14. august 2019

Ministers importstop af giftbehandlet mad er en tabt sag, siger professor

EUs regler gør det ifølge ekspert svært at gennemføre et dansk forbud mod at importere og sælge appelsiner og anden frugt og grønt, der indeholder sprøjtegiften Chlorpyrifos.


Når Fødevareminister Mogens Jensen (S) vil standse import af frugt, grønt og andre madvarer med restindhold af insektmidlet chlorpyrifos, er det nærmest umuligt.

Det siger Peter Pagh, professor i miljøret på Københavns Universitet.

“Jeg mener ikke, at Danmark kan gå enegang med et forbud”, siger Peter Pagh.

Fødevareminister Mogens Jensen (S) instruerede i sidste uge Fødevarestyrelsen om at udarbejde en tidsplan for et importstop.  Det skete på baggrund af, at EU’s fødevareagentur EFSA (European Food Safety Authority), d. 2. august meddelte, at chlorpyrifos højst sandsynligt ikke vil blive godkendt som sprøjtemiddel til brug i EU igen. Ifølge EFSA findes der ingen sikre grænseværdier for chlorpyrifos og det beslægtede stof chlorpyrifos-methyl.

Komplekse regler kan ikke omgås

Fødevarestyrelsen vil basere et dansk forbud mod at importere appelsiner og andre frugter og grøntsager med chlorpyrifos på en EU-forordning, som giver mulighed for umiddelbart at standse import og salg af fødevarer, som ‘formodes at udgøre en alvorlig risiko for menneskers sundhed’.

Et sådant stop eller forbud vil dog kun være midlertidigt. Det skal senest efter ti arbejdsdage vurderes af Kommissionen og en komité, hvor alle medlemslande deltager, om der er tale om et åbenbar alvorlig sundhedsrisiko.

Peter Pagh mener derfor ikke, at Danmark kan gå enegang med et importforbud.

”Det er efter min opfattelse rimeligt sikkert, at reglerne i Fødevareordningen ikke kan anvendes til at omgå de komplekse regler om godkendelse af et pesticid, der er godkendt efter de fælles regler i en anden medlemsstat, når reglerne om restkoncentrationer er overholdt”, siger Peter Pagh.

”Det er overraskende, hvis regeringens juridiske rådgivere ikke er klar over dette – men det er naturligvis også muligt, at det har en mindre interesse for regeringen, der jo kan få politisk goodwill af at føre en i øvrigt umulig sag”, siger Peter Pagh.

Planerne for en dansk enegang kommer samtidigt med, at EU-landene forbereder en fælles beslutning om fortsat godkendelse eller forbud mod anvendelse af chlorpyrifos – insektgiftet som mistænkes for at kunne forårsage hjerneskader på børn og skade arveanlæg.

Læs Danwatchs undersøgelse om chlorpyrifos her

Forbudt at bruge, tilladt at sælge

Brugen af chlorpyrifos er forbudt i flere EU-lande, heriblandt Danmark. Men pesticidbehandlet frugt og grøntsager fra  EU-lande, hvor brugen er tilladt, og lande udenfor EU, handles frit over grænserne. En undersøgelse fra Danwatch og Investigative Reporting Denmark viste i juni i år, at en tredjedel af ikke økologiske citrusfrugter i danske forretninger har spor af chlorpyrifos.

Fødevarestyrelsen vil give EU-kommissionen en frist på 5-6 uger at reagere på, fortæller Henrik Dammand Nielsen, enhedschef for Kemi og Fødevarekvalitet i Fødevarestyrelsen.

”Hvis Kommissionen ikke reagerer indenfor den tid, vil vi forberede en dansk bekendtgørelse, som så skal behandles på sædvanlig måde med høring og meddelelse til Kommissionen”, siger han.

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down