Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Ministers importstop af giftbehandlet mad er en tabt sag, siger professor

EUs regler gør det ifølge ekspert svært at gennemføre et dansk forbud mod at importere og sælge appelsiner og anden frugt og grønt, der indeholder sprøjtegiften Chlorpyrifos.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Når Fødevareminister Mogens Jensen (S) vil standse import af frugt, grønt og andre madvarer med restindhold af insektmidlet chlorpyrifos, er det nærmest umuligt.

Det siger Peter Pagh, professor i miljøret på Københavns Universitet.

“Jeg mener ikke, at Danmark kan gå enegang med et forbud”, siger Peter Pagh.

Fødevareminister Mogens Jensen (S) instruerede i sidste uge Fødevarestyrelsen om at udarbejde en tidsplan for et importstop.  Det skete på baggrund af, at EU’s fødevareagentur EFSA (European Food Safety Authority), d. 2. august meddelte, at chlorpyrifos højst sandsynligt ikke vil blive godkendt som sprøjtemiddel til brug i EU igen. Ifølge EFSA findes der ingen sikre grænseværdier for chlorpyrifos og det beslægtede stof chlorpyrifos-methyl.

Komplekse regler kan ikke omgås

Fødevarestyrelsen vil basere et dansk forbud mod at importere appelsiner og andre frugter og grøntsager med chlorpyrifos på en EU-forordning, som giver mulighed for umiddelbart at standse import og salg af fødevarer, som ‘formodes at udgøre en alvorlig risiko for menneskers sundhed’.

Et sådant stop eller forbud vil dog kun være midlertidigt. Det skal senest efter ti arbejdsdage vurderes af Kommissionen og en komité, hvor alle medlemslande deltager, om der er tale om et åbenbar alvorlig sundhedsrisiko.

Peter Pagh mener derfor ikke, at Danmark kan gå enegang med et importforbud.

”Det er efter min opfattelse rimeligt sikkert, at reglerne i Fødevareordningen ikke kan anvendes til at omgå de komplekse regler om godkendelse af et pesticid, der er godkendt efter de fælles regler i en anden medlemsstat, når reglerne om restkoncentrationer er overholdt”, siger Peter Pagh.

”Det er overraskende, hvis regeringens juridiske rådgivere ikke er klar over dette – men det er naturligvis også muligt, at det har en mindre interesse for regeringen, der jo kan få politisk goodwill af at føre en i øvrigt umulig sag”, siger Peter Pagh.

Planerne for en dansk enegang kommer samtidigt med, at EU-landene forbereder en fælles beslutning om fortsat godkendelse eller forbud mod anvendelse af chlorpyrifos – insektgiftet som mistænkes for at kunne forårsage hjerneskader på børn og skade arveanlæg.

Læs Danwatchs undersøgelse om chlorpyrifos her

Forbudt at bruge, tilladt at sælge

Brugen af chlorpyrifos er forbudt i flere EU-lande, heriblandt Danmark. Men pesticidbehandlet frugt og grøntsager fra  EU-lande, hvor brugen er tilladt, og lande udenfor EU, handles frit over grænserne. En undersøgelse fra Danwatch og Investigative Reporting Denmark viste i juni i år, at en tredjedel af ikke økologiske citrusfrugter i danske forretninger har spor af chlorpyrifos.

Fødevarestyrelsen vil give EU-kommissionen en frist på 5-6 uger at reagere på, fortæller Henrik Dammand Nielsen, enhedschef for Kemi og Fødevarekvalitet i Fødevarestyrelsen.

”Hvis Kommissionen ikke reagerer indenfor den tid, vil vi forberede en dansk bekendtgørelse, som så skal behandles på sædvanlig måde med høring og meddelelse til Kommissionen”, siger han.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.