Kritik fra klagenævn: Risikovurdering fra Rockwool var ikke god nok

Dansk klagenævn besluttede i dag, at Rockwools risikovurdering, før de anlagde ny fabrik i West Virginia, USA, var utilstrækkelig. Rockwool afviser anklagerne.

En sammenslutning af borgere har i årevis protesteret mod en ny Rockwool fabrik, og i dansk faldt afgørelsen hos dansk klagenævn. Rockwools risikovurdering skulle have været bedre. Foto: Ron Cogswell, april 2019

Rockwools risikovurdering for at beskytte miljø og menneskerettighederne var ikke god nok, da de besluttede at lægge en fabrik midt i en amerikansk by. Sådan lyder afgørelsen i dag fra et dansk klagenævn, Mæglings- og Klageinstitutionen, der siden 2019 har forsøgt at mægle i en sag mellem Rockwool og en organisation bag en gruppe amerikanske borgere i West Virginia. 

Anklagerne hævdede, at Rockwool ikke har inddraget lokalbefolkningen, før de besluttede at anlægge fabrikken, og heller ikke havde informeret tilstrækkeligt om påvirkningen fra fabrikkens udledning af skadelige gasser. De mener til gengæld, at Rockwool har bearbejdet politikere i West Virginia for at opnå tilladelse til at anlægge fabrikken. 

Rockwool afviser alle anklager om uheldig involvering i politiske aktiviteter, og at virksomheden ikke skulle have udført den nødvendige risikovurdering. De anerkender dog, at de kunne have gjort mere ud af deres engagement med lokalsamfundet, skriver kommunikationschef Michael Zarin i en email.

“Rapporten peger på, at vi har overholdt alle love og regler, og den nævner konkret to punkter. Det ene punkt omhandler involveringen af lokale interessenter, hvor MKI anfører, at vi skulle have gjort mere for at engagere en større gruppe af lokale interessenter tidligere i processen, mens det andet punkt omhandler timing, hvor visse processer for risikovurderinger og forundersøgelser blev sat i værk”.

I afgørelsen skriver Mæglings- og Klageinstitutionen blandt andet:

“De indledende faser af projektet var baseret (…) for snævert på risici for virksomheden selv frem for at identificere negative påvirkninger på mennesker, miljøet og samfundet i overensstemmelse med OECD’s retningslinjer”. 

Med andre ord ifølge klagenævnet handlede risikovurderingen mere om Rockwools interesser end om lokalbefolkningens. Nævnets anbefaling er, at Rockwool fremadrettet styrker kommunikationen med lokalsamfundet. 

Kritikken vil være offentliggjort på MKI’s hjemmeside indtil juni 2022, hvorefter klagenævnet igen vil vurdere, om Rockwool i tilstrækkelig grad har implementeret nævnets anbefalinger. 

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down