14. januar 2023

Malet med Hempel: Putin beordrer efterretnings-skibe i aktion

Ruslands præsident Putin har beordret, at efterretningstjenestens grænseafdelinger skal forhøje beredskabet. Det inkluderer blandt andet de patruljeskibe, som danske Hempel har leveret maling til.

Her ses præsident Putin under talen den 20. december, hvor han beordrede, at efterretningstjenestens grænsepatruljer, som danske Hempel har leveret til, skal optrappe arbejdet. Foto: kremlin.ru
Har du et tip om Hempel? Så kan du kontakte journalisterne anonymt på danwatch@protonmail.com eller klikke på knappen her.
Del din viden

Krigen i Ukraine presser nu præsident Putin så meget, at han har beordret efterretningstjenesten FSB’s grænsepatruljer til optrappe deres arbejde. 

Det er en af de selvsamme grænsepatruljer, som har købt produkter af den danske maling-gigant Hempel til at behandle tjenestens patruljeskibe.

Som Danwatch kunne afsløre i december måned, så har Hempels afdeling i Rusland i 2015, 2016 og 2017 solgt skibsmaling til en samlet værdi af cirka 600.000 kroner direkte til FSB’s grænseafdeling i den uroplagede republik Dagestan, der blandt andet patruljerer i det Kaspiske Hav. 

I to af kontrakterne fremgår det helt specifikt, at produkterne er til fire skibstyper, herunder et 62,5 meter langt patruljeskib med projektnummer 22460, der er udstyret med AK-630 kanon og maskingeværer.

Hempel er en af verdens førende producenter af produkter til at beskytte aktiver og udstyr mod korrosion. Produkterne anvendes eksempelvis på skibe, broer og kraftværker. 

Hempel blev grundlagt i 1915 og har hovedkontor i Kongens Lyngby. I 2021 havde Hempel globalt set 6.746 ansatte og en omsætning på 13,4 mia. kr. Heraf udgjorde omsætningen i Rusland knap 300 mio. kr. Hempel er ejet af Hempel Fonden.

I 2019 fik Hempel A/S en rekordstor bøde på 197,5 millioner kroner for årelang og systematisk bestikkelse i koncernens datterselskaber i Tyskland og flere andre lande primært i Asien.

Hempel har været til stede i Rusland siden 1996 og har 124 medarbejdere i landet. I 2015 åbnede selskabet en en fabrik i Rusland. Se video af indvielsen her

I april 2022 meldte Hempel ud i en pressemeddelelse, at selskabet forlader Rusland som følge af invasionen af Ukraine.

Hempel har i mange år også leveret til den engelske flåde. I dokumentet  ‘WARPAINT’ fra forsvarsministeriet i Storbritannien fremgår det således, at en stor del af Royal Navys krigsskibe i dag behandles med specifikke Hempel-produkter. 

I en tale til nationen 20.december sagde Putin blandt andet:

“FSB’s grænsevagt-tjeneste skal optrappe sit arbejde. Statsgrænsen er den vigtigste, centrale grænse for at sikre landets sikkerhed, og den skal bevogtes sikkert. Forsøg på at bryde den skal forhindres hurtigt og effektivt ved hjælp af eksisterende kapaciteter og værktøjer, herunder mobile og specialenheder.”

Putin understregede også, at der skal slås hårdt ned på blandt andet udenlandske tjenester:

“Efterretningstjenesterne, inklusive de militære, skal udvise det største beredskab og koncentration. Det er nødvendigt at sætte en fast stopper for udenlandske specialtjenesters aktiviteter og straks identificere forrædere, spioner og politiske modstandere”. 

Bud efter FSB-skibe

Det er ikke første gang, at Putin sender bud efter FSB’s grænsepatruljer. Ifølge ukrainske medier blev et af FSB’s patruljeskibe i Dagestan af model 22460 – som er en af de skibstyper, Hempel har leveret maling til – sidste forå beordret til Azov-havet nær Krim for at gøre tjeneste. 

Det er her, nogle af de byer, der har været hårdest ramt af Ruslands brutalitet, ligger. Blandt andet den sønderbombede havneby Mariupol, hvor tusindvis af civile mistede livet i foråret 2022 under russiske angreb.     

Skibet, “Rasul Gamzatov” med serienummer 511, blev ifølge den ukrainske militæranalytiker Alexander Kovalenko omkring marts/april måned sidste år beordret fra FSB i Dagestan til den russiske flåde i Azov-havet, der på det tidspunkt gennemførte voldsomme bombardementer af Mariupol og andre Ukrainske byer.

“Rusland manglede på det tidspunkt skibe til patruljering i Azov-havet og Sortehavet. Derfor blev skibe fra andre flåder beordret derhen. Der blev også sendt andre skibe fra FSB til Sortehavet af samme model som Rasul Gamzatov,” siger han til Danwatch.

