27. januar 2022

“Hvis Danmark bliver i Mali, er det et brud på landets suverænitet”

Danmark trækker nu sine soldater hjem fra Mali, efter flere dages uenigheder med militærstyret i landet. Og Danmark har reelt intet andet valg, hvis man ikke ville overtræde folkeretten.

Det er kun et par uger siden, at 105 danske udsendinge ankom til Mali. Nu er de på vej hjem Florent Vergnes/AFP/Ritzau Scanpix

Torsdag eftermiddag oplyser udenrigsminister Jeppe Kofod på et møde i Udenrigspolitisk Nævn, at Danmark er klar til at trække sine soldater hjem, hvis Mali ikke har godkendt deres tilstedeværelse inden mandag. 

“Hvis Malis overgangsregering ikke inden mandag har gjort klart, om Danmark er velkommen i Mali, trækker vi vores tropper hjem”, siger Jeppe Kofod (S) efter mødet med Folketingets partier

Signe Marie Cold-Ravnkilde, seniorforsker på Dansk Institut for Internationale Studier med speciale i Mali, regner ikke med, at militærjuntaen i Mali skifter kurs. De er til at forhandle med, men fortsat dansk tilstedeværelse vil kræve betydelige indrømmelser.

“Militærjuntaen i Mali oplever de danske soldater som et brud på deres suverænitet. De mener det alvorligt, når de beder Danmark om at forlade landet, og de har bred opbakning i befolkningen, der er trætte af vestlig militær tilstedeværelse”, siger hun til Danwatch. 

Og dermed har Danmark heller ingen anden mulighed end at forlade landet, siger ekspert i international lov ved Syddansk Universitet, Bugge Thorbjørn Daniel.

“Hvis Danmark får at vide gennem officielle kanaler, at vi er uønskede i Mali, så er der ikke andet at gøre end at trække vores tropper ud”, siger han i et interview med Danwatch.  

Mali undsiger Danmark

Mandag aften bad den maliske regering Danmarks 105 udsendte om at rejse hjem – bare et par uger efter de ankom til Menaka-basen i det østlige Mali for at bidrage til nedkæmpelsen af islamistisk terror.

Ifølge militærstyret, der kuppede sig til magten i Bamako sidste år, er de danske soldater i landet uden tilladelse fra de maliske myndigheder.

Den danske regering er ikke enig. Tirsdag redegjorde Udenrigsministeriet for “det juridiske grundlag for udsendelse” og afviste blankt, at der skulle være sket brud på de sædvanlige protokoller. Danmark får opbakning fra resten af den vestlige koalition i Mali.

Men nu undsiger regeringen i Bamako den danske udlægning af sagen. Og det betyder altså, at de danske soldater sandsynligvis er på vej hjem.

I strid med folkeretten

Uanset om der har været malisk samtykke eller ej til det danske troppebidrag til den såkaldte Task Force Takuba, gør det ingen forskel, hvis Mali officielt vælger at trække sit samtykke tilbage, forklarer ekspert i international lov Bugge Thorbjørn Daniel. 

“Hvis vi bliver uden, at vi har samtykke eller at samtykke lovligt bliver trukket tilbage, så er det et brud på Malis suverænitet”, siger han.

Så man kan ikke forestille sig, at Danmark insisterer på at blive i Mali, selvom landet trækker sit samtykke tilbage? 

“Nej, det ville hvert fald være i strid med folkeretten”, siger Bugge Thorbjørn Daniel til Danwatch. 

Hans kollega Asbjørn Thranov, der skriver ph.d om folkeretten, herunder krigens love, på Dansk Institut for Internationale Studier er enig:

“Staters suverænitet er grundlæggende i folkeretten, og en fremmed stats militære styrker må kun opholde sig i et andet lands territorium, hvis der foreligger et folkeretlig grundlag”, siger han til Danwatch.

“I dette tilfælde er grundlaget en invitation fra den tidligere regering, som det nuværende styre tilsyneladende har trukket tilbage. Hvis modtagerstaten trækker sin invitation tilbage forsvinder det folkeretlige grundlag for vores tilstedeværelse i Mali, og de danske styrker er derfor nødt til at forlade landet”, siger han.

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down