Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Mærsk fortsætter brug af udskældt skrotværft

EU-kommissionen har givet afslag på at godkende ophugningsværftet Shree Ram i Indien, som shippinggiganten Mærsk har benyttet siden 2016. Afslaget vil dog ikke forhindre Mærsk i at sende skibe, der ikke flager europæisk, til ophugning på det afviste værft.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

Et af de værfter, som Mærsk bruger til at ophugge udtjente fragtskibe, fik i februar en nedadvendt tommelfinger af EU-kommissionen. Værftet Shree Ram i byen Alang i Indien levede ikke op til Kommissionens krav til arbejdsforhold og miljø.

Men Mærsk vil ikke udelukke at benytte sig af værftet i fremtiden.

Værfterne i Alang har siden 2016 været under massiv kritik pga. brugen af ‘beaching’-metoden, hvor skibe ophugges på strande under åben himmel, mens tidevandet skyller de giftige affaldsstoffer ud i havet.

Derudover kritiseres værfterne på Alang for manglende sikkerhed og kontrakter for arbejderne, der kan sikre arbejdere, der kommer ud for arbejdsulykker.

I en undersøgelse fra 2016 kunne Danwatch dokumentere farlige forhold for arbejderne på værftet, bl.a. manglende sikkerhedsudstyr mod giftige gasser og åbne flammer fra den manuelle ophugning med håndholdte flammeskærere.

EU-kommissionen afviser FN-godkendt værft

Efter besøg af EU-kommissionen og et hold uafhængige inspektører har Shree Ram-værftet fået afslag på at blive optaget på EU’s liste over forsvarlige værfter.

EU’s nye liste er første initiativ til at skabe regler om forsvarlig ophugning af europæiske skibe. Frem til nu har forsvarlig skibsophugning været baseret på retningslinjer fra FN’s Hongkong-konvention.

Skibe som flager europæisk må fra 1. januar kun ophugges på værfter, der står på EU’s liste over godkendte værfter.

Indtil videre indeholder EU’s liste over godkendte værfter 23 i Europa, et i USA samt to i Tyrkiet.

Skibe med dansk flag har været forpligtede til at følge Hongkong-konventionen siden 2017, ifølge brancheorganisationen Danske Rederier.

Både FN-konventionen og EU’s liste indebærer en række miljø- og arbejdsmæssige krav for ansvarlig skibsophugning. Kravene fra EU-kommissionen er dog muligvis strengere. Shree Ram blev nemlig godkendt af FN allerede i 2013.

Ringe sikkerhed for arbejderne og miljøsikring

Ud af de over 120 krav fra EU, som værfter skal efterleve for at blive godkendt, levede Shree Ram ikke op til 34 punkter.

I rapporten, som EU-kommissionen har offentliggjort, er tilsynsmyndighedens konkrete bedømmelser streget ud, men ud fra anmærkningernes kategorier er det muligt at danne sig et indtryk af afslaget.

EU-kommissionen forklarer til Danwatch, at udstregningerne skyldes personfølsomme oplysninger og kommercielle hensyn.

Langt de fleste af tilsynsmyndighedens anmærkninger handlede om manglende miljøhensyn, som for eksempel ringe håndtering af giftigt affald, ozon-ødelæggende stoffer, skadelige kemikalier og tungmetaller.

Kritikken lyder ligeledes på, at arbejderne mangler uddannelse og oplæring til at varetage de farlige arbejdsopgaver på Shree Ram. Derudover er der ifølge rapporten mangler ved værftets sundhedsfaciliteter og sikkerhedsprocedurer for arbejderne.

Mærsk vil ikke udelukke at benytte Shree Ram igen

Danwatch har spurgt Mærsk, hvorvidt EU’s afslag vil påvirke Mærsks fremtidige samarbejde med værftet.

“Hvis (Mærsk, red.) trækker sig ud af Alang nu, ville det risikere at sætte de forbedringer, der har fundet sted de sidste 2-3 år, over styr”, siger John Bang Kornerup, chef for Mærsks bæredygtighedsstrategi.

Han pointerer, at EU’s afvisning af Shree Ram ikke er endelig, da værftet kan blive optaget på listen, hvis det forbedrer sig på de punkter, der fremgår i rapporten. Det vil stadig være lovligt for Mærsk at ophugge skibe i Alang, så længe skibene ikke flager europæisk.

Mærsks skibe flager med flag fra både Danmark, Singapore, Hong Kong og USA.

Mærsk har i øjeblikket ingen konkrete planer om ophugning hos Shree Ram, men ville over for Danwatch ikke afvise at bruge værftet igen.

“I forbindelse med skibsophugning tager vi beslutninger fra sag til sag”, siger en talskvinde for Mærsk og fortsætter:

“Vi er i kontakt med værftet for at forbedre de mangler som lå til grund for EU-kommissionens afvisning”.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.