Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

nyhedsoverblik

Klimakampen er rykket ind i verdens retssale. Og klimaforkæmperne vinder for nuværende

Sidste uge blev et vendepunkt for klima- og miljøorganisationers kamp mod oliegiganterne, men gør det klimaet til vinder? I denne uges nyhedsoverblik tager vi et kig på dommene i det stigende antal klimaretssager, og vi vender også stigende global iltmangel og VM i Qatar.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Ved corona-krisens begyndelse var politikere, meningsdannere og erhvervslivets topchefer hurtige til at sige, at nu var tiden inde til at tænke grøn omstilling. “We need to turn the recovery into a real opportunity to do things right for the future”, sagde FN’s generalsekretær, António Guterres, i april 2020

Men der er ikke mange, der har lyttet til det budskab. En ny opgørelse viser, at G7-landene (Canada, Frankrig, Tyskland, Italien, Japan, Storbritannien og USA) fra januar 2020 til marts 2021 samlet set har kastet 189 milliarder dollars efter olie, gas og kul. Til sammenligning har landene brugt 147 milliarder dollars på grønne energikilder. Det kan man ikke ligefrem kalde grøn genopretning.

Men onsdag i sidste uge vandt klimaet alligevel en skelsættende sejr. Og fortjenesten ligger ikke hos topledere eller politikere, men hos 17.000 vedholdende klima- og miljøaktivister, der førte sag mod oliegiganten Shell. Ved distriktsdomstolen i Haag blev Shell onsdag dømt til at reducere sine CO2-udledninger med 45 procent inden 2030, sammenlignet med 2019-udledningerne. Det er første gang i verdenshistorien, at et olieselskab bliver dømt til aktivt at reducere sine udledninger for at beskytte klimaet.

Samme dag vandt klimabeskyttelsen også frem hos de to amerikanske oliegiganter ExxonMobil og Chevron. Det lykkedes klimaforkæmpere fra Engine No. 1 at få valgt hele to personer ind i bestyrelsen hos ExxonMobil med et budskab om skærpede klimamål og større reduktioner af CO2-udledninger. Hos Chevron fik aktionærer gennemtrumfet, at oliegiganten skal udarbejde en strategi for markante reduktioner af CO2-udledning.

I alle tre tilfælde gælder det, at kravet om øget reduktion af CO2-udledninger ikke blot er begrænset til udvindingen af de fossile brændstoffer, men også gælder afbrænding af oliegiganternes produkter i biler, fyr til opvarmning og på fabrikker verden over. De tre opgør markerer på den måde et klart vendepunkt, som kan vise sig positivt i klimaregnskabet, hvis altså kursen holder. Og så vidner det om, at klimakampen endegyldigt er rykket ind i retssalene.

Her er et overblik over flere interessante klimaretssager i verden omkring os:

  • Første retssag om greenwashing herhjemme. Klimabevægelsen i Danmark, Den Grønne Studenterbevægelse og Dansk Vegetarisk Forening truer med at hive Danish Crown i landsretten for at vildlede forbrugerne med betegnelsen “Klimakontrolleret gris” og sloganet “Dansk gris er mere klimavenlig, end du tror”. Indtil videre har organisationerne dog givet Danish Crown en lille uge til at rette op, før de bliver ramt af sagsanlæg. Det skriver Ritzau.
  • Ny ny klimalov i Tyskland. Ikke kun virksomheder bliver irettesat. Den første tyske klimalov blev tidligere i år dumpet ved forfatningsdomstolen i Karlsruhe, skriver Berlingske. Den var simpelthen for uskarp. Nu har Merkel meldt ud om en ny og revideret tysk klimalov. Ifølge Information, er det denne gang med et mål om, at landet vil reducere sit CO2-udslip i 2030 med 65 procent og være klimaneutral i 2045.
  • Sagsanlæg mod regeringen i Guyana. To guyanesiske borgere anklagede i slutningen af maj staten for at bryde med sin forpligtelse til at beskytte miljøet og sikre vilkårene for fremtidige generationer, skriver Reuters. I anklagen hævder de, at olieudvindingen ud for landets kyst er forfatningsstridig, fordi det øger klimaforandringerne. Der har længe været tradition for, at oprindelige folk i Sydamerika har lagt sag an mod regeringer og oliegiganter, men dette er det første sagsanlæg i Guyana.
  • Pligt til at passe på ungdommen. I Australien er miljøminister Sussan Ley og resten af regeringen ved en domstol blevet pålagt at beskytte landets unge borgere mod klimakrisen. Det sker, efter at otte teenagere og en 86-årig nonne med et sagsanlæg modsatte sig regeringens beslutning om at udvide en kulmine i delstaten New South Wales nord for Sydney.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Mere

Danmarks største webshop Zalando reklamerer med, at mange af deres produkter er ‘bæredygtige’, fordi de for eksempel anvender en vis mængde økologisk bomuld. Men følge den danske markedsføringslov er produkterne sandsynligvis ikke er bæredygtige. Det skriver DR.

Forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen siger til DR, at hvis et produkt er bæredygtigt, så skal “hverken produktionen, anvendelsen eller bortskaffelsen belaste jordens ressourcer eller miljøet på en måde, som forringer de kommende generationers mulighed for at opfylde deres behov”.

Og den standard lever mange af Zalandos produkter nok ikke op til, vurderer eksperter til DR.

Forbrugerrådet Tænk meldte sidste år Zalando og andre webshops til Forbrugerombudsmanden for ikke at leve op til reglerne på området, og sagen er i øjeblikket under behandling. I mellemtiden har Forbrugerombudsmanden blandt andet indskærpet reglerne i en guide til danske virksomheder.

