Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Kritik fra klagenævn: Risikovurdering fra Rockwool var ikke god nok

Dansk klagenævn besluttede i dag, at Rockwools risikovurdering, før de anlagde ny fabrik i West Virginia, USA, var utilstrækkelig. Rockwool afviser anklagerne.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

Rockwools risikovurdering for at beskytte miljø og menneskerettighederne var ikke god nok, da de besluttede at lægge en fabrik midt i en amerikansk by. Sådan lyder afgørelsen i dag fra et dansk klagenævn, Mæglings- og Klageinstitutionen, der siden 2019 har forsøgt at mægle i en sag mellem Rockwool og en organisation bag en gruppe amerikanske borgere i West Virginia. 

Anklagerne hævdede, at Rockwool ikke har inddraget lokalbefolkningen, før de besluttede at anlægge fabrikken, og heller ikke havde informeret tilstrækkeligt om påvirkningen fra fabrikkens udledning af skadelige gasser. De mener til gengæld, at Rockwool har bearbejdet politikere i West Virginia for at opnå tilladelse til at anlægge fabrikken. 

Rockwool afviser alle anklager om uheldig involvering i politiske aktiviteter, og at virksomheden ikke skulle have udført den nødvendige risikovurdering. De anerkender dog, at de kunne have gjort mere ud af deres engagement med lokalsamfundet, skriver kommunikationschef Michael Zarin i en email.

“Rapporten peger på, at vi har overholdt alle love og regler, og den nævner konkret to punkter. Det ene punkt omhandler involveringen af lokale interessenter, hvor MKI anfører, at vi skulle have gjort mere for at engagere en større gruppe af lokale interessenter tidligere i processen, mens det andet punkt omhandler timing, hvor visse processer for risikovurderinger og forundersøgelser blev sat i værk”.

I afgørelsen skriver Mæglings- og Klageinstitutionen blandt andet:

“De indledende faser af projektet var baseret (…) for snævert på risici for virksomheden selv frem for at identificere negative påvirkninger på mennesker, miljøet og samfundet i overensstemmelse med OECD’s retningslinjer”. 

Med andre ord ifølge klagenævnet handlede risikovurderingen mere om Rockwools interesser end om lokalbefolkningens. Nævnets anbefaling er, at Rockwool fremadrettet styrker kommunikationen med lokalsamfundet. 

Kritikken vil være offentliggjort på MKI’s hjemmeside indtil juni 2022, hvorefter klagenævnet igen vil vurdere, om Rockwool i tilstrækkelig grad har implementeret nævnets anbefalinger. 

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.