Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

København fortsætter investeringer i sort energi

Københavns Kommune vil være verdens første CO2-neutrale hovedstad, men har ingen planer om at afhænde sine investeringer i kulsort energi - heller ikke i tre af selskaberne, som er under anklage for brud på internationale konventioner.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
København, Europas grønne hovedstad, har ingen planer om at stoppe sine investeringer i sort energi. Det fastslår Københavns Kommunes Økonomiforvaltningen.DanWatch afslørede i sommer, at Københavns Kommune har 53 millioner kroner investeret i 25 kul-, olie og gasselskaber. Det står i kontrast til kommunens mål om i 2025 at blive den første CO2-neutrale hovedstad og ønsket om  titlen som Europas grønne hovedstad.

Grønne hovedstad

Københavns Kommune modtog i 2013 den globale pris ’Cities Climate Leadership’, og hovedstaden blev i år udnævnt til EU’s grønne Hovedstad.

DanWatch’s afsløring får dog ikke kommunen til at afhænde investeringerne i selskaberne, der er under anklage for skatteunddragelse, forurening af drikkevand, forbindelser til det indonesiske militærs mord og overgreb på demonstranter og andre brud på internationale konventioner. Det fastslog Økonomiforvaltningen i et svar til byrådsmedlem Signe Færch fra Enhedslisten.

Københavns Kommune investerer bl.a. i selskaberne Exxon, Gazprom og Glencore.

Investeringer skal sikre afkast

Kommunens investeringer gennem investeringsforeningen placeres ikke med henblik på at understøtte kommunens klimamål. Det er for svært at afgrænse selskaberne, der ofte har flere aktiviteter, og kommunes investeringer er først og fremmest foretaget for at sikre et afkast med lav risiko, indtil pengene skal bruges af kommunen, lyder det desuden i svaret til Signe Færch.
Hvad angår de tre selskaber, der er under anklage for brud på internationale konventioner, henviser kommunen til, at den etiske gennemgang af investeringerne er udliciteret til konsulentfirmaet Ethix SRI Advisors. Konsulentfirmaet har endnu ikke fundet anledning til at udelukke de tre selskaber:

“Såfremt det kan verificeres, at der foreligger brud af konventionerne, og selskabet ikke kan påvirkes til at ændre sin adfærd, optages selskabet på negativlisten.”

Politiske initiativer skal sikre klimamål

Kommunens klimamål står stadig ved magt, til trods for de sorte investeringer. Kommunens mål om fuld klimaneutralitet i 2025 skal realiseres gennem politiske initiativer som investeringer i vindmøller i regi af kommunens energivirksomhed HOFOR, forklarer Økonomiforvaltningen i svaret:
“Københavns ”grønne” investeringsprofil kommer således primært til udtryk gennem kommunens egen virksomhed, fx når der afsættes midler i budgettet til at fremme initiativer, der skaber mere bæredygtighed,” lyder det.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.