Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Kapital strømmer ud af udviklingslande

I en ny rapport sætter Concord Danmark og DanWatch fokus på det faktum, at utilstrækkelige skatteregler er med til at holde Ghana og andre udviklingslande med store naturressourcer fast i fattigdom.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Sammen med paraplyorganisationen Concord Danmark, der arbejder for fattigdomsbekæmpelse på EU-niveau og er den danske platform for Concord Europe, der repræsenterer 1600 udviklings- og nødhjælpsorganisationer i Europa, har DanWatch udgivet en ny rapport om mineindustrien i Ghana. I denne rapport, der med en række anbefalinger tager tråden op fra DanWatch-rapporten ”Forbrugsfest på Afrikas regning”, sættes der fokus på, hvordan kreative skatteregnskaber og manglende skatteregler er med til at fastholde Ghana på listen over de mindst udviklede lande i verden, selv om landet er Afrikas andenstørste leverandør af guld.

Rapporten ”Golden Profits on Ghana’s Expense – An example of incoherence in EU policy” beskriver, hvordan det er muligt for multinationale mineselskaber at høste store indtjeninger på Ghanas rige undergrund uden, at den lukrative minedrift tilfører landet hårdt tiltrængte midler til udvikling. Idet der ikke er krav om årsregnskaber på landebasis, kan de multinationale selskaber flytte deres profit ud af udviklingslandene og til diverse skattely, uden at det er muligt at opdage. Dette koster hvert år Ghana millioner i tabte skatteindtægter.

I følge ny research mistede Afrika i årene fra 1970 til 2008 et beløb svarende til 854 milliarder amerikanske dollars i kapital-flugt, et beløb der kunne have dækket hele regionens samlede gæld, og de ulovlige kapitalstrømme ud af udviklingslande er nu otte gange højere end den samlede globale u-lands-bistand.

Trods det faktum at Lissabon-traktaten fastslår, at EU på alle politikområder skal tage hensyn til målsætningen om at udrydde fattigdom, har EUs regnskabslovgivning vist sig at være utilstrækkelig. Concord Danmark opstiller derfor følgende anbefalinger i rapporten:

Årsregnskaber på landebasis, såkaldt ”country-by-country reporting”, bør implementeres i europæisk og international regnskabslovgivning. Dette vil gøre det muligt at vurdere, hvor de multinationale selskaber har deres overskud, og således skabe et grundlag for en retfærdig skatteopkrævning.
Sanktioner mod usamarbejdsvillige skattely og deres brugere bør implementeres.
Kapacitetsopbygning af skatteopkrævning i udviklingslande bør implementeres i EUs udviklingsværktøjer og landestrategier.
Bekæmpelse af illegale kapitalstrømme fra udviklingslande skal være obligatorisk i EUs arbejdsprogram omkring sammenhæng i udviklingspolitikken, ”Policy Coherence for Development ”, og i bestræbelser på at nå millenniumudviklingsmålene.
EU-renteskattedirektivet anvendelsesområde bør udvides til at inkludere automatisk udveksling af information angående indtægt og renteindtægt for alle juridiske enheder inklusiv multinationale selskaber.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.