hylder høstet af børn i deres leverandørers plantager. Aldi har dog tidligere oplyst til Danwatch, at de forsøger at undgå eksempelvis børnearbejde ved kun at købe certificeret chokolade. 

Alle supermarkeder vil fortsat fastholde samarbejdet med Fairtrade på trods af børnearbejde på plantager, der leverer til 3 ud af 4 Fairtrade certificerede kakaoplantager. 

Drengen, der ifølge faren er 8 år, bærer kakaobønner i en sæk fastspændt på en gren over sit hoved.

“Desværre ikke overraskende”

Sv. Michelsen Chokolade får kakao fra Elfenbenskysten, og det er altsammen Fairtrade. Vi fortæller direktøren Daniel Paetsch, at vi har fundet børnearbejdere i 3 ud af 4 Fairtrade kooperativers kakaoplantager. 

“Det lyder ikke godt. Jeg havde håbet, at det ikke var tilfældet, men jeg er heller ikke overrasket”, siger Daniel Paetsch. 

“Elfenbenskysten er ét af verdens fattigste lande, og hvis vi forlader dem, så har de slet ingenting. Det vigtigste er, at der er dialog og en proces for, hvordan der kommer styr på det”, siger han. 

– Vi fandt også et kooperativ, der ikke er certificeret, men alligevel leverer kakao til et Fairtrade kooperativ, hvad mener du om det? 

“Det er nyt for mig, at det forekommer, men igen, det må være fristende. Hvis man ikke er certificeret og får meget lidt for sin kakao, så forstår man jo godt, at man forsøger at få mere for den. Vi skal have reageret på det, der er jo kooperativer, der kommer i karantæne”. 

– Er det fair over for forbrugeren at sige, at jeres chokolade er produceret uden børnearbejde, fordi det er Fairtrade?

“Nej, og det er heller ikke det, vi siger. Vi siger, at vi gør alt, hvad vi kan for at opretholde systemer, der kan løse de her problemer, når de sker. Vi har en fair proces”, siger Daniel Paertz.

“Elfenbenskysten har helt styr på, hvad de laver”

Det er ikke kun på slikhylderne, at kakao høstet af børn sniger sig ind. På køl ved siden af mælken står Matilde Kakaomælk og Cocio chokolademælk, begge produceret af Arla. 

hjemmesiden, hvor Arla promoverer Cocio, står der, at deres kakao kommer fra Elfenbenskysten via den internationale fødevareproducent Cargill, der forarbejder bønnerne til kakaosmør og kakaopulver, før kunder som Arla køber det. 

Derudover køber Arla kun UTZ certificeret kakao, hvilket betyder, at kakaobønderne får en højere pris for deres kakao, hvis de lover at leve op til arbejdstagerrettigheder. Eksempelvis undgå brug af børnearbejde. 

“Elfenbenskysten står for en tredjedel af hele verdens kakaoproduktion, så de har helt styr på, hvad de laver”, skriver Arla på hjemmesiden. 

Men én af plantagerne, som Danwatch har besøgt i Elfenbenskysten, er netop leverandør til Cargill, og vi finder et UTZ skilt på muren ind til kooperativet.  

Vi finder også børn, der arbejder i deres plantager. 

UTZ oplyser til Danwatch, at plantagen, vi har besøgt, ikke længere har en aktiv UTZ licens, men altså fortsat promoverer UTZ standarder, når de sælger kakao.

“Det er foruroligende, og vi vil fortsætte vores interne undersøgelse af det nævnte kooperativ”, oplyser Ruth Rennie, Director for Standards and Assurance hos UTZ.

Hos Arla er man “bekymrede”, skriver pressechef  Åse Andersson i en email til Danwatch.

“Arla Foods har nultolerance for børnearbejde, og vi er naturligvis bekymrede over de beskyldninger, som Danwatch har fremført. Vi sætter høje etiske standarder for vores leverandører og os selv, og selvom vi ikke har kunne få bekræftet hvilke farme Danwatch har besøgt, har vi bedt vores leverandør om at undersøge sagen med det samme for at sikre, at de overholder vores code of conduct”.

Af hensen til sikkerhed for børnene og deres familier i Elfenbenskysten har vi valgt at anonymisere navnene på kooperativer og plantager, som vi har besøgt. Fairtrade er orienteret om disse oplysninger for at kunne gribe ind overfor børnearbejde og sikre børnenes trivsel (red.).

Tavshed fra Big Chocolate

Vi ville gerne have spurgt verdens største chokoladeforhandlere og -producenter, Nestle, Cargill, Barry Callebaut og Olam, der altså leverer til danske producenter, hvad de mener om Danwatchs fund af børnearbejde i plantager, der alle er en del af et bæredygtighedsprogram.

Kun Mondeléz er vendt tilbage.

Mondeléz, tidligere Kraft Foods, er mest kendt for Marabou og Daim. De skriver i deres svar, at børnearbejde er “uacceptabelt”, og at “børns arbejde bør være uddannelse og leg”.

Mondeléz køber en del af deres kakao gennem Barry Callebaut, Cargill og Olam, der bl.a. køber kakao hos kooperativer i Elfenbenskysten, hvor Danwatch har fundet børnearbejde. Børnene var mellem 8 og 15 og de udførte såkaldt farligt børnearbejde. De høstede blandt andet med macheter og løftede tunge sække med kakaobønner. 

Mondeléz forholder sig ikke til Danwatchs konkrete spørgsmål. Det gør de andre forhandlere, der er ansvarlige for størstedelen af verdens handel med kakao fra bl.a. Elfenbenskysten heller ikke. 

De skyder bolden videre til Richard Scobey. Han er formand for World Cocoa Foundation, som er en samlende organisation for kakaoindustrien. I en mail til Danwatch skriver Richard Scobeys presseansvarlige:

“Børnearbejde, som på ingen måde hører hjemme i varekæden for kakao, er fortsat en udfordring i Elfenbenskysten og i Ghana på trods af store indsatser fra regeringer, industrien, kakaobønderne og udviklingsorganisationerne.  

Richard Scobey skriver også, at programmer fra industrien og regeringer, der skal reducere børnearbejde har vist “markante fremskridt”. 

Men man har længe vidst, at man ikke nåede i mål.

“Vi har længe vidst, at det fælles mål om en reduktion på 70% inden 2020 af de værste former for børnearbejde, ikke bliver nået. Målet blev sat uden fuldt ud at forstå kompleksiteten og omfanget af en udfordring, der var stærkt forbundet med fattigdom i det landlige Afrika”.

Play Video
Husk at aktivere undertekster

Mød Liliane og Rachelle.

Undersøgelsen delt op i artikler
Denne undersøgelse har fået et efterspil

Dokumentation

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercross