20. december 2022

Dansk firma afsløret: Handlede med Ruslands efterretningstjeneste

Over tre år indgik den danske koncern Hempel kontrakter med den russiske efterretningstjeneste FSB om levering af særlig skibsmaling til tjenestens bevæbnede patruljeskibe.

Video-collage: Ditte Lander Ahlgren
Har du et tip om Hempel? Så kan du kontakte journalisterne anonymt på danwatch@protonmail.com eller klikke på knappen her.
Del din viden

Tortur, likvideringer og kidnapninger. Selv om den russiske efterretningstjeneste FSB ifølge FN og en række eksperter er notorisk kendt for at anvende ekstremt brutale metoder, så har den danske maling-gigant Hempel igennem flere år solgt produkter til tjenesten, der er arvtageren til det famøse KGB.

Det kan Danwatch i dag afsløre på baggrund af offentligt tilgængelige kontrakter fra de  russiske myndigheders åbne udbudsdatabase. 

Ifølge ekspert i russiske forhold Jakob Tolstrup, ph.d. og lektor ved Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet, så har Hempel handlet med nogle “bad guys”. FSB er nemlig en tjeneste, der står hævet over russisk lov og blindt adlyder præsident Putins ordrer.

”De er skånselsløse og hårdhændede og ikke bange for at sende meget brutale signaler. De går til det yderste. Hvis de ønsker at straffe nogen, så er de jo ikke blege for at slå ihjel”.

”FSB står for kontraspionage i forhold til udenlandske magter, sikre grænsekontrol, og beskytte borgerne mod terror. Men det overvåger og undertrykker i høj grad også interne modstandere af regimet – både de mere prominente modstandere som oppositionspolitikere og journalister, men også helt almindelige mennesker”, siger han.

Blandt andet har FN dokumenteret, hvordan FSB-officerer i 2016 har udsat pro-ukrainere på Krim-halvøen for grov tortur. Ifølge FN blev ofrene “holdt isolerede, bundet, fik bind for øjnene, tæsket, udsat for tvungen nøgenhed, fik stød fra elektriske ledninger placeret på deres kønsdele og truet med voldtægt med en loddekolbe og en kæp”.

I alt tre kontrakter viser, at Hempels afdeling i Rusland i 2015, 2016 og 2017 har solgt over 11.700 liter skibsmaling til en samlet værdi af cirka 600.000 kroner direkte til FSB’s grænseafdeling i den uroplagede republik Dagestan.

I to af kontrakterne fremgår det specifikt, hvilke typer patruljeskibe Hempels produkter – der ifølge Hempel selv kan beskytte skibe mod korrosion uden at påvirke hastigheden – skal bruges til. Det drejer sig blandt andet om det 62,5 meter lange patruljeskib 22460, der er udstyret med AK-630 kanon og maskingeværer, samt patruljebåden 12150 som er bevæbnet med maskingeværer, granatkastere og jord-til-luft missilsystem.

Også handlet med Sortehavsflåden

Danwatch har tidligere afsløret, at Hempel har leveret produkter til den russiske Sortehavsflåde og Krim-broen. Dengang tog Hempel skarpt afstand fra salgene og  forklarede, at det var russiske Hempel-ansatte, som havde bedraget firmaet ved at sørge for, at produkterne indirekte blev leveret via russiske mellemmænd for at holde det skjult.

FAKTA

Hvad er FSB?

Den Føderale Sikkerhedstjeneste for den Russiske Føderation – bedre kendt under forkortelsen FSB – er Ruslands væsentligste efterretningstjeneste. Læs mere i galleriet her!

Hempel er en af verdens førende producenter af produkter til at beskytte aktiver og udstyr mod korrosion. Produkterne anvendes eksempelvis på skibe, broer og kraftværker. 

Hempel blev grundlagt i 1915 og har hovedkontor i Kongens Lyngby. I 2021 havde Hempel globalt set 6.746 ansatte og en omsætning på 13,4 mia. kr. Heraf udgjorde omsætningen i Rusland knap 300 mio. kr. Hempel er ejet af Hempel Fonden.

