Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Lydinstallation om migranter: “Jeg gør ikke det her, fordi jeg gerne vil samle flasker”

12 migranter fortæller i en ny lydinstallation om et liv på kanten af det danske samfund. Selvom de har asyl i Sydeuropa, har manglen på arbejde presset dem mod nord, hvor de opholder sig i Danmark på et turistvisum, som ikke giver dem ret til at arbejde.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

“We have European papers but we are not allowed to work here”, står der på en af plakaterne.
Øverst står skrevet med blokbogstaver ‘Den Europæiske Union Danmark’ – præcis som på et dansk pas. Det danske våbenmærke med de tre løver, men kronen er skiftet ud med et stort fingeraftryk. [INSERT_ELEMENTOR id=”8121″]
I Københavns nordvestkvarter bliver der givet stemme til dem, som vi ofte kun taler om. I en lydinstallation taler de migranter, som samler vores flasker i parkerne om sommeren, direkte til os. Udstillingen kan lige nu kan ses i Center of Migrant Arts i Trampolinhuset, hvor The Bridge Radio har samarbejdet med 12 migranter om at fortælle om et liv i Danmark uden ret til at arbejde eller gå til lægen.

Danwatch har tidligere undersøgt, hvordan migranter lever under “Slavelignende forhold” i undersøgelsen Den skjulte pris for dåsetomater, og lavet undervisningsmateriale , som sætter fokus på de hemmelige mennesker, som lever både i Italien og Danmark.

[INSERT_ELEMENTOR id=”9015″]

Mellem lovligt og ulovligt

“Dét, der virkelig overrasker mig, er, at når politiet tager dig i at arbejde, gør de ikke arbejdsgiveren noget. Kun du – som arbejder – bliver anholdt”, fortæller en stemme på engelsk med en karakteristisk afrikansk accent.

At befinde sig på kanten mellem det lovlige og ulovlige er fælles for de mennesker, som indgår i udstillingen. Alle har de asyl i et europæisk land, men den økonomiske krise og høje arbejdsløshed i Syd- og Østeuropa tvinger dem mod nord for at finde et levegrundlag.

De er hverken illegale eller udokumenterede, og de har ret til at rejse inden for Schengen-zonen og komme til Danmark på et turistvisum. Men ligefrem velkommen føler de sig ikke, og de har hverken arbejdstilladelse eller ret til behandling i det danske sundhedsvæsen.

Kathrine Meyer Jørgensen, journalist på The Bridge Radio gennem de sidste 2 år, beskriver migranterne som en meget sammensat flok.

”En af kvinderne, som er fra Nigeria, har opholdstilladelse i Spanien, hvor hun har boet i mange år og også har et hus. Hun er taget til Nordeuropa, fordi hun ikke kan få arbejde på grund af den økonomiske krise”, fortæller hun.  

Fælles for dem er dog, at de ofte ender de som pantsamlere eller i usikre, dårligt betalte, illegale jobs.

Migrantøkonomi  

“Jeg gør ikke det her, fordi jeg gerne vil samle flasker. Jeg gør det, fordi det er den her situation, jeg er blevet presset ud i. Jeg kan arbejde. Jeg er 100 % arbejdsduelig. Så lad være med at se ned på mig”, siger en anden af udstillingens stemmer.

Kathrine Meyer Jørgensen fortæller til Danwatch, at de har valgt at fokusere på arbejde, fordi udstillingen er lavet i samarbejde med migranterne, for hvem retten til arbejde fylder ált.

“Udstillingen er på deres præmisser, og vi har arbejdet sammen om, hvad som er vigtigt. Tit er det nogle andre, der taler på vegne af dem. Her er det er dem, som taler til dig. Det er det, som mangler: At nogen taler direkte om de oplevelser, som de har på gaden”, siger hun.

Den manglende arbejdstilladelse stiller migranterne i en meget sårbar situation, forklarer Kathrine Meyer Jørgensen.

“De har ingen form for sikkerhed, hverken helbredsmæssigt eller i forhold til at anmelde krænkelser til politiet. Især kvinderne har nogle virkelig barske oplevelser, som ikke bliver anmeldt. Der synes jeg virkelig, at man kan se den voldsomhed, som de lever under.”

På væggen i udstillingslokalet hænger illustrationer af ord, som migranterne kan bruge i deres kamp for bedre rettigheder. ‘STRUKTUREL VOLD’ står der under et billede, som viser en hånd, vis fingre brækkes over mellem to tandhjul. En skrigguld plakat med en piktrådsafspærring bærer teksten ‘EKSKLUSION’.

Et ønske om forandring

Det er en større strukturel kritik, som Center of Migrant Arts i Trampolinhuset og The Bridge Radio sigter imod. The Bridge Radio, som er en kollektiv radio for og af personer i asylsystemet, definerer sig blandt andet som anti-kapitalistisk og antifascistisk, og kalder sig selv ‘En stemme mod grænser’.  

“Vi dokumenterer de her ting, fordi vi gerne vil flytte det politiske system, og ændre nogle af de forestillinger, der findes om de her mennesker”, forklarer Kathrine Meyer Jørgensen.

Sidste år da Folkets Park var blevet ryddet og en del af de migranter som boede i parken blev anholdt, var The Bridge Radio med til at dokumenter politiets opførsel og arrangerer en støttefest i Folkets Hus for migranterne.

“Sidste år fik vi også arrangeret, at nogen af dem kunne komme ind og mødtes med overborgmester Frank Jensen for at tale om, hvordan de bliver arresteret på gaden, fordi de ikke har nogle steder at bo og sove. Men jeg tror ikke på noget tidspunkt, at vi har påvirket nogle politikere til at tænke anderledes,” siger Kathrine Meyer Jørgensen, om muligheden for at skabe en reel forandring af systemet.

De 12 migranter er ikke længere i Danmark, men er rejst videre eller tilbage.

The Bridge Radio arbejde kan høres her

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.