Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Minister afviser skærpet kurs overfor uetiske investeringer

Handels-og udviklingsminister Mogens Jensen afviser opfordringer til politisk handling efter Danwatch’s dokumentation af danske investeringer på kant med menneskerettighederne.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Virksomheder, der leverer sikkerhedsudstyr til israelske fængsler eller udsteder højrentelån til fattige indiske bønder vil fortsat kunne modtage investeringer fra danske pensionskasser, banker og investeringsforeninger uden at det får politiske konsekvenser for investorerne.

Det var konklusionen på gårsdagens samråd i Udenrigsudvalget, hvor handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) skulle svare på, hvad regeringen vil gøre for, at danske investeringsinstitutter stilles til regnskab, når de træder ved siden af.

Ministerens budskab var klart:“Danmark deltager aktivt i det internationale samarbejde om at fremme virksomheders sociale ansvar globalt. Men det er og bliver virksomhedernes – og investeringsinstitutternes eget ansvar at overholde de internationale konventioner og retningslinjer”, slår han fast.

Ingen konsekvenser

Samrådet kommer efter DanWatch’s dokumentation af danske pensionskassers investeringer i den schweiziske agro-virksomhed Syngenta, der via lokale agenter udsteder højrentelån til fattige bønder i den indiske delstat Andhra Pradesh.

Det er Enhedslistens medlem af Udenrigsudvalget, Christian Juhl, der har indkaldt til samråd på den baggrund.

“Denne historie er bare det seneste eksempel på, at man overlader det til investorerne selv at løse problemerne, eller giver dem lov til at fortsætte med vage henvisninger til uforpligtende retningslinjer og løfter om aktivt ejerskab”, siger Christian Juhl (EL).

Han efterlyser større gennemsigtighed og bedre sanktionsmuligheder over for danske investeringsinstitutter, når de investerer i virksomheder, der handler i strid med internationale konventioner og retningslinjer.

“Hvis ikke implementeringen af de internationale vejledninger sker håndfast, så er det jo varm luft når ministeren siger, at investorerne skal stå til ansvar. Til ansvar overfor hvem?” spørger han.

I dag findes der ingen danske offentlige regler for ansvarlige investeringer hos institutionelle investorer som pensionskasser og banker, og det er derfor op til selskaberne selv at fastsætte deres egne strategier for ansvarlige investeringer. Det ønsker regeringen ifølge Mogens Jensen ikke at ændre på.

“Jeg synes, vi kan være tilfredse med den indsats vi gør fra dansk side, men vi kan jo ikke være ansvarlige for hver enkelt virksomheds ageren. Det må de selv være,” siger Mogens Jensen.

SF efterlyser politisk handling

Som eksempel på den danske indsats fremhævede Mogens Jensen flere gange regeringens handlingsplan for virksomheders samfundsansvar ‘Ansvarlig Vækst’, der skal sikre, at danske virksomheder og investorer agerer i overensstemmelse med blandt andet FNs retningslinjer om menneskerettigheder og erhvervsliv.

Under samrådet spurgte udviklingsordfører og medlem af udenrigspolitisk udvalg, Trine Pertou Mach (SF) gentagne gange til, hvordan Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen vil sikre, at regeringens handlingsplan kommer til at virke i praksis.

“Hele pointen med handlingsplanen er jo, at de globale retningslinjer er noget, man nationalt skal reagere på, både på stats- og virksomhedsniveau. Hvis ikke regeringen tager det ansvar på sig, bliver handlingsplanen jo bare til ord, og så hjælper det ikke meget, at vi var de første i verden til at lave en national af slagsen,” siger Trine Pertou Mach.

Handels- og Udviklingsminister Mogens Jensen (S) kunne på samrådet ikke svare på, hvilke konkrete værktøjer regeringen har for at følge op på handlingsplanen, men han lovede at vende tilbage med et skriftligt svar.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.