Her ses “Rasul Gamzatov” fotograferet i 2020. I foråret 2022 blev patruljeskibet sendt fra FSB Dagestan, som Hempel har leveret maling til, og til Azov-havet, hvor det skulle tilslutte sig den russiske flåde. FSB Dagestan råder også over et tilsvarede skib med serienummer 502. FOTO: forums.airbase.ru

Det er uvist, hvor meget “Rasul Gamzatov” har deltaget i kampene. I følge Alexander Kovalenko fik skibet beskadiget propellen under bugseringen gennem Volga-floden på vejen mod Azov-havet, hvilket krævede en større reparation på en flådestation i Azov-havet.

Skibets præcise position er i dag ukendt.

Erkender salg

Hempel har tidligere erkendt over for Danwatch, at selskabet har leveret til FSB:

“Eftersom FSB ikke er sanktioneret af hverken EU eller Danmark, kunne Hempel Rusland indgå direkte kontrakter i 2015, 2016 og 2017. Hempel A/S valgte dog selvstændigt at blokere salg til FSB fra 2019,” lød det i en mail fra Hempel i december måned. 

Hempel vil dog ikke svare på, hvorvidt man har indgået andre kontrakter med FSB end de tre, Danwatch har afsløret:

“Vi deler aldrig specifikke informationer om kunder, og derfor deler vi heller ikke informationer om historiske transaktioner”.

FAKTA

Hvad er FSB?

Den Føderale Sikkerhedstjeneste for den Russiske Føderation – bedre kendt under forkortelsen FSB – er Ruslands væsentligste efterretningstjeneste. Læs mere i galleriet her!

Ekspert i russiske forhold Jakob Tolstrup, som er ph.d. og lektor ved Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet, vil til gengæld godt sætte nogle ord på Hempels kunde.

”FSB står for kontraspionage i forhold til udenlandske magter, at sikre grænsekontrol og beskytte borgerne mod terror. Men det overvåger og undertrykker i høj grad også interne modstandere af regimet – både de mere prominente modstandere som oppositionspolitikere og journalister, men også helt almindelige mennesker”.

Og ifølge Jakob Tolstrup er det en af de mest brutale efterretningstjenester i verden, der er i Hempels kundekartotek.

”Der findes masser af rigtig slemme organisationer i verden, og der findes også enormt mange slemme sikkerhedstjenester i andre diktaturstater. Men de er bare ikke lige så potente, kan man sige, rent mandskabsmæssigt og ressourcemæssigt, som de russiske. Der er jo ikke nogen tvivl om, at FSB er nogle bad guys. Det er der ingen tvivl om”, siger han.

”De er jo skånselsløse og hårdhændede og ikke bange for at sende meget brutale signaler. De går til det yderste. Hvis de ønsker at straffe nogen, så er de jo ikke blege for at slå ihjel”.

FSB er arvtager til KGB, og Vladimir Putin har selv været chef for den berygtede tjeneste i slutningen af 1990’erne. I dag refererer FSB også direkte til Putin.

”FSB lever og agerer ikke efter almindelige regler og love. I Rusland er det langt mere de uformelle regler og den direkte loyalitet til præsidenten, som er afgørende for, hvordan man agerer. På den måde er FSB et organ, som ofte agerer i modstrid med egentlig russisk lovgivning. Hvis det tjener regimets interesser, så udfører man de ordrer, der skal til,” siger Jakob Tolstrup. 

Selvom det ikke nødvendigvis er ulovligt at sælge maling til FSB, så er det udtryk for en ret dårlig dømmekraft. Det vurderer Tara Van Ho, der er en af verdens førende eksperter i menneskerettigheder og erhverv hos Essex Law School i England.

“Når en virksomhed vælger at sælge til FSB – på et hvilket som helst tidspunkt i nyere historie, men især efter 2014 med besættelsen af Ukraine – viser den meget dårlig dømmekraft”.

“På tidspunktet for salgene behøvede du ikke specialistviden for at vide, at FSB var involveret i tortur, udenretslige drab, indblanding i demokratiske processer og støtte til folk som Lukasjenko i Hviderusland”, siger hun.

Tara Van Ho vurderer, at handlerne er i strid med FN’s vejledende principper om forretning og menneskerettigheder (UNGP), som virksomheder er forpligtet til at følge.

“UNGP’erne foreskriver, at virksomheder yder erstatning og afhjælpning, hvis de forårsager eller bidrager til forseelser. I dette tilfælde ser det ud til, at Hempel har solgt specialiseret maling til skibe, der hjælper med militære operationer på et tidspunkt, hvor FSB var engageret i konflikter gennem den daværende besættelse af Ukraine og Georgien samt tortur og drab på dissidenter”.

“Det bør derfor føre til, at Hempel eksempelvis bidrager til internationale og nationale kompensationsprogrammer for Ukraine”, siger hun.

Har du et tip om Hempel? Så kan du kontakte journalisterne anonymt på danwatch@protonmail.com eller klikke på knappen her.
Del din viden
Flere artikler fra serien: 

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right