Temaer:
Virksomheder:
Lande: |
Mere

Siden 2018 har en særlig gruppe FN-eksperter advaret om, at alle Yemen-krigens parter – heriblandt den saudisk-ledede koalition – har begået mulige krigsforbrydelser i det ekstremt fattige land. I oktober 2021 blev en fornyelse af ekspertgruppens mandat imidlertid nedstemt i FN’s Menneskerettighedsråd. Afstemningen blev af iagttagere kaldt resultatet af saudisk lobbyarbejde, og menneskerettighedsorganisationer udtrykte stor bekymring for, at lukningen af ekspertgruppen kunne føre til flere overgreb i landet.

Nye opgørelser fra Yemen tyder nu på, at organisationerne kan have haft ret i deres bange anelser. Ifølge tal fra organisationen Yemen Data Project er mængden af koalitionens bombardementer steget med 43 procent på de to måneder fra oktober til december, og antallet af civile dræbte per måned er det højeste i 2,5 år.

“Mindst 32 civile blev dræbt og mere end 62 såret i december, hvilket er mere end de 11 foregående måneder til sammen”, skriver Yemen Data Project.

Danwatch har blandt andet afsløret, hvordan militært udstyr fra danske Terma er endt i Yemen-krigen, og hvordan danske Systematic er blevet ved med eksportere militært udstyr til krigens parter trods et dansk eksportstop.

Brancher: |
Virksomheder: |
Mere

Cargill, én af verdens største leverandører af dyrefoder, har egentlig lovet, at de ikke vil købe soja fra farme, der rydder Amazonas-regnskoven. Men nu kan et samarbejde mellem Bureau of Investigative Journalism, Greenpeace Unearthed, Repórter Brasil og Ecostorm afsløre, at Cargill stadig køber soja fra en gård, der dyrker soja på land, hvor der er blevet ryddet regnskov.

Temaer:
Brancher: |
Virksomheder:
Lande:
Mere

Befolkningen i den etiopiske region Tigray er fanget i en situation, der nærmer sig en humanitær katastrofe, lyder det fra FN.

Tigray er centrum for voldelige kampe mellem regeringshæren og  Tigrayfolkets Befrielsesfront, der hver især beskylder hinanden for at blokere adgangen til nødhjælp.

Fem millioner civile har brug for hjælp i form af mad, men FN’s fødevareprogram WFP meldte fredag ud, at de i den kommende uge ville uddele de sidste forsyninger. På grund af de voldelige kampe har det siden midten af december ikke været muligt for WFP at nå frem til Tigray med deres konvojer, skriver The Guardian.

Mere

Over hele verden resulterer en stigende inflation i højere priser på helt almindelige produkter. En gennemgang fra Quartz viser, at i USA bliver fattige amerikanere ramt hårdere af de stigende priser end de rigeste. Det skyldes (og det gælder i det meste af verden), at fattige bruger en større del af deres indkomst på fornødenheder og dagligvarer.

Brancher:
Lande:
Mere

Mandag bekræftede Mærsk, at de har købt fire CO2-neutrale skibe. Sammen med otte skibe, Mærsk allerede har købt, skal de leveres i 2024. Der er bare lige et problem: Mærsk kan ikke finde nok af den grønne methanol, som skibene skal sejle på, skriver Quartz.

Mere

Ifølge en evaluering fra britiske myndigheder bliver sæsonarbejdere på en særlig post-brexit-ordning udsat for ting, som myndighederne ikke kan stå indefor. Der er blandt andet tale om racisme, manglende sikkerhedsudstyr og beboelse uden badeværelse, køkken og rindende vand, skriver The Guardian.

Brancher: |
Mere

Sri Lankas tekstilindustri har indgået en topartsaftale med fagforeninger, der repræsenterer tekstilarbejderne. Det er den første topartsaftale i Sri Lankas historie, og den giver bl.a. bedre beskyttelse i forbindelse med pandemien og større ret til at organisere sig, skriver eureporter.

Lande:
Mere

Kobolt er en af de vigtigste ingredienser i de batterier, der er afgørende for den grønne omstilling. Vi har masser af data på, hvordan det er med til at nedsætte CO2-udledningen, men vi mangler viden om de menneskelige omkostninger, siger forskere fra Northwestern University. Alt tyder på, at det i lande som D.R. Congo, hvor en stor del af verdens kobolt bliver udvundet, skaber store problemer for lokalbefolkningen, og forskerne efterspørger nye måder at måle den slags konsekvenser, skriver Northwestern Now.

Brancher:
Lande:
Mere

Den globale vækst forventes at falde fra 5,5 procent i 2021 til 4,1 procent i år, viser Verdensbankens nyeste prognose. Det skyldes især den globale pandemi og et fald i den globale efterspørgsel, skriver BBC.

Selvom den faldende vækst er global, vil det især ramme fattige lande, og derfor frygter Verdensbankens præsident David Malpass, at den globale ulighed vil stige.

Mere

Siden den danske fregat Esbern Snare i slutningen af november kom i ildkamp i Guineabugten har den sejlet rundt med de frosne lig af fire pirater, der døde i kampen.

I sidste uge blev tre overlevende pirater sat fri, mens en fjerde pirat, der havde fået amputeret sit ben, blev fløjet til Danmark, hvor han bliver retsforfulgt. Nu kan Berlingske så fortælle, at man nærmer sig en overdragelse af de døde pirater.

Mere
Ikke flere "Kort Nyt"
No more articles to load

Få det ugentlige

nyhedsoverblik

i din indbakke

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.