Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Italiens tomatarbejdere knokler videre uden beskyttelse

Mens resten af befolkningen i ‘Støvlelandet’ er sendt hjem i isolation, knokler illegale indvandrere, afviste asylansøgere og migrantarbejdere videre på de italienske marker. De bor og arbejder på måder, der gør dem ekstraordinært udsatte for smitte, men  uden adgang til lægehjælp og uden udsigt til en bedre situation.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Normalt summer det af liv i Italien i påsken. Lokale katolske præster strømmer til domkirkerne ved 9-tiden skærtorsdag for at modtage oliemessen. Langfredag skal alle til gudstjeneste på fastende hjerte og mave. Vågegudstjenesten natten til søndag er også velbesøgt, og så følger de sædvanlige store familiefrokoster.

Men sådan er det ikke i år. Paven messer for en tom Peterskirke i Rom, og biskopperne kommer også til at sidde alene ude i domkirkerne. Til gengæld er der liv på markerne.

For mens befolkningen holdes inden døre og i isolation fra hinanden, arbejder migrantarbejdere fra det nordlige Afrika ufortrødent videre, uden mulighed for at kunne beskytte sig mod Corona-virussen.

“Vilkårene for arbejderne er tydeligt forværrede under Corona-krisen,” siger Susi Meret. Hun er lektor ved Institut for Politik og Samfund, AAU og beskæftiger sig bl.a. med migrantarbejderes organisering i Italien.

“Arbejderne mangler helt almindelige værnemidler som handsker og masker. I mange tilfælde har de ikke adgang til rent vand. De kan ikke beskytte sig selv imod smitten. Slet ikke på den måde de bor, hvor der ofte er stuvet syv-otte arbejdere sammen i et telt på få kvadratmeter. Det er simpelthen umuligt at holde mere end en meters afstand,” siger hun.

I den sydligste del af Italien er plukningen af appelsiner ved at være overstået, og snart starter tomat-sæsonen så i Puglia. Her stopper en stor del af de vandrende arbejdere, mens andre tager længere nord på for at plukke æbler.

Æblerne lander sammen med appelsiner og tomater også i  danske butikker. I 2019 importerede Danmark for 145 millioner kroner æbler og for 195 millioner kroner tomater fra Italien. Det er 30 procent af alt det frugt og grønt, vi importerer fra Italien.

Ekstra sårbare

Danwatch har tidligere dokumenteret, hvordan migrantarbejdere fra det nordlige Afrika lever under kummerlige forhold uden adgang til rindende vand og ofte under slavelignende forhold. De penge tjent i markerne, der skulle være gået til sprogskoler, til at søge om asyl og til at sende til familien i hjemlandet, ender i stedet i lommerne på kriminelle bander, der udnytter arbejderne i landbruget gennem det såkaldte caporale-system.

Det er med andre ord ikke ukendt for de italienske myndigheder, at en stor del af markarbejderne opholder sig illegalt i landet, og at en stor del af landarbejderne bor under forhold, som gør det umuligt for dem at leve op til myndighedernes krav om isolation.

Og netop leve- og arbejdsforholdene er med til at gøre migrantarbejderne til mere sårbare ofre for Corona-smitten, end andre dele af befolkningen, mener Kristjan Bragason, Generalsekretær i EFFAT, European Federation of Food, Agriculture and Tourism, en interesseorganisation for  fagforeninger for blandt andet landarbejdere i hele Europa.

“I Puglia er der ghettoer med flere tusind mennesker. Jeg var der sidste år i begyndelsen af tomatsæsonen. De fleste havde ikke rindende vand og hygiejnestandarderne var enormt ringe. De bor meget tæt uden mulighed for at passe på sig selv,” fortæller Kristjan Bragason:

“Og så mangler de helt basal information om smitten, så de kan tage sig nogle forholdsregler.”