I 2019 fik Hempel A/S en rekordstor bøde på 197,5 millioner kroner for årelang og systematisk bestikkelse i koncernens datterselskaber i Tyskland og flere andre lande primært i Asien.

Hempel har været til stede i Rusland siden 1996 og har 124 medarbejdere i landet. I 2015 åbnede selskabet en en fabrik i Rusland. Se video af indvielsen her

I april 2022 meldte Hempel ud i en pressemeddelelse, at selskabet forlader Rusland som følge af invasionen af Ukraine.

Hempel har i mange år også leveret til den engelske flåde. I dokumentet  ‘WARPAINT’ fra forsvarsministeriet i Storbritannien fremgår det således, at en stor del af Royal Navys krigsskibe i dag behandles med specifikke Hempel-produkter. 

Kontrakterne med FSB afslører derimod, at Hempel i Rusland har indgået kontrakterne direkte med efterretningstjenesten. Og nu forklarer Hempel i et skriftligt svar, at det åbenbart har været helt efter bogen:

“Eftersom FSB ikke er sanktioneret af hverken EU eller Danmark, kunne Hempel Rusland indgå direkte kontrakter i 2015, 2016 og 2017. Hempel A/S valgte dog selvstændigt at blokere salg til FSB fra 2019”.

Hempel afviser at stille op til interview og har ikke villet svare på opfølgende spørgsmål til handlerne med FSB, herunder hvorfor de i 2019 valgte at blokere for salg til FSB. De ønsker heller ikke at svare på, om de har indgået flere kontrakter med FSB end de tre.

“Vi deler aldrig specifikke informationer om kunder, og derfor deler vi heller ikke informationer om historiske transaktioner”.

Læs Hempels fulde svar i bunden af artiklen

Dårlig dømmekraft

Selvom det ikke nødvendigvis er ulovligt at sælge maling til FSB, så er det udtryk for en ret dårlig dømmekraft. Det siger Tara Van Ho, der er en af verdens førende eksperter i menneskerettigheder og erhverv hos Essex Law School i England.

“Når en virksomhed vælger at sælge til FSB – på et hvilket som helst tidspunkt i nyere historie, men især efter 2014 med besættelsen af Ukraine – viser den meget dårlig dømmekraft”.

“På tidspunktet for salgene behøvede du ikke specialistviden for at vide, at FSB var involveret i tortur, udenretslige drab, indblanding i demokratiske processer og støtte til folk som Lukasjenko i Hviderusland”, siger hun.

Tara Van Ho vurderer, at handlerne er i strid med FN’s vejledende principper om forretning og menneskerettigheder (UNGP), som virksomheder er forpligtet til at følge.

“UNGP’erne foreskriver, at virksomheder yder erstatning og afhjælpning, hvis de forårsager eller bidrager til forseelser. I dette tilfælde ser det ud til, at Hempel har solgt specialiseret maling til skibe, der hjælper med militære operationer på et tidspunkt, hvor FSB var engageret i ting som konflikt gennem den daværende besættelse af Ukraine og Georgien samt tortur og drab på dissidenter”.

“Det bør derfor føre til, at Hempel eksempelvis bidrager til internationale og nationale kompensationsprogrammer for Ukraine”, siger hun.

Hempel meldte i april måned i år ud, at selskabet forlader det russiske marked.

Danwatch var første gang i kontakt med Hempel i slutningen af oktober måned om FSB, da et udkast til en kontrakt fra 2020 fra den offentlige russiske udbudsdatabase tydede på, at der kunne være sket et salg fra Hempel til efterretningstjenesten: 

  • Hvad mener Hempel om, at der er solgt produkter til FSB?

