IT-arbejdere betaler prisen for Apple Watch

Arbejdernes Internationale kampdag fejres i dag over hele verden, men på fabrikken der producerer de nye, eksklusive Apple ure beretter ny rapport om horrible arbejdsforhold.


Det er farligt at være arbejder i Kina. Manglende sikkerhedstræning og udstyr, overfyldte og sygdomsbefængte sovesale, tvungen overarbejde. Dét er ifølge China Labour Watch hverdagen for de arbejdere, der seks dage om ugen arbejder 12-16 timer om dagen for at producere Apples nye luksus-ur. Uret har endnu ikke fået en dansk pris, men på Apples amerikanske hjemmeside rangerer prismæssigt fra 350 $-15.000 $.

“Der er virkelig ikke nogen undskyldning når en af de mest profitable virksomheder i verden bliver ved med at krænke arbejdernes rettigheder” siger Kevin Slaten, programkoordinator fra China Labour Watch.

Løn til overlevelse

China Labour Watch udgiver i dag en ny rapport om arbejdsforhold i Kinas IT-industri, hvor organisationen i marts og april 2015 har foretaget undercover undersøgelser af forholdene på Quanta fabrikken, som producerer de nye ure for Apple.

På Quanta fabrikken, som organisationen tidligere har anklaget for horrible arbejdsforhold, fandt researcherne krænkelser af arbejdstagerrettigheder, såsom betydeligt overarbejde til alt for lav løn og midlertidige arbejdskontrakter uden sikkerhed for arbejderne. Sikkerhedsforanstaltningerne for arbejderne er desuden på kant med loven, bla. viser rapporten, at arbejderne bliver udsat for giftige kemikalier, og at nødudgange ofte var aflåste.

Udover at leve op til loven, mener China Labour Watch, at Apple bør betale deres arbejdere en bedre løn:

“Det hedder minimumsløn, fordi det er det man minimum skal have for ikke at sulte.

Når en fabriksarbejder kun bliver betalt 2 cent for et produkt som Apple sælger for 700 dollars, så behøves man ikke være ekspert for at se, at Apple stadig kan fordoble deres løn uden at det skader deres overskud”siger Kevin Slaten og fortsætter:

“Man behøver ikke være økonom for at se, at selvom arbejdernes løn blev fordoblet, så kommer det ikke til at skade Apples bundlinje.  Men for arbejderne ville det betyde en kæmpe forskel. De kan lave en opsparing, så deres familier bliver mindre sårbare, de kan give penge til deres forældre, lave en pension og de kunne måske bidrage til den kinesiske økonomi ved at starte deres egne små forretninger”, siger Kevin Slaten.

Elendighed i Kinas IT industri

I samarbejde med China Labour Watch kunne DanWatch i efteråret 2013 dokumentere massive krænkelser af basale arbejdstagerrettigheder på de fabrikker i Kina, der leverer komponenter til Dells computere. Dengang viste researchen mange af de samme forhold, som ifølge Kevin Slaten er symptomatiske for hele IT-industrien:

“Hver eneste krænkelse i denne rapport har vi set mange gange før hos arbejdere (i Kinas IT industri, red.) Særligt migrantarbejdere i Kina er i en svær situation. Priserne stiger i hele Kina, så hvis du ikke forsøger at få et job i en fabrik, vil du måske ikke være i stand til at forsørge din familie”.

DanWatch har kontaktet Apple for at spørge, hvordan virksomheden forholder sig til China Labour Watchs rapport, men det har ikke været muligt at få en kommentar.

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down