Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

København fortsætter investeringer i israelske bosættelser

Trods kritik investerer Københavns Kommune stadig i virksomheder, der medvirker til opretholdelsen af israelske bosættelser på Vestbredden. Det viser en ny rapport fra DanWatch.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Københavns Kommune investerer 2,2 millioner skattekroner i israelske bosættelser, viser en ny undersøgelse fra DanWatch.
Det sker, selvom det er stik imod kommunens holdning. I sommers, da kommunen valgte at ekskludere den israelske Bank Hapoalim fra deres investeringsportefølje, lød budskabet fra overborgmester Frank Jensen:“Vestbredden er besat land, og det er ifølge internationale konventioner forbudt at drive befolkningsgrupper væk fra deres territorium for selv at bosætte sig der. Derfor er vi desværre nødt til at se bort fra at investere i en række israelske virksomheder med aktiviteter i de ulovlige israelske bosættelser,” sagde Frank Jensen.

Millioninvesteringer på besat jord

Kommunen har i dag investeringer for 2,2  millioner kr. i syv virksomheder, der opererer i de besatte områder i Palæstina. Blandt virksomhederne er den israelske bank Mizrahi Tefahot Bank, der blandt andet giver lån til byggeprojekter i bosættelser og udbyder finansielle serviceydelser til de lokale myndigheder.

Kommunens største investering på over 1,3 millioner kr. er i Cement Roadstone Holdings, der er medejer af cementproducenten Nesher, som medvirker til konstruktionen af bosættelser, checkpoints ved separationsmuren og til letbanen mellem Jerusalem og de israelske bosættelser.

Bosættelserne er gentagne gange erklæret i strid med folkeretten af FN og Den Internationale Domstol, og investeringerne sker selvom Københavns Kommunes investeringspolitik baserer sig  på FN’s konventioner.

Gentagen kritik af Københavns Kommune

Det er langt fra første gang, at Københavns Kommunes investeringer i israelske bosættelser kommer i søgelyset.

I 2012 da Danwatch første gang undersøgte kommunens investeringer vakte det kritik, at selskabet G4S var at finde i kommunens portefølje. Den dansk-britiske sikkerhedsgigant leverer blandt andet sikkerhedsydelser til bosættelser og flere israelske fængsler, hvor palæstinensiske politiske fanger sidder fængslet.

Dengang havde Københavns Kommune 12 millioner investeret i internationale virksomheder med kontroversielle aktiviteter i de besatte områder, men i dag har kommunen afskaffet for knap 10 millioner kr. ved at ekskludere G4S fra deres portefølje.

I et skriftligt svar til Danwatch fremgår det, at investeringer i  virksomheder, hvis produkter bliver anvendt til opretholdelsen af ulovligt besatte territorier, er i strid med kommunens investeringspolitik. Men en eventuel eksklusion “afhænger af en konkret vurdering” i de enkelte tilfælde.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.