“Som tidligere meldt ud, så fordømmer vi på det kraftigste at vores produkter endte på russiske flådeskibe. Vi har ikke accepteret nogle FSB-relaterede ordrer efter afslutningen på vores grundige undersøgelse i 2019, hvorefter stærke tiltag blev taget. Det var klart for alle, inklusive salg og kundeservice, at FSB var sanktioneret og at vi ikke kunne levere produkter til dem. Vores ordrescreening ville have sikret at en ordreanmodning som nævnede FSB ville være afvist med det samme.”

  • Hvordan harmonerer salget med den interne redegørelse fra 2019, hvor der ifølge Hempel blev ryddet op og slået hårdt ned på tidligere salg til det russiske militær og til projekter på Krim?

“Dokumenterne Danwatch har delt ser ud til at være et ordreudbud med en overordnet produktbeskrivelse hvori der efterspørges ’Hempel branded hull coatings’, de bekræfter ikke leverance af produkter. Vi har krydstjekket informationen fra Danwatch med Hempel Ruslands ordrehistorik og har ikke fundet noget bevis som kan bekræfte at en leverance blev foretaget.”

  • Har Hempel udover det forelagte foretaget andre salg til FSB?

“Vores undersøgelse har vist at russiske medarbejdere tidligere, og uden Hempel A/S’ viden, sørgede for at Hempel produkter indirekte blev leveret til russiske søfartsprojekter via russiske kunder. Se vores meddelelse på hempel.com for yderligere information.”

I starten af december fandt Danwatch så tre underskrevne kontrakter på handler mellem Hempel og FSB på den offentlige udbudsdatabase. 7. december stillede Danwatch derfor en række nye spørgsmål, som Hempel svarede på den 9. december:

  • AO Hempel i Rusland har indgået mindst tre kontrakter med den russiske efterretningstjeneste FSB i hhv. 2015, 2016 og 2017. Hvad mener Hempel om, at man har leveret til FSB? 

“Eftersom FSB ikke er sanktioneret af hverken EU eller Danmark, kunne Hempel Rusland indgå direkte kontrakter i 2015, 2016 og 2017. Hempel A/S valgte dog selvstændigt at blokere salg til FSB fra 2019.”

  • I kontrakterne fra 2015 og 2016 står der hvilke konkrete skibe, Hempels produkter skal bruges til. Det drejer sig om 4 typer af bevæbnede patruljeskibe, nogle udstyret med tunge våben. Hvad tænker Hempel om, at at man har leveret til den slags projekter?

“Eftersom FSB ikke er sanktioneret af hverken EU eller Danmark, kunne Hempel Rusland indgå direkte kontrakter i 2015, 2016 og 2017. Hempel A/S valgte dog selvstændigt at blokere salg til FSB fra 2019.”

  • I et tidligere email-svar fra 27. oktober i år skriver I “Vores undersøgelse har vist at russiske medarbejdere tidligere, og uden Hempel A/S’ viden, sørgede for at Hempel produkter indirekte blev leveret til russiske søfartsprojekter via russiske kunder.” 

    Hvordan forklarer Hempel, at de tre omtalte kontrakter er indgået som et direkte salg  mellem AO Hempel og FSB?

“Eftersom FSB ikke er sanktioneret af hverken EU eller Danmark, kunne Hempel Rusland indgå direkte kontrakter i 2015, 2016 og 2017. Hempel A/S valgte dog selvstændigt at blokere salg til FSB fra 2019.”

  • I svaret fra 27. oktober skriver Hempel: “Det var klart for alle, inklusive salg og kundeservice, at FSB var sanktioneret og at vi ikke kunne levere produkter til dem. Vores ordrescreening ville have sikret at en ordreanmodning som nævnede FSB ville være afvist med det samme.” 

    Hvis ovenstående var tilfældet, hvordan kunne AO Hempel så indgå en direkte kontrakt med FSB i 2017?