Indtil videre er der registreret et enkelt tilfælde af Covid19 blandt migrantarbejdere. Men “situationen er et kapløb mod tiden,” hvis man skal tro Alessandro Verona, som arbejder for hjælpeorganisationen Intersos. For mens der kun er et registreret tilfælde, kan der sagtens være et stort mørketal, når sundhedsmyndighederne ikke tester blandt arbejderne:

“Vi forventer at pandemien peaker i Puglia i starten af næste måned,” sagde hun i slutningen af marts til Aljazeera med henvisning til, at corona-virussen er begyndt at vise sig i det sydlige Italien også, hvor migranterne primært arbejder.

Arbejderne mangler helt almindelige værnemidler som handsker og masker. De kan ikke beskytte sig selv imod smitten.

Susi Meret, lektor ved Institut for Politik og Samfund, AAU

Sundhed – ingen adgang

Den store gruppe af arbejdere, der opholder sig i landet illegalt, har ekstraordinært mange udfordringer i et Corona-plaget Italien, lyder det fra organisationerne Doctors for Human Rights og Intersos. Typisk ernærer de sig på daglejervis i markerne uden arbejds- og opholdstilladelse.

Uden dokumenter, der beviser, at de har ret til at opholde sig i landet, har de slet ingen adgang til landets allerede overbebyrdede sundhedssystem.

Hjælpeorganisationen Intersos har derfor bedt de regionale sundhedsmyndigheder i Puglia om at give adgang til sundhedsydelser i regionens teltlejre uden at skæve til, om folk må være i landet eller ej.

Men den slags gråzonebehandlinger er slet ikke godt nok, hvis man spørger fagforeningen FLAI-CGIL, der repræsenterer landarbejdere i Italien. Her kræver man opholdstilladelse for  alle de 140.000-180.000 migrantarbejdere, som ifølge fagforeningens vurderinger lever i teltlejrene og arbejder som daglejere uden om systemet.

“Hvis de her mennesker fik opholds- og arbejdstilladelse, ville de også kunne få adgang til basale sundhedsydelser,” siger Jean-René Bilongo, der er national chef for migrant-anliggender i fagforeningen.

Dansk import fra Italien

  • Danmark importerer hvert år for 920 millioner kroner frugt og grønt fra Italien. Heraf blev de 149,4 millioner kroner brugt på dåsetomater og 29 millioner kroner på friske tomater. Derudover kommer også tomater til ketchup, tomatjuice og andre produkter, som samlet sender den danske import af tomater op på 195 millioner kroner – altså en tredjedel af Danmarks import af frugt og grønt fra Italien.
  • Til sammenligning importerede Danmark i 2019 for 64 millioner kroner pasta fra Italien og for 72 millioner kroner jomfruolivenolie.
Kilde: Danmarks Statistik

Dansk import fra Italien

  • Danmark importerer hvert år for 920 millioner kroner frugt og grønt fra Italien. Heraf blev de 149,4 millioner kroner brugt på dåsetomater og 29 millioner kroner på friske tomater. Derudover kommer også tomater til ketchup, tomatjuice og andre produkter, som samlet sender den danske import af tomater op på 195 millioner kroner – altså en tredjedel af Danmarks import af frugt og grønt fra Italien.
  • Til sammenligning importerede Danmark i 2019 for 64 millioner kroner pasta fra Italien og for 72 millioner kroner jomfruolivenolie.
Kilde: Danmarks Statistik

To problemer

Men det er ikke kun migrantarbejdere fra det nordlige Afrika, der er fanget som en lus mellem Coronaens to negle. I følge Kristjan Bragason fra EFFAT rammer Corona-krisen også landarbejdere fra Østeuropa.

“Det er en af konsekvenserne af corona-krisen, at det er umuligt at rejse fra Bulgarien til Italien for tiden – hvis man altså vil og tør.”, siger han.

Og alle migrantarbejderne lider under, at den øgede efterspørgsel ikke får arbejderne til at organisere sig, men i stedet får dem til at underbyde hinanden i jagten på arbejde:

“Selvom der mangler arbejdskraft, kan man ikke se det i arbejdsvilkårene. Mange er daglejere, der venter på arbejde. Og mens de venter, har de ingen indkomst, så de tager, hvad end de bliver tilbudt. Også arbejde, som foregår uden sikkerhedsudstyr. Arbejdsgiverne forholder sig simpelthen ikke til deres sikkerhed,” siger Kristjan Bragason

 

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.