Tortur, likvideringer og kidnapninger. Selv om den russiske efterretningstjeneste FSB ifølge FN og en række eksperter er notorisk kendt for at anvende ekstremt brutale metoder, så har den danske maling-gigant Hempel igennem flere år solgt produkter til tjenesten, der er arvtageren til det famøse KGB.
Det kan Danwatch i dag afsløre på baggrund af offentligt tilgængelige kontrakter fra de russiske myndigheders åbne udbudsdatabase.
I alt tre kontrakter viser, at Hempels afdeling i Rusland i 2015, 2016 og 2017 har solgt over 11.700 liter skibsmaling til en samlet værdi af cirka 600.000 kroner direkte til FSB’s grænseafdeling i den uroplagede republik Dagestan.
I to af kontrakterne fremgår det specifikt, hvilke typer patruljeskibe Hempels produkter – der ifølge Hempel selv kan beskytte skibe mod korrosion uden at påvirke hastigheden – skal bruges til. Det drejer sig blandt andet om det 62,5 meter lange patruljeskib 22460, der er udstyret med AK-630 kanon og maskingeværer, samt patruljebåden 12150 som er bevæbnet med maskingeværer, granatkastere og jord-til-luft missilsystem.
Danwatch har tidligere afsløret, at Hempel har leveret produkter til den russiske Sortehavsflåde og Krim-broen. Dengang tog Hempel skarpt afstand fra salgene og forklarede, at det var russiske Hempel-ansatte, som havde bedraget firmaet ved at sørge for, at produkterne indirekte blev leveret via russiske mellemmænd for at holde det skjult.
FAKTA
Den Føderale Sikkerhedstjeneste for den Russiske Føderation – bedre kendt under forkortelsen FSB – er Ruslands væsentligste efterretningstjeneste. Læs mere i galleriet her!
Kontrakterne med FSB afslører derimod, at Hempel i Rusland har indgået kontrakterne direkte med efterretningstjenesten. Og nu forklarer Hempel i et skriftligt svar, at det åbenbart har været helt efter bogen:
“Eftersom FSB ikke er sanktioneret af hverken EU eller Danmark, kunne Hempel Rusland indgå direkte kontrakter i 2015, 2016 og 2017. Hempel A/S valgte dog selvstændigt at blokere salg til FSB fra 2019”.
Hempel afviser at stille op til interview og har ikke villet svare på opfølgende spørgsmål til handlerne med FSB, herunder hvorfor de i 2019 valgte at blokere for salg til FSB. De ønsker heller ikke at svare på, om de har indgået flere kontrakter med FSB end de tre.
“Vi deler aldrig specifikke informationer om kunder, og derfor deler vi heller ikke informationer om historiske transaktioner”.
Læs Hempels fulde svar i bunden af artiklen
Selvom det ikke nødvendigvis er ulovligt at sælge maling til FSB, så er det udtryk for en ret dårlig dømmekraft. Det siger Tara Van Ho, der er en af verdens førende eksperter i menneskerettigheder og erhverv hos Essex Law School i England.
“Når en virksomhed vælger at sælge til FSB – på et hvilket som helst tidspunkt i nyere historie, men især efter 2014 med besættelsen af Ukraine – viser den meget dårlig dømmekraft”.
“På tidspunktet for salgene behøvede du ikke specialistviden for at vide, at FSB var involveret i tortur, udenretslige drab, indblanding i demokratiske processer og støtte til folk som Lukasjenko i Hviderusland”, siger hun.
Tara Van Ho vurderer, at handlerne er i strid med FN's vejledende principper om forretning og menneskerettigheder (UNGP), som virksomheder er forpligtet til at følge.
“UNGP'erne foreskriver, at virksomheder yder erstatning og afhjælpning, hvis de forårsager eller bidrager til forseelser. I dette tilfælde ser det ud til, at Hempel har solgt specialiseret maling til skibe, der hjælper med militære operationer på et tidspunkt, hvor FSB var engageret i ting som konflikt gennem den daværende besættelse af Ukraine og Georgien samt tortur og drab på dissidenter”.
“Det bør derfor føre til, at Hempel eksempelvis bidrager til internationale og nationale kompensationsprogrammer for Ukraine”, siger hun.
Hempel meldte i april måned i år ud, at selskabet forlader det russiske marked.