“Eftersom FSB ikke er sanktioneret af hverken EU eller Danmark, kunne Hempel Rusland indgå direkte kontrakter i 2015, 2016 og 2017. Hempel A/S valgte dog selvstændigt at blokere salg til FSB fra 2019. Som følge af den interne sanktion, har vi ikke accepteret nogle FSB-relaterede ordrer derefter.”

  • De tre kontrakter Danwatch har fundet ligger frit tilgængelig på offentlige russiske udbudsdatabaser, og det fremgår som nævnt tydeligt at de er indgået mellem FSB og AO Hempel. Hvorfor blev de ikke opdaget på et tidligere tidspunkt end i 2019?

“Eftersom disse kontrakter blev indgået før 2019, hvor vi sanktionerede FSB ordre internt, ville vi ikke have ledt efter dem.”

  • I  kontrakterne fremgår det, at nogle af de leverede produkter kommer fra Polen og Portugal. Var Hempel i Polen og Portugal klar over, at disse produkter var til FSB? Søgte Hempel eksporttilladelse til at eksportere disse produkter fra Polen til Rusland?

“Når Hempel Rusland bestilte produkter fra Hempels fabrikker skete det uden reference til de endelige kunder, og produkterne blev leveret til et af Hempel Ruslands egne varelagre. I henhold til lovgivningen omkring vores produkter på det tidspunkt var der ingen behov for eksport tilladelse.”

  • Danwatch henvendte sig i oktober måned til jer angående et andet udbud fra FSB, som involverede Hempel-produkter. I den forbindelse spurgte vi jer direkte, om I havde foretaget øvrige salg til FSB – hvorfor fortalte I ikke dengang om disse kontrakter?

“Eftersom FSB ikke er sanktioneret af hverken EU eller Danmark, kunne Hempel Rusland indgå direkte kontrakter i 2015, 2016 og 2017. Hempel A/S valgte dog selvstændigt at blokere salg til FSB fra 2019.”

  • I den redegørelse som Kromann Reumert udarbejdede i 2019/2020 om Hempels salg til det russiske marked, er FSB nævnt der? Hvis nej – hvorfor ikke?

Ja, Hempel A/S orienterede relevante danske myndigheder om, hvad der var sket, og FSB var også nævnt, for at sikre transparens og ansvarlighed.

  • Har Hempel udover det nu fremlagte foretaget andre salg til FSB? 

Eftersom FSB ikke er sanktioneret af hverken EU eller Danmark, kunne Hempel Rusland indgå direkte kontrakter i 2015, 2016 og 2017. Vi deler aldrig specifikke informationer om kunder, og derfor deler vi heller ikke informationer om historiske transaktioner.

På baggrund af Hempels svar stillede Danwatch en række opfølgende spørgsmål den 12. december:  

  1. Hvorfor valgte Hempel at blokere salg til FSB fra 2019?
  2. Eksperter vurderer, at salg til FSB i 2015, 2016 og 2017 strider med United Nations Guiding Principles on Business and Human Rights(UNGP), som virksomheder er forpligtet til at følge. Hvad mener Hempel om det? 
  3. FSB medvirken til brud på menneskerettighederne er blevet dokumenteret flere gange. Blandt andet i denne rapport fra FN fra 2017: https://www.ohchr.org/sites/default/files/Documents/Countries/UA/Crimea2014_2017_EN.pdf
  4. Hvad tænker Hempel om, at man i mindst tre fælde har solgt produkter til en efterretningstjeneste, der systematisk har medvirket til tortur og andre menneskerettighedsbrud?

Dagen efter svarede Hempel i en mail: 

“Hempel har svaret på dine spørgsmål, vi har offentliggjort en meddelelse på vores hjemmeside, og i april 2022 annoncerede vi den permanente lukning af vores forretning og aktiviteter i Rusland. Vi har ikke yderligere kommentarer til dette emne.”

Har du et tip om Hempel? Så kan du kontakte journalisterne anonymt på danwatch@protonmail.com eller klikke på knappen her.
Del din viden
Flere artikler fra serien: 
Flere artikler om

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right