Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

“Hvis Danmark bliver i Mali, er det et brud på landets suverænitet”

Danmark trækker nu sine soldater hjem fra Mali, efter flere dages uenigheder med militærstyret i landet. Og Danmark har reelt intet andet valg, hvis man ikke ville overtræde folkeretten.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Florian Elabdi

Journalist

Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

Torsdag eftermiddag oplyser udenrigsminister Jeppe Kofod på et møde i Udenrigspolitisk Nævn, at Danmark er klar til at trække sine soldater hjem, hvis Mali ikke har godkendt deres tilstedeværelse inden mandag. 

“Hvis Malis overgangsregering ikke inden mandag har gjort klart, om Danmark er velkommen i Mali, trækker vi vores tropper hjem”, siger Jeppe Kofod (S) efter mødet med Folketingets partier

Signe Marie Cold-Ravnkilde, seniorforsker på Dansk Institut for Internationale Studier med speciale i Mali, regner ikke med, at militærjuntaen i Mali skifter kurs. De er til at forhandle med, men fortsat dansk tilstedeværelse vil kræve betydelige indrømmelser.

“Militærjuntaen i Mali oplever de danske soldater som et brud på deres suverænitet. De mener det alvorligt, når de beder Danmark om at forlade landet, og de har bred opbakning i befolkningen, der er trætte af vestlig militær tilstedeværelse”, siger hun til Danwatch. 

Og dermed har Danmark heller ingen anden mulighed end at forlade landet, siger ekspert i international lov ved Syddansk Universitet, Bugge Thorbjørn Daniel.

“Hvis Danmark får at vide gennem officielle kanaler, at vi er uønskede i Mali, så er der ikke andet at gøre end at trække vores tropper ud”, siger han i et interview med Danwatch.  

Mali undsiger Danmark

Mandag aften bad den maliske regering Danmarks 105 udsendte om at rejse hjem – bare et par uger efter de ankom til Menaka-basen i det østlige Mali for at bidrage til nedkæmpelsen af islamistisk terror.

Ifølge militærstyret, der kuppede sig til magten i Bamako sidste år, er de danske soldater i landet uden tilladelse fra de maliske myndigheder.

Den danske regering er ikke enig. Tirsdag redegjorde Udenrigsministeriet for “det juridiske grundlag for udsendelse” og afviste blankt, at der skulle være sket brud på de sædvanlige protokoller. Danmark får opbakning fra resten af den vestlige koalition i Mali.

Men nu undsiger regeringen i Bamako den danske udlægning af sagen. Og det betyder altså, at de danske soldater sandsynligvis er på vej hjem.

I strid med folkeretten

Uanset om der har været malisk samtykke eller ej til det danske troppebidrag til den såkaldte Task Force Takuba, gør det ingen forskel, hvis Mali officielt vælger at trække sit samtykke tilbage, forklarer ekspert i international lov Bugge Thorbjørn Daniel. 

“Hvis vi bliver uden, at vi har samtykke eller at samtykke lovligt bliver trukket tilbage, så er det et brud på Malis suverænitet”, siger han.

Så man kan ikke forestille sig, at Danmark insisterer på at blive i Mali, selvom landet trækker sit samtykke tilbage? 

“Nej, det ville hvert fald være i strid med folkeretten”, siger Bugge Thorbjørn Daniel til Danwatch. 

Hans kollega Asbjørn Thranov, der skriver ph.d om folkeretten, herunder krigens love, på Dansk Institut for Internationale Studier er enig:

“Staters suverænitet er grundlæggende i folkeretten, og en fremmed stats militære styrker må kun opholde sig i et andet lands territorium, hvis der foreligger et folkeretlig grundlag”, siger han til Danwatch.

“I dette tilfælde er grundlaget en invitation fra den tidligere regering, som det nuværende styre tilsyneladende har trukket tilbage. Hvis modtagerstaten trækker sin invitation tilbage forsvinder det folkeretlige grundlag for vores tilstedeværelse i Mali, og de danske styrker er derfor nødt til at forlade landet”, siger han.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.