14. juli 2021

Hvad investorer bør vide, når et af verdens største overvågningsfirmaer børsnoteres

En af regeringers foretrukne producenter af overvågningsudstyr bliver nu endnu større, og i Myanmar må teleselskabers topchefer ikke forlade uden at spørge om lov af militærjuntaen. I Abu Dhabi stiger frygten for overvågning via scanninger af nethinden, og tech giganter truer med at trække sig ud af Hong Kong. Velkommen til denne uges overblik om tech og rettigheder!


Den ligner en klodset tablet, men når ledningen først er koblet til en smartphone, er den populær til overvågning. Et såkaldt Universal Forensic Device kan trække billeder, telefonbog, kontakter, sms’er og al anden data ud af telefonen. Det er den israelske virksomhed Cellebrites, som står bag den tykke tablet, og når den er værd at nævne, er det fordi Cellebrite indgår et partnerskab med virksomheden TWC Tech Holding og står overfor en amerikansk børsnotering. Det betyder, at en af verdens største digitale overvågningsvirksomheder med al sandsynlighed snart får endnu flere kunder. 

Cellebrites udvikler og sælger produkter til “en sikrere verden”, men Cellebrite har flere handler i bagagen med stater, der har købt overvågningsudstyr til tvivlsomme formål. Ifølge det japanske moderselskab Sun Corporation, har politi, militær og efterretningstjenester i flere end 150 stater købt Cellebrites’ UFED. 

I marts meddelte Cellebrite, at det var slut med at sælge software til Rusland og Belarus, og i oktober 2020, at Kina og Hong Kong ikke længere er kunder hos dem. Cellebrite solgte ellers teknologi til Kina og Hong Kong indtil oktober 2020, hvor en israelsk advokat, Eitay Mack hævdede, at Cellebrites UFED har trukket data ud af knap 4000 borgeres smartphones. Eitay Mack har også fremlagt dokumenter, der viser, at Cellebrite i november 2019 har solgt overvågningsudstyr til Bangladesh’s såkaldte “Dødspatrulje”, Rapid Action Battalion, der angiveligt står bag mord, tvungne forsvindinger og tortur af civile, herunder LGBTQ+-personer og journalister.

I april kom det frem, at Cellebrite også var i stand til at trække data ud af Signal, en af de mest sikre former for digital kommunikation. Signal svarede dog hurtigt igen. Eksperter hos Signal var tilfældigvis kommet i besiddelse af en UFED, som de vurderede til at have “alvorlige sikkerhedsbrister”. Tabletten, der bruges til at hacke smartphones i hele verden, virker kun, hvis man står med telefonen i hånden, og mulighederne for at trække data ud af Signal, er minimale, hævder Signal. 

Signal har omkring 20 millioner brugere globalt, og app’en er foretrukket af journalister og aktivister, menneskerettighedsforkæmpere, kritikere og minoriteter, der er beskyttet af international menneskeret mod staters overvågning. Og så selvfølgelig kriminelle med en lyssky dagsorden. Eksemplet med Cellebrite viser, at store virksomheder skal lave omfattende risikovurderinger, før de sælger deres produkter, som kan få krænke menneskers rettigheder. Og det anerkender Cellebrite i deres ansøgning til USA børs.

“Nogle af vores produkter kan blive brugt af vores kunder på en måde, der er eller kan opfattes som uforeneligt med menneskerettighederne. Sådanne opfattelser kan påvirke vores omdømme, omsætning og resultater”.

I Cellebrites investorinformation er menneskerettighederne nævnt én gang. Det er for lidt, lyder det fra kritikere. Cellebrite har svaret, men det bliver for langt til et nyhedsbrev, så læs videre her.

Cellebrites’ Universal Forensic Device er regeringers foretrukne spionværktøj, der har en historie for at falde i de forkerte hænder. Nu skal selskabet bag værktøjet Cellebrites børsnoteres, og derfor bør deres fokus på menneskerettigheder skærpes. Illu: Sarah Hartvigsen Juncker.

Her kommer flere nyheder om teknologi og menneskerettigheder:

  • I Myanmar forbydes chefer i landets teleselskaber at forlade landet uden tilladelse. Norske Telenor, Ooredoo, statsejede MPT og Mytel modtog et brev fra militærjuntaen, der siden februar har haft magten i landet, om at myndighederne fra 5. juli har ret til at overvåge selskabernes brugeres data. Danwatch afslørede samme dag, at Telenor har været tvunget til at udlevere data fra 18 millioner telekunder i Myanmar, og få dage efter meddelte Telenor, at selskabet sælges til M1 Group. Et selskab, der er på FNs liste over virksomheder med forbindelse til Myanmars militærjunta.
  • I Abu Dhabi er aktivister bekymrede for befolkningens privatlivsrettigheder på grund af Covid19 scannere, der angiveligt scanner folks øjne, når de kommer ind i landet eller bare går i supermarkedet. En sikkerhedsvagt oplyser til Reuters, at man via mobiltelefoner foretager nethindescanninger, der viser, om man er testet eller vaccineret. Myndighederne benægter, at oplysningerne lagres.
  • I Hong Kong overvejer Google, Facebook, Twitter og Apple at trække sig ud som følge af en ny kinesisk privatlivslov, der kan give strenge straffe til alle, der udgiver private oplysninger, såkaldt “doxing”. Det er urimeligt, siger virksomhederne, da det ikke er dem, men privatpersoner, der udgiver på deres platforme.
Flere artikler fra undersøgelsen:

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right