Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

IT-arbejdere betaler prisen for Apple Watch

Arbejdernes Internationale kampdag fejres i dag over hele verden, men på fabrikken der producerer de nye, eksklusive Apple ure beretter ny rapport om horrible arbejdsforhold.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Det er farligt at være arbejder i Kina. Manglende sikkerhedstræning og udstyr, overfyldte og sygdomsbefængte sovesale, tvungen overarbejde. Dét er ifølge China Labour Watch hverdagen for de arbejdere, der seks dage om ugen arbejder 12-16 timer om dagen for at producere Apples nye luksus-ur. Uret har endnu ikke fået en dansk pris, men på Apples amerikanske hjemmeside rangerer prismæssigt fra 350 $-15.000 $.

“Der er virkelig ikke nogen undskyldning når en af de mest profitable virksomheder i verden bliver ved med at krænke arbejdernes rettigheder” siger Kevin Slaten, programkoordinator fra China Labour Watch.

Løn til overlevelse

China Labour Watch udgiver i dag en ny rapport om arbejdsforhold i Kinas IT-industri, hvor organisationen i marts og april 2015 har foretaget undercover undersøgelser af forholdene på Quanta fabrikken, som producerer de nye ure for Apple.

På Quanta fabrikken, som organisationen tidligere har anklaget for horrible arbejdsforhold, fandt researcherne krænkelser af arbejdstagerrettigheder, såsom betydeligt overarbejde til alt for lav løn og midlertidige arbejdskontrakter uden sikkerhed for arbejderne. Sikkerhedsforanstaltningerne for arbejderne er desuden på kant med loven, bla. viser rapporten, at arbejderne bliver udsat for giftige kemikalier, og at nødudgange ofte var aflåste.

Udover at leve op til loven, mener China Labour Watch, at Apple bør betale deres arbejdere en bedre løn:

“Det hedder minimumsløn, fordi det er det man minimum skal have for ikke at sulte.

Når en fabriksarbejder kun bliver betalt 2 cent for et produkt som Apple sælger for 700 dollars, så behøves man ikke være ekspert for at se, at Apple stadig kan fordoble deres løn uden at det skader deres overskud”siger Kevin Slaten og fortsætter:

“Man behøver ikke være økonom for at se, at selvom arbejdernes løn blev fordoblet, så kommer det ikke til at skade Apples bundlinje.  Men for arbejderne ville det betyde en kæmpe forskel. De kan lave en opsparing, så deres familier bliver mindre sårbare, de kan give penge til deres forældre, lave en pension og de kunne måske bidrage til den kinesiske økonomi ved at starte deres egne små forretninger”, siger Kevin Slaten.

Elendighed i Kinas IT industri

I samarbejde med China Labour Watch kunne DanWatch i efteråret 2013 dokumentere massive krænkelser af basale arbejdstagerrettigheder på de fabrikker i Kina, der leverer komponenter til Dells computere. Dengang viste researchen mange af de samme forhold, som ifølge Kevin Slaten er symptomatiske for hele IT-industrien:

“Hver eneste krænkelse i denne rapport har vi set mange gange før hos arbejdere (i Kinas IT industri, red.) Særligt migrantarbejdere i Kina er i en svær situation. Priserne stiger i hele Kina, så hvis du ikke forsøger at få et job i en fabrik, vil du måske ikke være i stand til at forsørge din familie”.

DanWatch har kontaktet Apple for at spørge, hvordan virksomheden forholder sig til China Labour Watchs rapport, men det har ikke været muligt at få en kommentar.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.